Ny demokratikommission skal foreslå kur mod had på Facebook og populisme

DEMOKRATI: En række toppolitikere, mediefolk, forskere og andre bliver nu inviteret til debat om demokratiets tilstand og fremtid i en ny kommission nedsat af Dansk Ungdoms Fællesråd. Chefredaktør Lisbeth Knudsen bliver formand.

Er det danske demokrati i krise, spørger Dansk Ungdoms Fællesråd, som nu nedsætter en Demokratikommission. Her viser demonstranter i København deres utilfredshed med to frihandelsaftaler i 2016.
Er det danske demokrati i krise, spørger Dansk Ungdoms Fællesråd, som nu nedsætter en Demokratikommission. Her viser demonstranter i København deres utilfredshed med to frihandelsaftaler i 2016.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Det er en bekymring for selve demokratiets tilstand, som har fået Dansk Ungdoms Fællesråd til at nedsætte den nye kommission, der bliver lanceret i dag på Folketingets åbningsdag. Demokratikommissionen skal give bud på, hvordan vi sikrer ”et stærkt, tidssvarende demokrati i Danmark”, fremgår det af kommissoriet.

DUF vil nu invitere en række toppolitikere, mediefolk, arbejdsmarkedets parter, forskere og civilsamfundsorganisationer til at deltage i arbejdet, men formanden for kommissionen er på plads. Det bliver tværgående chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen Lisbeth Knudsen.

”Jeg ser desværre flere tegn på, at det demokrati, vi er så stolte over i Danmark, er under pres,” siger hun i en pressemeddelelse og erklærer, at ”med Demokratikommissionen er det min ambition, at vi kan komme med konstruktive løsninger, som sikrer, at vores børn og børnebørn også kommer til at vokse op i et levende, inkluderende og stærkt demokrati”.

Tonen på Facebook afskrækker unge
I kommissoriet ridser DUF op, hvad det konkret er for udfordringer, kommissionen skal diskutere:

”Mulighederne for at deltage i den offentlige samtale har aldrig været mere mangfoldige, men tonen på de sociale medier afskrækker flertallet af unge fra at diskutere holdninger online. Vi ligger stadig i toppen af verdensranglisten, når det handler om at deltage i det repræsentative demokrati gennem valg, men tilliden til de centrale institutioner og politikere er bemærkelsesværdig lav,” skriver organisationen og henviser til konkrete målinger.

Den peger også på, at mængden af nyheder om politik er ”massiv som aldrig før, men færre og færre stoler på de etablerede medier som troværdige aktører”.

Og at ”frivilligheden og det lokale engagement blomstrer, men flere og flere føler sig koblet af samfundsudviklingen og marginaliseret”.

Derfor skal Demokratikommissionen analysere og vurdere demokratiets tilstand – og foreslå løsninger – inden for disse fem områder:

• Medierne og den politiske samtale

• Partierne og moderne populisme

• Borgerne og civilsamfundet

• Demokratiske institutioner og systemer

• Internationalt udsyn og lokalt hjemsyn.

Leverer resultater sidst i 2019
Dansk Ungdoms Fællesråd har som mission at ”demokratisere ungdommen” og få unge til at deltage i demokratiet. Formand Kasper Sand Kjær mener, at demokratiet er under pres, men at problemerne kan løses.

”Men det er en fælles opgave på tværs af politikere, medier, organisationer og borgere, og derfor samler vi nu en bred og meget kompetent gruppe mennesker til at finde løsninger,” siger han.

Demokratikommissionen mødes første gang her i efteråret 2018 og forventes at fremlægge sine resultater i slutningen af næste år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Sand Kjær

Selvstændig rådgiver, fhv. MF (S), formand, Dansk Institut for Partier og Demokrati (DIPD)
bachelor i uddannelsesvidenskab (DPU, Aarhus Uni.)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00