Ny EU-dom: Virksomheder kan fyre ansatte for at bære tørklæde

AFGØRELSE: En ny EU-dom slår fast, at private virksomheder i EU kan forbyde deres medarbejdere at bære tørklæde og fyre dem, hvis de ikke retter sig efter arbejdsgiveres regler om beklædning.

Foto: Brian Bergmann/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det er i orden, når europæiske virksomheder forbyder muslimske kvinder at gå med tørklæde og fyrer dem, hvis de ikke retter ind. Det slår EU-Domstolen tirsdag fast i en principiel dom.

Tirsdagens afgørelse fra EU-Domstolen har været længe ventet – og med spænding.

Det er første gang, at EU-Domstolen har skullet forholde sig til spørgsmålet om muslimske kvinders ret til at bære tørklæde på job, og afgørelsen er truffet ud fra to sager fra henholdsvis Frankrig og Belgien.

Den belgiske sag tager udgangspunkt i sikkerhedsfirmaet G4S, der fyrede en muslimsk receptionist. Efter tre års ansættelse havde hun fortalt, at hun fremadrettet ville bære hovedtørklæde på job. Receptionisten blev fyret med henvisning til virksomhedens regler, der forbød ansatte ”at bære synlige tegn på deres politiske, filosofiske eller religiøse overbevisning eller at udføre ritualer i henhold dertil.”

Ingen direkte forskelsbehandling
Netop arbejdspladsens brede forbud gør, at der ifølge EU-Domstolen ikke er tale om direkte forskelsbehandling på grund af religion.

”Domstolen fastslår derfor, at et forbud mod at bære islamisk hovedtørklæde, der følger af en intern regel i en privat virksomhed, som forbyder personalet at bære synlige politisk, filosofiske eller religiøse symboler på arbejdspladsen, ikke udgør direkte forskelsbehandling på grund af religion eller tro omhandlet i direktivet,” fremgår det af afgørelsen.

I afgørelsen fremgår det desuden, at det skal efterprøves, om virksomheden kunne have tilbudt kvinden en anden stilling, hvor der ikke var direkte kundekontakt.

Afgørelsen flugter med en dom fra den danske Højesteret fra 2005. Dengang afgjorde retten, at Føtex var i sin gode ret til at forbyde ansatte at bære religiøse tørklæder i arbejdstiden.

I tirsdagens anden dom, der handler om den franske sag, fastslår EU-Domstolen, at en fransk it-ingeniør sandsynligvis er blevet diskrimineret, da hun blev fyret efter et besøg hos en kunde, som ikke syntes om hendes tørklæde.

Ifølge EU-domstolen kan en arbejdsgivers ønske om at tage hensyn til kunder, der ikke vil tage imod ydelser fra en ansat med tørklæde ”ikke anses for at udgøre et regulært og afgørende erhvervsmæssigt krav.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00