Ny EU-taskforce skal skrue op for produktion af vacciner mod covid

PANDEMI: Fransk topkommissær leder ny satsning på at booste medicinalfirmaernes kapacitet, så Europas forsinkelse kan indhentes. Ikke et øjeblik for tidligt, siger politikere i Europa-Parlamentet, der også kræver mere åbenhed om vaccinekøb.

Thierry Breton, EU-kommissær for Indre Marked, skal rydde op i kontrakterne.
Thierry Breton, EU-kommissær for Indre Marked, skal rydde op i kontrakterne.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas LauritzenRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Når Ursula von der Leyen onsdag morgen skal stå på mål for EU’s udskældte vaccinestrategi under en plenarsamling i Europa-Parlamentet, så må hun forvente at blive bombarderet med kritik.

Selv om størstedelen af de europæiske folkevalgte støtter tanken om fælles europæisk indkøb af vacciner mod covid-19, vil der fra mange sider blive udtalt frustration og skuffelse over kommissionsformandens håndtering af krisen i de seneste uger.

Ligesom i Danmark koncentrerer kritikken sig om, at der lige nu simpelthen ikke bliver produceret vacciner nok til at komme videre med effektive og ambitiøse vaccinationsplaner hurtigt nok.

Presset er blevet så stort, at EU nu leder efter nye metoder til at give de relevante medicinalvirksomheder en saltvandsindsprøjtning og få dem til at producere mere. Det kunne Kommissionen med fordel have tænkt over noget før, lyder det fra flere sider i Europa-Parlamentet.

"Der er ikke noget i vejen med den grundlæggende tanke om fælles indkøb, for det her er et fælles anliggende. Men man kunne godt have ønsket, at Kommissionen tidligere havde indset hvor verdenshistorisk stor en industriel opgave, det her er," siger Morten Løkkegaard (V).

"Det er så gået op for Ursula von der Leyen på den hårde måde nu. Men vi har spildt nogle værdifulde uger på uværdige slagsmål mellem producenter og Kommissionen," siger Løkkegaard, der er næstformand i Parlamentets liberale gruppe og medlem af udvalget for det Indre Marked.

Tilliden til EU’s ledelse er ramponeret
I januar udløste et stort dyk i forhold til de forventede vaccineleverancer fra producenten AstraZeneca et offentligt slagsmål mellem EU-Kommissionen og medicinalfirmaets ledelse om selve kontrakternes indhold og rækkevidde.

Det skabte i sig selv usikkerhed og utilfredshed i en række medlemslande – og da Kommissionen efterfølgende hastefremsatte et forslag om eksportrestriktioner, som nær havde skabt en ny krise i Nordirland, blev tilliden til Ursula von der Leyen og EU’s øvrige topchefer endnu mere ramponeret.

Når Storbritannien siger, at de har vaccineret så og så mange borgere, så er det faktisk ikke sandt. Langt de fleste briter har kun fået første dosis. Og briterne har ikke anden dosis på lager til alle de mennesker.

Pascal Canfin
Formand for miljø- og sundhedsudvalget i Europa-Parlamentet

0:000:00