Ny formand for Irak-kommissionen er fundet

NY FORMAND: Om få dage vil Justitsministeriet udpege landsdommer Michael Kistrup som ny formand for Irak-kommissionen.

Landsdommer Michael Kistrup bliver ny formand for Irak- og Afghanistan-Kommissionen.
Landsdommer Michael Kistrup bliver ny formand for Irak- og Afghanistan-Kommissionen.Foto: Colourbox
Cecilie Gormsen

Justitsministeriet vil inden for få dage offentliggøre, at landsdommer Michael Kistrup bliver ny formand for Irak- og Afghanistan-kommissionen. 

I et svar fra justitsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets Udvalg for Forretningsorden fremgår det, at det bliver landsdommeren ved Østre Landsret, der overtager posten som kommissionsformand efter Michael B. Elmer. Udnævnelsen sker efter, at både Østre og Vestre Landsret har indstillet landsdommeren.

"Justitsministeriet agter inden for få dage at udpege landsdommer Michael Kistrup til ny formand for Irak- og Afghanistan-kommissionen. Justitsministeriet vil naturligvis på ny orientere udvalget, når den endelige udpegning er sket," står der i svaret.

I februar trådte den daværende formand Michael B. Elmer tilbage efter samarbejdsvanskeligheder med de øvrige medlemmer af kommissionen, juraprofessor Jørgen Albæk Jensen og advokat Jeppe Skadhauge. 

Irak- og Afghanistan-kommissionen blev nedsat i 2012 for at undersøge og redegøre for den danske beslutning om at deltage i krigen i Irak. Det har den fået fem år til. Den skal også undersøge, hvad danske myndigheder har foretaget sig i forbindelse med de omstridte tilbageholdelser af personer under krigene i både Irak og Afghanistan.

En opgørelse over udgifterne til kommissionens arbejde, som Ritzau har fået aktindsigt i, viser, at regningen i begyndelsen af 2015 rundede 13,6 millioner kroner - og det selv om, at kommisssionen endnu har det meste af arbejdet foran sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00