Ny forskning: Mange danskere deler "fake news" for at omstyrte samfundet

FORSKNING: Op mod 10 procent af danskerne deler fake news af politiske årsager, selv om de ved, de er falske. Det tyder ny forskning på. Søren Pind (V) efterspørger mere viden og forskning på området og kalder tendenserne gift for demokratiet.

"Some men just want to watch the world burn," sådan bliver Jokeren i Batman-filmen The Dark Knight beskrevet, og det er den samme motivation, som ligger til grund for den gruppe af danskere, der deler falske nyheder mod bedre vidende og med politiske motiver, mener professor Michael Bang Petersen ved Aarhus Universitet.
"Some men just want to watch the world burn," sådan bliver Jokeren i Batman-filmen The Dark Knight beskrevet, og det er den samme motivation, som ligger til grund for den gruppe af danskere, der deler falske nyheder mod bedre vidende og med politiske motiver, mener professor Michael Bang Petersen ved Aarhus Universitet.Foto: Ritzau Scanpix/ AP Photo/Warner Bros. Pictures, Stephen Vaughan
Toke Gade Crone Kristiansen

En betydelig del af danskerne er internet-trolls. De deler falske nyheder, som de godt ved er falske, fordi de er voldsparate og har et ønske om at omstyrte samfundet. 

Det tyder en ny undersøgelse på, som professor Michael Bang Petersen sammen med sin kollega Mathias Osmundsen er i gang med at færdiggøre på Aarhus Universitet.

Undersøgelsen er udgangspunktet for en konference, som uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og Videnskabernes Selskab har taget initiativ til, og som afholdes mandag med titlen "Mind and democracy in the age of social media."

Og ministeren efterlyser allerede nu mere viden og forskning på området, som et første skridt til at finde ud af, hvordan man kan dæmme op imod kræfter, som vil demokratiet ondt. 

"Vi skal være klar over, at landsbytosser og omstyrtningsparate mennesker har frit løb i blandt os. Og når man undrer sig over, at debatten på sociale medier foregår på sådan en grov og firkantet måde, så skal man vide, at det er en af grundene," siger Søren Pind.

Cirka 10 procent af danskerne kan være voldsparate
Hvor stor en del af danskerne, det præcist drejer sig om, tør forskerne bag undersøgelsen dog ikke at melde skråsikkert ud, inden deres undersøgelse er endelig afsluttet.

Men der er noget, der tyder på, at "det kan nærme sig omkring ti procent af befolkningen", siger Michael Bang Petersen, som dog understreger, at der stor usikkerhed forbundet med estimatet.

"Det, som er udfordrende, er at lave afgrænsningen mellem dem, som overhovedet ikke er voldsparate – og dem, som fuldstændigt voldsparate," forklarer forskeren.

Han uddyber, at 10 procent af danskerne ligger i den ende af skalaen, hvor man ikke er afvisende over for at "lege med" tanken om vold mod politiske modstandere og offentlige myndigheder.

Deler falske nyheder mod bedre viden
Den forskning, som professor Michael Bang Petersen er i gang med at udføre, tyder på, at de sociale medier spiller en væsentlig rolle for gruppen af danskere, som mener, at vold kan retfærdiggøres til at opnå politiske mål. 

"Sociale medier ændrer ikke på vores fundamentale psykologi. Vi har altid gerne villet sprede rygter om dem, vi ikke kan lide – altså venstreorienterede vil gerne sprede rygter om højreorienterede og omvendt," siger Michael Bang Petersen.

Men med sociale medier er der kommet et samlingspunkt, som har gjort det muligt at finde sammen for mennesker, der tidligere var adskilt. 

"De her mennesker har pludselig fået et billigt værktøj til at sprede deres tanker og misinformation til mange," forklarer professoren.

De to forskeres undersøgelse tyder netop også på, at problemet med falske nyheder på sociale medier og internettet bliver spredt med fuld og overlæg og mod bedre vidende.

"Det er ikke, fordi de tror på nyhederne og ikke har styr på sandt og falsk, det er med dystre hensigter bag," siger Michael Bang Petersen. 

Og de dystre hensigter kan altså være politisk motiverede.

"De gør det med det specifikke formål at vise, hvor onde modparten er," siger Michael Bang Petersen.

Kaos som motivation
Hvad er det så denne gruppe af danske internet-trolls, som forskerne klassificerer som voldsparate vil opnå?

Michael Bang Petersen forklarer, at der nogle samlende psykologiske karakteristika bag motivationen for personerne.

"Vi har med personer at gøre, som føler et behov for at skabe kaos og konflikt og føler sig fremmedgjorte over for samfundet. Og de er meget mistænksomme over for magthaverne i samfundet," professoren.

Og de har en lyst til at ændre samfundet.

Michael Bang Petersen forklarer, at hvis man vil forstå den tankegang, som præger disse mennesker, så  kan man hente inspiration hos Steve Bannon, tidligere rådgiver for Donald Trump.

Steve Bannon er således blevet citeret for et ønske om at smadre samfundet, hvorefter man kan bygge samfundet op igen. Og det er den tankegang, som præger de voldsparate.

Et andet sted, man kan lede for at forstå dene gruppe af mennesker, er Batman-filmen The Dark Knight, hvor superskurken the Joker bliver beskrevet med ordene "Some men just like to watch the world burn." 

Derfor er de også villige til at sprede misinformation for at nå deres mål, forklarer Aarhus-professoren.

Højtuddannede mænd
Hvem er det så, der befinder sig i gruppen af voldsparate personer, som deler falske nyheder?

Om det forklarer Michael Bang Petersen, at deres forskning peger på, at det typisk er unge, højtuddannede mænd, som er mere på sociale medier end resten af befolkningen.

"Der er ikke noget, der tyder på, at de er marginaliserede i klassisk forstand," siger professoren.

Men der kan godt ligge fælles psykologiske karakteristika i gruppen.

"Der kan være en formodning om, at de i denne gruppe af personer kunne have overrepræsentation af det, man kalder den mørke triade af personlighedstrækkene psykopati, narcissisme og machiavellisme, Men det skal vi først til at undersøge," siger Michael Bang Petersen

Ministeren på banen 
Det var en samtale i Videnskabernes Selskab med Michael Bang Petersen om, at der er omkring ti procent af danskerne, som ligger i den voldsparate ende af skalaen, som understregede alvoren af problemstillingen for Søren Pind.

For at der er så mange, som har ønsker om at omstyrte samfundet, sammenholdt med algoritmedrevne, centralistiske "big tech"-virksomheder og samfundssystemer, som vil demokratier det ondt, udfordrer os, mener ministeren. 

"Denne her kombination er gift for demokratiet og folkestyret – og det bliver vi nødt til at forholde os til," siger Søren Pind (V).

Men har der ikke altid været personer og kræfter i samfundet, som har ønsket at omstyrte det?

"Jo det har der da," siger Søren Pind, "vi havde bare glemt det."

Og ministeren forklarer, at der nok har været en opfattelse af, at internettet bare var præget af dårlig opførsel.

"Vi troede jo bare, de var uhøflige, men det er faktisk mere end det," siger Søren Pind.  

Og bekymringen for demokratiet deles af Michael Bang Petersen. 

"Der er tendenser på de sociale medier, som gør, at vi skal bekymre os ret meget på demokratiets vegne, og at vi skal bekymre os om vores psykiske velbefindende," siger Michael Bang Petersen. 

Konferencen foregår mandag hos Videnskabernes Selskab, hvor både Michael Bang Petersen og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind bidrager til debatten. 

Dokumentation

Om undersøgelsen: 

Forskerne har blandt andet gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af befolkning og forholdt dem konspiratoriske nyheder, de mener er konspiratoriske og falske og som er fundet på internettet.

Eksempler på nyheder som i forskernes undersøgelse er kategoriseret som falske:

”Danske journalister fortier sandheden om racisme blandt danskere. De undlader bevidst at bringe historier, når ofrene for voldelige angreb er muslimer”.

”Et hemmeligt netværk af højreorienterede partimedlemmer, erhvervsfolk og politimænd har igennem en årrække organiseret systematisk vold mod politiske modstandere fra venstrefløjen”.

”Den amerikanske regering – med tidligere præsident George W. Bush i spidsen – stod selv bag terrorangrebet på World Trade Center den 11. september for at få en undskyldning for at gå i krig i Mellemøsten og dermed sikre sig adgang til olie”. 

Selve forskningsprojektet, som både trækker på udenlandske og indenlandske kilder er ikke endeligt færdiggjort, men forventes afsluttet i løbet af i år.

Faktaboksen er tilføjet efter udgivelse.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00