Ny måling giver medvind til EU's yderste højre

EP2014: Nye tal viser stor nok vælgertilslutning til EU’s yderste højre, til at de mageligt kan stifte deres egen gruppe i Europa-Parlamentet efter valget med franske Front National og det hollandske Frihedsparti i spidsen.
Front Nationals Marine Le Pen står til at høste 24 procent af stemmerne i Frankrig.
Front Nationals Marine Le Pen står til at høste 24 procent af stemmerne i Frankrig.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: En alliance af syv europæiske partier på den yderste europæiske højrefløj har nu så meget vind i sejlene, at de mageligt kan danne deres egen politiske gruppe i Parlamentet efter næste valg.

Det viser de sidste nye forudsigelser for Europa-Parlamentsvalget udført af valganalytikere i Bruxelles-baserede PollWatch.

Med 38 ud af de 751 pladser, der skal besættes i slutningen af maj, lever den nye sammenslutning let op til Parlamentets krav om, at der skal være mindst 25 medlemmer og syv lande repræsenteret for officielt at kunne blive accepteret som en politisk gruppe.

FN bliver størst i Frankrig 
Gruppen er ledt af franske Front National og det hollandske Frihedsparti med henholdsvis Marine Le Pen og Geert Wilders i spidsen. I alliancen er også blandt andre de svenske Sverigedemokrater, italienske Lega Nord og belgiske Vlaams Belang. 

Fakta

Sådan fordeles sæderne i det nye Parlament ifølge PollWatch
Yderste venstre (GUE-NGL): 53
Den socialdemokratiske gruppe (S&D): 209
De Grønne (Greens/EFA): 38
Den liberale gruppe (ALDE): 60
De konservative (EPP): 222
Konservative reformister (ECR): 42
Den EU-skeptiske gruppe for frihed og demokrati (EFD): 34
Løsgængere: 93

Det er blandt løsgængerne, at en ny højrepopulistisk gruppe rekrutterer sine medlemmer. 


Kilde: PollWatch

Ifølge en meningsmåling udført for magasinet Paris Match i denne uge står Front National til at få 24 procent af stemmerne og blive det største franske parti i Parlamentet. Både de og mange af deres kommende gruppefæller er i dag løsgængere i Parlamentet.

Nej tak fra DF
Selv om de populistiske højrepartier går til valg på en platform af EU-skepsis og indvandrerkritik, afviser Dansk Folkepartis spidskandidat til Parlamentsvalget Morten Messerschmidt blankt at være med i den nye gruppe.

"Dem kommer jeg med sikkerhed ikke til at have noget at gøre med. Jeg synes, at det er en ærgerlig udvikling, at de har så meget vind i sejlene," siger han.

Dansk Folkeparti er placeret i den eksisterende EU-skeptiske gruppe EFD, der er bygget op omkring det britiske UK Independence Party (UKIP). Morten Messerschmidt gør dog klart, at det ikke er givet, at det er der, Dansk Folkeparti ender efter næste valg.

"Jeg er glad for at sidde i EFD. Men hvis EU-skepsissen forøges ved parlamentsvalget, så giver det måske nogle muligheder, som også kræver nogle nye rammer," siger han.

De Konservative vinder
I spidsen for målingen ligger den store konservative gruppe EPP, der slår den socialdemokratiske gruppe S&D med 222 pladser mod 209.

Det er første gang, siden PollWatch lancerede sine målinger i februar, at De Konservative lægger sig i førerpositionen i prognoserne, selv om de på nuværende tidspunkt er Parlamentets største politiske gruppe.

Dokumentation

Sådan har PollWatch Europe gjort
Prognoserne består af meningsmålinger for parlamentsvalget bakket op af nationale data.

Metoden baserer sig på erfaringer fra tidligere europaparlamentsvalg.
I spidsen for projektet står Simon Hix, der er professor ved London School of Economics.

PollWatch2014 er et samarbejde mellem stemme-overvågningstjenesten Votewatch.eu, forskere på London School of Economics-initiativet EuropeDecides og lobby-virksomheden Burson-Marsteller.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00