Ny måling: S ligger stabilt og fastholder lille coronagevinst

Socialdemokratiet står for fjerde måling i træk til nogenlunde samme vælgeropbakning. Magtforholdene mellem blokkene fremstår fastfrosset, og det er op til Ellemann, hvis der skal rokkes ved det, lyder det fra Altingets politiske redaktør.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Socialdemokratiet ser ud til at have stabiliseret sig i meningsmålingerne.

I hvert fald står partiet til 28 procent af vælgernes kryds, hvis der var valg i morgen. Det viser en ny meningsmåling, som Epinion har lavet for Altinget og DR.

Og dermed er det fjerde måling i træk, at regeringspartiet ligger på nogenlunde samme niveau omkring 27-28 procent - vi skal tilbage til april for at finde en måling, hvor opbakningen hos vælgerne lå over 30 procent.

Ifølge Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, peger målingen på, at normaliseringen for alvor er ved at indtræde efter næsten to års coronakrise, hvor Socialdemokratiet høstede tårnhøj vælgertilslutning.

Skeler man samtidig til Altingets seneste snit af målinger, tyder det dog alligevel på, at Socialdemokratiet formår at fastholde lidt af den øgede tilslutning, tilføjer han:

”Der begynder at tegne sig et billede af, at Socialdemokratiet kan inkassere en coronagevinst på cirka to procentpoint i forhold til valgresultatet ved at lægge sig omkring de 28 procent," siger han.

Men generelt er der ikke rykket nævneværdigt ved styrkeforholdet mellem blokkene, påpeger Esben Schjørring: "Magtforholdene fremstår stadig meget fasttømret."

Artiklen fortsætter under grafen

Ingen store udsving

Partiernes vælgertilslutning ligger over bred kam omkring samme niveau som i den seneste måling, der i september viste en stribe forskydninger i vælgerhavet.

Særligt Nye Borgerliges vælgertilslutning tog et markant dyk i september måned, hvor partiet stod til at miste mere end en tredjedel af sine vælgeres opbakning. Med en tilslutning på 5,8 procent er der heller ikke her sket et signifikant ryk siden.

Både SF og Enhedslisten står i denne omgang til en opbakning på otte procent, mens Radikale ligger på seks procent.

Lars Løkke Rasmus har endnu ikke valgt at inkassere sine over 20.000 vælgererklæringer, der ellers giver en plads på stemmesedlen til næste valg. Derfor indgår partiet stadig ikke i Epinions politiske indeks.

2,4 procent vil ifølge målingen dog pege på 'andre partier' end de opstillingsberettigede.

 

Bag målingen

Meningsmålingen er udarbejdet på baggrund af i alt 1.634 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet henholdsvist som telefoninterviews og gennem onlinepaneler fra 14. til 21. oktober 2021. 

Den maksimale stikprøveusikkerhed på de samlede resultater er +/-2,4 procentpoint, men den statistiske usikkerhed er følgende for de enkelte partier: 

  • Socialdemokratiet +/- 2.2 Procentpoint 
  • Radikale +/- 1,2 procentpoint
  • Konservative +/- 1,7 procentpoint
  • Nye Borgerlige +/- 1,1 procentpoint
  • SF +/- 1,3 procentpoint
  • Veganerpartiet +/- 0,4 procentpoint
  • Liberal Alliance +/- 0,8 procentpoint
  • Kristendemokraterne +/- 0,6 procentpoint
  • Dansk Folkeparti +/- 1,1 procentpoint
  • Venstre +/- 1,8 procentpoint
  • Enhedslisten +/- 1,3 procentpoint
  • Alternativet +/- 0,6 procentpoint

En smule fremgang til Venstre

Den nye meningsmåling kan give et prej om et mindre rygstød fra vælgerne til Jakob Ellemann-Jensen og Venstre. Partiet går frem med 1,5 procentpoint i forhold til seneste måling, som betyder, at 15,9 procent af vælgerne i dag ville sætte deres kryds ved partiet.

Fremgangen er dog indenfor den statistiske usikkerhed, men Jakob Ellemann-Jensen fastholder det terræn, han har genvundet de seneste par måneder efter at have tabt vælgere til særligt Konservative. 

Venstre kæmper stadig med nogle helt grundlæggende udfordringer, og trods mindre fremgang skal der rykkes på de tunge dagsordener, hvis Ellemann skal gøre sig forhåbninger om at rokke ved magtbalancen, vurderer Esben Schjørring. 

"Det er ovre hos ham, at bolden ligger. Venstre har brug for at få krabbet sig ind på velfærdsdagsordenen og klimadagsordenen, som i vælgernes øjne stadig er suverænt ejet af den socialdemokratiske regering," siger Esben Schjørring og tilføjer:

"Minkskandalen ligger som en tikkende bombe ude på siden. Venstre håber, det bliver en gamechanger. Men indtil videre er sagen forblevet på embedsmandsniveau. Det skal involvere Mette Frederiksen direkte, før de borgerlige for alvor kan bruge sagen som løftestang til at erobre vælgere."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00