Ny måling: Konservative står til bedste valgresultat siden Bendt Bendtsen var formand

POLITISK INDEKS: Konservative står til igen at få et tocifret valgresultat, hvis der var valg i dag. Det viser en ny måling, hvor der også er dødt løb mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Arkivfoto: Bendt Bendtsen sikrede 10,4 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2007.
Arkivfoto: Bendt Bendtsen sikrede 10,4 procent af stemmerne ved folketingsvalget i 2007.Foto: Uffe Weng/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mr. 10 percent.

Sådan lød den hånlige titulering af den konservative partiformand Bendt Bendtsen i nullerne.

Den titel kan nu tilfalde partiets nye formand Søren Pape Poulsen, om end det i dag vil have en anderledes positiv klang.

Hvis der var valg i dag, står Konservative nemlig til at få 10,6 procent af stemmerne.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder.

Holder målingen stik vil det bringe partiet tilbage på samme niveau som ved folketingsvalgene i 2007 og 2005, hvor det fik henholdsvis 10,4 og 10,3 procent af stemmerne.

”Da Konservative sidst havde 10 procent, blev det anset som dybt utilfredsstillende. Dengang var den konservative selvopfattelse, at partiets naturlige niveau lå på 15-16 procent af stemmerne. Men efter partiet var nede og kysse spærregrænsen, er man blevet noget mere ydmyg. Så hvis Konservative scorer 10 procent ved næste valg, vil de være ekstatisk lykkelige,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Konservative er sluppet ud af mange års nedadgående spiral
Ved de to efterfølgende valg i 2011 og 2015 fik Konservative henholdsvis 4,9 og 3,4 procent. Ved sidste folketingsvalg i 2019 lykkedes det partiet at vende skuden og få 6,6 procent af stemmerne, hvilket sikrede en fordobling i antallet af mandater.

”Efter mange års nedadgående spiral oplever Konservative nu det modsatte. Pape klarede sig supergodt på den justitsministerpost, han var så heldig at få, og det lykkedes ham at omsætte det til en masse flere mandater ved valget,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Siden er fremgangen bare fortsat: Alt flasker sig for Konservative i en situation, hvor både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre har hver deres nedtur. Så lige nu har Pape masser af selvtillid, og selvom han faktisk begår fejl ind imellem, er det ikke noget, der koster stemmer.”

Målt på antal mandater står Konservative til at overgå tiden med Bendt Bendtsen ved roret med en ekstra plads i Folketinget. Ifølge målingen vil fremgangen kunne omveksles til i alt 19 mandater.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Dødt løb mellem Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti
Konservative er ikke alene om at vokse i oppositionen. Nye Borgerlige har fortsat vokseværk, og partiet nøjes ikke længere med at ånde Dansk Folkeparti i nakken. De to partier står nu til at få omtrent samme opbakning fra vælgerne. Ifølge målingen vil Nye Borgerlige få 6,9 procent af stemmerne ved et valg nu, mens Dansk Folkeparti ville få 6,6 procent.

Selvom det var forudsigeligt med dødt løb mellem de to partier, er timingen forfærdelig for Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, siger Erik Holstein. DF-formanden er på ny kommet i modvind efter udgivelsen af en ny portrætbog af ham, hvori blandt andet kupplaner mod ham er blevet beskrevet.

”Det kommer på det værst tænkelige tidspunkt for Thulesen Dahl, der kæmper for sit liv. Det her underminerer ham yderligere,” siger Erik Holstein.

Den politiske kommentator tror dog ikke, at Nye Borgerlige vil kunne præstere et bedre valgresultat end Dansk Folkeparti, når det kommer til stykket.

”DF appellerer objektivt set til et langt større vælgersegment end Nye Borgerlige. Den dag, der for alvor kommer fokus på Vermunds økonomiske politik, risikerer opbakningen at falde. Derfor tror jeg heller ikke det, man vil se, er et folketingsvalg, hvor Nye Borgerlige bliver større end Dansk Folkeparti,” siger han.

Vælgerne er stadig vilde med Socialdemokratiet
Mere end et halvt år efter coronavirussen ramte Danmark, flokkes vælgerne stadig om statsminister Mette Frederiksens (S) parti. Socialdemokratiet står ifølge målingen til at få 31,3 procent af stemmerne.

Ifølge Erik Holstein kan statsministerens håndtering af virusudbruddet fortsat tilegnes en del af æren for regeringspartiets succes. Men det står ikke alene.

”S har flere gode dagsordener i dette efterår: Slagnummeret er naturligvis stadig Arne-pensionen, men politiforliget og fokus på indvandrerbanderne er også populært,” siger Erik Holstein, der tilføjer, at der også er risiko for, at coronaeffekten er ved at ebbe ud:

”Coronakrisen er håndteret langt mindre overbevisende end i den sidste fase, så Mette Frederiksens coronafaktor risikerer snart at forsvinde.”

Der skal mere til for at score 30 procent til næste valg
Den politiske kommentator spår dog gode muligheder for, at Socialdemokratiet kan opleve fremgang ved næste folketingsvalg. Der skal dog mere til, at niveauet ender over 30 procent, mener han.

”Det vil være overraskende, hvis Socialdemokratiet ikke scorer flere mandater næste gang, men det er umuligt at gætte på, hvor meget af fremgangen S kan holde fast i. Regeringen skal have greb om coronakrisen igen, og på de grønne dagsordener bliver socialdemokraterne set som fodslæbende af støttepartierne og mange af de unge vælgere,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Så selvom S har lagt sig godt på afgørende områder som velfærd og udlændinge, skal der mere til, hvis de holde omkring 30 procent til næste valg.”

Venstre står i stampe
Der er ligeledes status quo hos bejleren til Mette Frederiksens plads i Statsministeriet. Venstre og partiformand Jakob Ellemann-Jensen står til at få 17,7 procent af stemmerne, hvilket fortsat vil være det dårligste valgresultat i 30 år.

Men partiet har ikke flyttet sig signifikant siden den sidste måling fra Epinion. Hverken op eller ned.

”Det er faktisk ret interessant, at Venstre ikke er dumpet længere ned denne gang. Det tyder på, at kontroversen om Inger Støjbergs omstridte indtog i Metoo-debatten ikke har kostet vælgere. Havde Venstre fået endnu et hak nedad, ville Støjberg med sikkerhed være blevet udpeget som skurken,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Noget andet er, at dette niveau selvfølgelig ikke er godt nok for Venstre på længere sigt. Men med først en Lars Løkke på krigsstien og derefter intern strid om MeToo, så er status quo OK for Venstre lige her og nu.”

Dokumentation

Bag målingen
Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1.629 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet henholdsvist som telefoninterviews og online på Epinions Danmarkspanel 22. september - 28. september 2020.

Den statistiske usikkerhed for de enkelte partier

Socialdemokratiet +/- 2,2 procentpoint
Radikale +/- 1,2 procentpoint
Konservative +/- 1,5 procentpoint
Nye Borgerlige +/- 1,2 procentpoint
SF +/- 1,2 procentpoint
Veganerpartiet +/- 0,3 procentpoint
Liberal Alliance +/- 0,7 procentpoint
Kristendemokraterne +/- 0,5 procentpoint
Dansk Folkeparti +/- 1,2 procentpoint
Stram Kurs +/- 0,5 procentpoint
Venstre +/- 1,8 procentpoint
Enhedslisten +/- 1,2 procentpoint
Alternativet +/- 0,4 procentpoint

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00