Ny måling: Margrethe Vestager er den bedste EU-kommissær

POPULÆR: Den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager er – ifølge 1.800 EU-interessenter – den mest kompetente politiker i EU-Kommissionen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Malte Bruhn

Margrethe Vestager er den dygtigste af alle topfolkene i EU-Kommissionen.

I hvert fald ifølge de 1.800 EU-interessenter, som public affairs-bureauet BCW har spurgt i en ny meningsmåling, der rangerer de 28 EU-kommissærer efter deres præstationer. 

I undersøgelsen er den tidligere radikale økonomi- og indenrigsminister den eneste af EU-kommissærerne, der scorer over 50 point i spørgsmålet om, hvor godt kommisærerne klarer sig på en skala, der går fra nul til hundrede.

På listen er hun skarpt forfulgt af EU's italienske udenrigschef, Federica Mogherini. Herefter følger EU-Kommisionens næstformand, Frans Timmermans, og den svenske handelskommissær, Cecilia Malmström. EU-Kommisionens formand, Jean-Claude Juncker, indtager femtepladsen på listen.

Ifølge BCW er der "mange, der ser EU's konkurrence-zar Margrethe Vestager som den største stjerne i Juncker-kommissionen".

"Hun er klog, hård, veltalende og empatisk," lyder det videre i undersøgelsens konklusion. Her fremhæves Margrethe Vestager også som en potentiel fremtidig formand for EU-Kommissionen:   

"Det er ingen overraskelse, at Danmarks tidligere vicestatsminister (...) er blevet udpeget som en måske kommende kommissionsformand," skriver BCW.    

Tysk og fransk frustration 
Margrethe Vestager har i sin tid som EU-kommissær markeret sig stærkt i kampen for at få de store tech-giganter Google, Amazon og Apple til at konkurrere på lige markedsvilkår i EU. 

Apple fik i 2016 et skattesmæk på 13 milliarder euro i Irland. Og sidste år fik Google en bøde på 4,3 milliarder euro for at bryde EU's konkurrenceregler for internettrafik.

Hendes kamp for fair konkurrence på EU's indre marked er ikke kun gået ud over amerikanske virksomheder.

Tidligere på måneden stoppede hun en giga-fusion mellem den tyske industrigigant Siemens og den franske jernbanevirksomhed Alstom. En sådan sammenlægning var gået ud over konkurrencen i den europæiske jernbaneindustri, lød det fra Margrethe Vestager.

Dette til stor irritation for Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands kansler, Angela Merkel, der gerne ser, at Europa skaber flere af de såkaldte 'European Champions,' der kan tage kampen op med amerikanske og kinesiske virksomheder.

Legendarisk møde med Apple-boss
I kølvandet på Siemens-Alstom-sagen skrev det anerkendte tidsskrift The Economist i en leder, at "Margrethe Vestager er en selvstændig tænker, og at hun er kompetent. Træk, der er brug for, hvis man skal besidde en toppost i EU-systemet."

I en mail til Altinget uddyber manden bag lederen, Jeremy Cliffe, at "jobbet som konkurrencekommissær giver en masse muligheder for at skabe sig et navn" i EU.

Men at "Margrethe Vestager i særdeleshed har imponeret i jobbet, når man kigger på den kamp, hun har taget mod tech-giganterne. Hun har ikke været bange for at få magtfulde fjender," skriver Jeremy Cliffe, der er EU-redaktør på The Economist. 

Han fremhæver blandt andet hendes konfrontation med Apples direktør, Tim Cook, i 2016 som "en begivenhed, der har gjort hende til en legende i Bruxelles."

Han beskriver hende videre som en "stålsat operator, der varetager sine opgaver med opholdt seriøsitet," og at hun ikke er en politiker, der "opsøger magt for magtens skyld."

Margrethe Vestager har ikke selv ytret ønske om at blive formand for EU-Kommissionen, selvom flere aktører, herunder Emmanuel Macron, har fremhævet hende som en mulig kandidat.

Margrethe Vestager har dog flere gange understreget, at hun gerne tager en tørn mere som konkurrencekommissær, hvis muligheden byder sig.

Det kræver, at den nuværende (Lars Løkke Rasmussen) eller den måske kommende (Mette Frederiksen) statsminister udpeger hende igen, når hendes nuværende mandat udløber 1. november 2019.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Malmström

Fhv. EU-kommissær for handel (Folkpartiet, Sverige)
ph.d. i statskundskab (Göteborgs Uni. 1998)

Frans Timmermans

Fhv. EU-kommissær for klimapolitik, ledende næstformand for den europæiske grønne aftale
mag.art. i fransk litteratur (Nijmegen Uni. 1985)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00