Ny måling: Mette Frederiksen øger afstanden til Løkke

FAVORIT: S-leder Mette Frederiksen står stærkere end i sidste måned, når danskernes skal pege på deres fortrukne statsminister. Lars Løkke Rasmussen mister derimod opbakning, viser ny måling.

Lars Løkke Rasmussen (V) holder i aften sin måske sidste nytårstale til danskerne som Danmarks statsminister.

I hvert fald skal der senest 17. juni 2019 afholdes folketingsvalg, hvor hovedudfordreren til statsministerposten bliver S-leder Mette Frederiksen, som er de fleste vælgeres favorit til den post, hvis der var valg i morgen.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her svarer 28 procent, at de foretrækker Mette Frederiksen som statsminister, mens 23 procent peger Lars Løkke Rasmussen. Dermed øger Mette Frederiksen afstanden med tre procentpoint siden november.

Mette Frederiksen har konsekvent fået større opbakning end Løkke, siden hun blev formand for Socialdemokratiet i juni 2015.

Den nye måling viser også, at 30 procent foretrækker en anden statsminister end Løkke og Frederiksen. Det er tredje måling i træk, hvor en tredje kandidat er mere populær – her står Kristian Thulesen Dahl (DF) og Pernille Skipper (EL) som de mest populære.

Står til at vinde
Nu er valget af statsminister dog ikke en popularitetskonkurrence mellem Løkke og Frederiksen, men et spørgsmål om der kan skaffes et parlamentarisk flertal på over 90 mandater i Folketinget.

Her står en masse spørgsmål i kø: Kan en blå regering leve op til kravene fra Nye Borgerlige, hvis de bliver valgt ind? Og peger Alternativet på Mette Frederiksen?

Kigger man på de klassiske konstellationer med rød og blå blok, står Socialdemokratiet og Mette Frederiksen til at sætte sig på Statsministeriet, hvis de får opbakning til det fra rød blok. Det viser det seneste kvalitetsvægtede snit af meningsmålinger fra november, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget.

Ifølge snittet står partierne i oppositionen fortsat til at vinde 90 mandater, mens blå blok må nøjes med 85 pladser i Folketinget. 

Forrige artikel Rigsrevisionen i ny rapport: Hver tredje patient forstår ikke de breve, de får fra regionerne Rigsrevisionen i ny rapport: Hver tredje patient forstår ikke de breve, de får fra regionerne Næste artikel Læs hele dronningens nytårstale her Læs hele dronningens nytårstale her