Ny måling: Papes popularitet dykker

Efter en måned som statsministerkandidat har vælgerne ændret syn på den ellers populære Pape, som tager et markant dyk i en ny popularitetsmåling. Faldet sker i kølvandet på sager om hans forhenværende ægtemand. Ifølge Konservative skyldes det dog især skræmmekampagner fra Socialdemokratiet. 

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Få ugers modvind har nu sat Papes ellers stabile popularitet over styr. 

Det viser en ny måling af vælgernes syn på statsministerkandidaterne, som Epinion har foretaget for Altinget og DR Nyheder. 

Vælgerne har i løbet af blot en måned fået et markant mere negativt indtryk af den konservative partiformand Søren Pape Poulsen.  

39 procent svarer, at de er negativt stemt overfor ham. I slutningen af august lød tallet på 28 procent. 
Samtidig var der i august 55 procent, som var positivt indstillet overfor ham. Det tal er nu dalet til 43 procent. 

Det betyder også, at han har mistet sin førerposition som den mest populære partileder. En placering, som han ellers havde indtaget siden april 2021. Nu deles han i stedet om førstepladsen med statsminister Mette Frederiksen (S). 

Artiklen fortsætter efter grafikken. 

De to klarer sig stadig bedre i vælgernes øjne end den tredje statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen (V), som fortsat døjer med lav popularitet. 

Læs også

Færre vil have Pape som statsminister nu 

Papes nye udfordring med sin popularitet understreges også, når Epinion beder vælgerne udpege deres foretrukne statsministerkandidat. Som ny statsministerkandidat i august var Søren Pape favorit blandt 31 procent af vælgerne. Nu er det kun 24 procent, som peger på ham, mens 35 procent foretrækker Mette Frederiksen. 

Den konservative formand er dog stadig den mest populære af de to blå statsministerkandidater, selvom Ellemann har oplevet en lille fremgang i kølvandet på Papes tilbagegang. 

Billedet gentages, når vælgerne bliver bedt om at forholde sig til samtlige partiledere og pege på den, som de foretrækker i Statsministeriet. Her er opbakningen til Pape er faldet med fire procentpoint siden august. 

Artiklen fortsætter efter grafikken. 

Den nye måling kommer efter et par uger, hvor Søren Pape Poulsen har været under pres efter en række afsløringer af, at han har givet falske oplysninger om sin ægtemand. Pape har efterfølgende forklaret, at han viderebragt historierne i god tro, og sagen kulminerede med, at han på Facebook fortalte, at han nu er blevet skilt fra sin mand.

Foruden historierne om ægtemanden har Pape også været hovedpersonen i en historie om ministerbesøg under en ferie i Dominikanske Republik, som skete uden Udenrigsministeriet var orienteret. 

K: Tilbagegang skyldes S-angreb 

Konservatives politiske ordfører Mette Abildgaard peger dog på en anden årsag, når hun skal forklare den dalende popularitet.  

Det skyldes ifølge hende nemlig, at Socialdemokratiet har rettet sine skyts mod Pape, efter han blev statsministerkandidat. Efter den første statsministerdebat blev det tydeligt, at regeringspartiet især vil skyde efter Konservative i forsøget på at vise vælgerne forskellene mellem rød og blå blok. 

Læs også

”Socialdemokratiet har præsenteret nogle skræmmekampagner af en anden verden, hvor man får det til at se ud til, at vi vil fyre alverdens social- og sundhedshjælpere og sygeplejersker, selvom vi har gjort det meget klart, at det har vi ingen intention om,” siger Mette Abildgaard med henvisning til den debat om offentlige ansatte, der opstod i kølvandet på statsministerdebatten. 

Den nye popularitetsmåling er foretaget samtidig med en ny meningsmåling fra Epinion for Altinget og DR, hvor Konservative også oplever tilbagegang. Men det bekymrer ikke den politiske ordfører, som noterer sig, at partiet stadig står til at blive fordoblet ved næste valg. 

”Jeg kan love dig for, at du ikke kan finde en utilfreds konservativ vælger, hvis vi ender med at blive fordoblet, efter vi også sidste gang (ved valget i 2019, red.) blev fordoblet. Så skal man simpelthen være et skarn, hvis man forlanger mere end det,” siger Mette Abildgaard.

Bag målingen

Målingen er foretaget af Epinion for Altinget og DR Nyheder i perioden 13. september til 20. september 2022 og består af 1025 respondenter, som har besvaret online. Den statistiske usikkerhed er maksimalt +/- 3,1 procentpoint. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)