Ny måling: Rød blok fastholder føring

MÅLING: Rød blok beholder forspring i ny måling. Perfekt udvikling for Socialdemokraterne, der giver lidt stemmer til venstrefløjen, men samtidig tager fra Dansk Folkeparti og Venstre, lyder det fra Altingets politiske kommentator.

Hvis der var valg i morgen, ville regeringsmagten skifte.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget, hvor rød blok får 90 mandater, mens blå blok står til 85. 

Socialdemokraterne går frem og står til samme resultat som ved folketingsvalget sidste år, nemlig 26,3 procent.  

Og det er rigtig godt nyt for S-formand Mette Frederiksen og co., siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

”Socialdemokraterne står igen præcis på valgresultatet – og i betragtning af, at det valg var partiets absolutte højdepunkt i flere år, kan de kun være tilfredse. Fremgangen er parallel med den øgede popularitet til Mette Frederiksen, man kan se i andre målinger," siger Erik Holstein

LÆS OGSÅ: Ny måling: Løkkes popularitet falder

Han vurderer, at Socialdemokraterne i den nye måling har afgivet nogle vælgere til Alternativet, som går frem, men samtidig taget vælgere fra Dansk Folkeparti og Venstre i den modsatte blok.

”Et ædrueligt gæt er, at S har tabt til Alternativet og venstrefløjen – og vundet tilsvarende fra DF og Venstre. Den udvikling passer de socialdemokratiske strateger glimrende.”

Fra slemt til værre for V
Mens målingen er godt nyt til Socialdemokraterne, er den modsat dårligt nyt for regeringen og Venstre. Her går det ifølge Erik Holstein fra slemt til værre, hvor partiet ligger et par procenter under det i forvejen dårlige valgresultat. 

"Tilbagegangen kan bunde i flere ting: Frem for alt er der ikke længere klangbund for en meget stram økonomisk politik, nu hvor den økonomiske krise er på retur, men heller ikke håndteringen af asylkrisen har været overbevisende," siger Holstein og fortsætter:

"Og så der er lige det med Løkkes person, hvor der ikke just er tale om en statsministereffekt."

Kigger man på Folketingets mindste parti, Konservative, står det til fremgang i den nye Norstat-måling. Og selvom Konservative i målingen for første gang længe ikke er det mindste parti, er det for tidligt at lade champagnepropperne springe. 

”Konservative rykker et stykke væk fra spærregrænsen. Det kan være en forsinket honorering af deres resultater ved finansloven og standhaftighed i striden om Eva Kjer Hansen. Men der skal flere målinger til, før vi ved, om det er en tendens eller en enlig svale," siger Erik Holstein. 

LÆS OGSÅ: Se april-målingen: Dansk Folkeparti går tilbage

I målingen står Radikale til at blive landets mindste parti, hvis der kom valg nu. 

”Målingen er uhørt dårlig for Radikale, og jeg tvivler lidt på, at de ligger helt nede på 3,3 procent," siger Erik Holstein og peger på, at der er en vis usikkerhed ved disse målinger.

Bedste måling for Alternativet
Men selv hvis man tager højde for statistiske udsving, er der ingen tvivl, om pilen peger nedad, mener Erik Holstein. 

”Radikales Zenia Stampe har ellers fået masser af spalteplads til sine hårdkogte angreb på nationalister på det sidste. Men hvis der en Stampe-effekt, er den tydeligvis negativ," siger han.

Den nye Norstat-måling giver også fremgang til Alternativet, der har aldrig har ligget bedre i en Norstat-måling. Partiet står til at få 7,1 procent af stemmerne svarende til 13 mandater. Samtidig går Enhedslisten lidt tilbage i den nye måling.

Og de to ting kan hænge sammen, lyder det fra Erik Holstein. 

”Meget tyder på, at de tider, hvor Enhedslisten og Alternativet kunne gå frem på samme tid, nu er forbi. Alternativet vinder præcis det, Enhedslisten taber – og det bliver interessant at se, om den udvikling vil kølne Enhedslistens interesse for et nært samarbejde med Alternativet," siger han.  

  Valg 2015 Marts 2016 April 2016 Maj 2016 usikkerhed +/-procentpoint
Socialdemokraterne 26,3% 25,1% 25,4% 26,3% 2,7
Radikale Venstre 4,6% 5,3% 5,6% 3,3% 1,1
Konservative Folkeparti 3,4% 2,4% 2,8% 4,2% 1,2
Socialistisk Folkeparti - SF 4,2% 3,7% 4,3% 4,6% 1,3
Dansk Folkeparti 21,1% 21,3% 18% 19,3% 2,5
Venstre 19,5% 18,2% 18,6% 17,2% 2,3
Enhedslisten 7,8% 9,2% 9,8% 8,8% 1,8
Liberal Alliance 7,5% 7,1% 8,3% 7,3% 1,6
Alternativet 4,8% 6,4% 6% 7,1% 1,6
Øvrige 1,2% 1,3% 1,2% 1,9%  

 

Forrige artikel Krav til moskeer skærpes: Kan miste retten til at vie folk Krav til moskeer skærpes: Kan miste retten til at vie folk Næste artikel Pind: Nogle opgaver nedprioriteres efter grænsekontrol Pind: Nogle opgaver nedprioriteres efter grænsekontrol