Ny måling: Stort flertal vil have DR finansieret via skatten

PUBLIC SERVICE: 70 procent af danskerne mener, at DR bør finansieres via skatten frem for licens, viser ny måling. Et flertal på Christiansborg er parat til at drøfte en skattefinansiering.

Det er de færreste danskere, der jubler, når den halvårlige licensopkrævning på 1.238 kroner dumper ind af brevsprækken. Til gengæld foretrækker et stort flertal af danskerne at betale regningen via deres lønseddel.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Her svarer 36 procent af danskerne, at de er "enige i", at DR bør finansieres over indkomstskatten frem for licensopkrævning, mens 34 procent er "overvejende enige".

Politikere: Tiden er løbet fra licensen
Det massive flertal overrasker ikke Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus.

"Tiden er løbet fra licenssystemet," siger Morten Marinus (DF) til Altinget. Han anbefaler en skattefinansiering for blandt andet at løse udfordringen med sortseere.

Også Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, deler holdningen om, at licenssystemet er forældet.

"I dag er public service en samfundsmæssig infrastruktur ligesom veje og broer, som bare er finansieret på en måde, der er socialt fuldstændig uacceptabel. Når en enlig arbejdsløs skal betale det samme som to højtuddannede akademikere, er tiden løbet fra licensordningen," siger Søren Søndergaard til Altinget.

Både SF og Socialdemokratiet har åbnet for at skrotte licensopkrævningen til fordel for en skattefinansieret model. Og også Venstre omtaler skattefinansiering som en god ide.

"Som udgangspunkt kan jeg sagtens se en fordel i at finansiere det over skatten. Primært med det argument, at finansieringen vil blive socialt afbalanceret," siger Britt Bager (V) til Altinget.

Medieforsker frygter politisk styring
Befolkningens og politikernes flirt med afskaffelse af licensen vækker bekymring hos Frands Mortensen, der er medieprofessor ved Aarhus Universitet.

Han frygter, at en skattefinansiering vil give politikerne for meget magt over DR's indhold, hvis DR's budget skal diskuteres i forbindelse med de årlige finanslovsforhandlinger.

"Det vil gøre det nemmere for politikerne at bestemme indholdet i udsendelserne. I dag kan man ikke stille ministeren til ansvar for måden, DR bliver drevet på, fordi ansvaret ligger hos DR's bestyrelse," siger Frands Mortensen.

Læs hele artiklen på Altinget:kultur (kræver abonnement). Tegn et gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel PostNord mangler 2,3 milliarder kroner PostNord mangler 2,3 milliarder kroner Næste artikel Polsk opgør dominerer EU-topmøde Polsk opgør dominerer EU-topmøde