Ny måling: Venstre går frem efter regeringskrise

MÅLING: På trods af regeringskrise går Venstre en smule frem i ny måling. Venstres kernevælgere slutter op om partiet efter krisen, vurderer kommentator.

Venstre kan glæde sig over en lille fremgang til 18,2 procent.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

Målingen er lavet efter, at røgen havde lagt sig oven på regeringskrisen i slutningen af februar.

Krisen i blå blok opstod, da Konservative erklærede mistillid til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V). Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviste at afskedige sin minister. Han ville i stedet forsøge at genvinde Konservatives tillid med en tillægsaftale. Men det lykkedes ikke for Løkke, og det endte med, at Eva Kjer forlod regeringen.

Efterfølgende måtte Venstre også sluge et meningsmålings-snit, der viste den laveste tilslutning til partiet i 25 år.

Men nu vender skuden en smule for regeringspartiet. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, vurderer, at der er flere af Venstres kernevælgere, som slutter op om partiet efter regeringskrisen.

”Så mens vi på Borgen har hæftet os ved Løkkes prestigetab, er det åbenbart ikke noget, der skader ham hos vælgerne,” siger han.

Overraskende tilbagegang til Konservative
Konservative kom ud af regeringskrisen, som den store sejrsherre, da partiet fik sin vilje med Kjer. Men umiddelbart vinder den kurs ikke opbakning hos vælgerne.

Partiet går tilbage til 2,4 procent, hvilket der er den laveste tilslutning siden valget. Og det kommer lidt bag på Erik Holstein:

”Det er lidt overraskende, at Konservative ikke går frem efter dramaet om Eva Kjer Hansen, hvor Pape og co. stod fast i en svær situation og vandt nervekrigen over Løkke,” siger han.

Det kan skyldes, at sympatien for en grønnere miljø-politik findes hos centrum-venstre vælgere, der aldrig ville finde på at sætte deres kryds hos Konservative, vurderer han:

”Og at mange af de borgerlige vælgere lige i øjeblikket er ophidsede over, at Konservative fældede en borgerlig minister,” siger han.

Erik Holstein mener dog, at Konservative traf den rigtige strategiske beslutning:

”De fik for en gangs skyld en kant og vist, at de ikke bare kan rulles over. Det vil Løkke have i baghovedet ved fremtidige forhandlinger, og det sikrer, at partiet ikke bliver helt glemt af vælgerne,” siger han.

Rød blok står fortsat til at få magten
Trods en regeringskrise, flygtningekrise og debat om både omprioriteringsbidrag og kontanthjælpsloft, så har vælgerbilledet ikke ændret sig betydeligt i dansk politik.

Erik Holstein hæfter sig dog ved, at Socialdemokraterne er gået lidt frem i forhold til den seneste måling, og nu ligger partiet på 25,1 procent.

”I enkelte målinger fra andre institutter røg partiet under 20 procent efter asylstramningerne, men nu ligger Socialdemokraterne igen meget tæt på valgresultatet. Opbakningen til en stram asylkurs har altså ikke ført til varige skader for partiet,” siger han.

Radikale får i øvrigt partiets største tilslutning siden valget med en fremgang til 5,3 procent.

Rød blok står også fortsat til at hapse regeringsmagten, hvis der var valg i morgen, med et spinkelt flertal på 88 mandater mod blå bloks 87 mandater.

Parti Folketingsvalget 2015 Februar 2016 Marts 2016 Usikkerhed + / - %-point
Socialdemokraterne 26,3 % 24,3 % 25,1 % 2,7
Radikale 4,6 % 4,6 % 5,3 % 1,4
Konservative 3,4 % 2,7 % 2,4 % 1,0
SF 4,2 % 6,0 % 3,7 % 1,2
Dansk Folkeparti 21,1 % 21,9 % 21,3 % 2,5
Venstre 19,5 % 17,0 % 18,2 % 2,4
Enhedslisten 7,8 % 9,3 % 9,2 % 1,8
Liberal Alliance 7,5 % 6,9 % 7,1 % 1,6
Alternativet 4,8 % 6,1 % 6,4 % 1,5
Øvrige 0,8 % 1,2 % 1,3 %  

Forrige artikel Her er den svenske kur mod landsbydød: Asylansøgere og aktiesalg Her er den svenske kur mod landsbydød: Asylansøgere og aktiesalg Næste artikel SF er mundlam over S-kovending SF er mundlam over S-kovending
Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

Et år efter valget skal EU-Parlamentet stadig finde sig selv

FOLKEMAGT: Det er nu et år siden, at europæerne rystede den politiske pose og sendte et nyt hold repræsentanter til Europa-Parlamentet. Men Brexit, corona og institutionelt fnidder har afholdt Parlamentet fra rigtig at finde sine ben.