Ny mandatprognose: DF-profiler på vippen til at ryge ud af Folketinget

PROGNOSE: Dansk Folkepartis fortsatte tilbagegang i meningsmålingerne presser to af partiets fremtrædende kvindelige medlemmer.

Dansk Folkeparti står til at miste to af sine 16 folketingsmedlemmer, hvis der var valg i dag.

Det viser en ny geografisk prognose udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

Tilbagegangen rammer blandt andet Dansk Folkeparti i Sydjyllands Storkreds, der ellers er partiformand Kristian Thulesen Dahls hjemmebane.

Kredsen var også partiets tidligere højborg, hvor massiv fremgang var med til at sikre partiets valgsucces i 2015.

Men den storhedstid ligger langt tilbage. Partiet står nu til at få blot to mandater i det sydjyske, og mens Kristian Thulesen Dahl fortsat er selvskrevet til at tage det første mandat, er der lagt op til en tæt kamp om det andet mandat. Den kamp står mellem de to folketingsmedlemmer Marie Krarup og Karina Adsbøl.

I 2015 var det Marie Krarup, der blev toer i storkredsen. Men der var kun 92 stemmer ned til Karina Adsbøl, som fik det tredje og sidste mandat, og derfor skal der ikke meget til, at det er DF-profilen Marie Krarup, der må vinke farvel til sin plads i Folketinget efter et valg.

Blixt i fare for exit
På Sjælland er en anden af partiets fremtrædende kvindelige medlemmer også udsat. I Sjællands Storkreds står Dansk Folkeparti ligeledes til at gå fra tre til to mandater.

Det betyder, at partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, er i risiko for at ryge ud af Folketinget.

Hun er nemlig oppe imod de to markante partiskikkelser Søren Espersen og René Christensen om de to mandater. Det vil blive en meget svær opgave at vippe en af de to mænd af pinden, da de begge under tidligere valg har hentet en del flere personlige stemmer end Blixt.

Se hele mandatprognosen på Altinget Christiansborg.

Forrige artikel Hærchef får 60 dages fængsel Hærchef får 60 dages fængsel Næste artikel I dag afhøres Støjbergs departementschef: Hvor meget skulle embedsmændene sige fra? I dag afhøres Støjbergs departementschef: Hvor meget skulle embedsmændene sige fra?
Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

AJOUR: Den nye udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, vil forsøge at skabe modtagecentre uden for EU til asylbehandling. Men den opgave er nærmest umulig, mener aktørerne på udviklingsområdet. Hør mere om Mortensens vigtigste opgaver i dagens udsendelse.