Ny mandatprognose: DF-profiler på vippen til at ryge ud af Folketinget

PROGNOSE: Dansk Folkepartis fortsatte tilbagegang i meningsmålingerne presser to af partiets fremtrædende kvindelige medlemmer.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Dansk Folkeparti står til at miste to af sine 16 folketingsmedlemmer, hvis der var valg i dag.

Det viser en ny geografisk prognose udarbejdet af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

Tilbagegangen rammer blandt andet Dansk Folkeparti i Sydjyllands Storkreds, der ellers er partiformand Kristian Thulesen Dahls hjemmebane.

Kredsen var også partiets tidligere højborg, hvor massiv fremgang var med til at sikre partiets valgsucces i 2015.

Men den storhedstid ligger langt tilbage. Partiet står nu til at få blot to mandater i det sydjyske, og mens Kristian Thulesen Dahl fortsat er selvskrevet til at tage det første mandat, er der lagt op til en tæt kamp om det andet mandat. Den kamp står mellem de to folketingsmedlemmer Marie Krarup og Karina Adsbøl.

I 2015 var det Marie Krarup, der blev toer i storkredsen. Men der var kun 92 stemmer ned til Karina Adsbøl, som fik det tredje og sidste mandat, og derfor skal der ikke meget til, at det er DF-profilen Marie Krarup, der må vinke farvel til sin plads i Folketinget efter et valg.

Blixt i fare for exit
På Sjælland er en anden af partiets fremtrædende kvindelige medlemmer også udsat. I Sjællands Storkreds står Dansk Folkeparti ligeledes til at gå fra tre til to mandater.

Det betyder, at partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, er i risiko for at ryge ud af Folketinget.

Hun er nemlig oppe imod de to markante partiskikkelser Søren Espersen og René Christensen om de to mandater. Det vil blive en meget svær opgave at vippe en af de to mænd af pinden, da de begge under tidligere valg har hentet en del flere personlige stemmer end Blixt.

Se hele mandatprognosen på Altinget Christiansborg.

Dokumentation

Bag prognosen

I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/1-20 til 31/3-20 og Epinion i perioden 25/2-20 til 3/2-20 og 10/4-20 til 16/4-20. I alt er 10.590 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet). 

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Se hele mandatprognosen på Altinget Christiansborg.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karina Adsbøl

MF (DD), 4. næstformand, Folketingets Præsidium
social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Fredericia 2005), social sundhedshjælper

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

Marie Krarup

Fhv. MF (DF, løsgænger)
sprogofficer (Forsvaret), cand.mag. i øststatskundskab, samfundsfag og religion (Københavns og Aarhus Uni. 1996 og 2006)

0:000:00