Ny verdensmålsfond vil investere milliarder i ulande

BÆREDYGTIG BUSINESS: Regeringen og pensionskasserne etablerer investeringsfond, som skal fremme verdensmålene. Kassen er på fire milliarder kroner, og man vil primært investere i projekter i udviklingslande.

Ny SDG-fond vil fremme verdensmålene i udviklingslandene og sikre investorerne et afkast på 10-12 procent.
Ny SDG-fond vil fremme verdensmålene i udviklingslandene og sikre investorerne et afkast på 10-12 procent.Foto: Privatfoto
Rasmus Dahl Løppenthin

Den danske stat og pensionskasserne har etableret en verdensmålsfond, som skal foretage bæredygtige investeringer i udviklingslandene.

Pengekassen er på godt fire milliarder kroner, men man forventer at kunne tiltrække i alt 30 milliarder kroner til projekter i primært Afrika og Asien.

"SDG-fonden er det første globale eksempel på en model, der i praksis mobiliserer privat kapital i stor skala til gennemførelse af FN's verdensmål. Så der er ingen tvivl om, at vi med den her lancering får placeret Danmark helt i top globalt i bestræbelserne på at sætte handling bag ordene i arbejdet med bæredygtighedsmålene," siger Torben Möger Pedersen, direktør i PensionDanmark, som er blandt de private investorer.

Staten lægger godt 1,6 milliarder kroner, som hentes fra Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), der er finansieret af ulandsbistand. Pensionskasserne lægger 2,4 milliarder.

SDG-fonden er det første globale eksempel på en model, der i praksis mobiliserer privat kapital i stor skala til gennemførelse af FN's verdensmål. 

Torben Möger Pedersen, Adm. direktør, PensionDanmark

Afkast på 10-12 procent
Og IFU glæder sig over, at det har været muligt at rejse privat kapital til at fremme investeringer i vindmøller, vandforsyning og landbrug i udviklingslandene.

"Private investeringer er afgørende. Det er jo sådan, at vi selv er blevet rigere i vores del af verden og fået en avanceret økonomi og et videnssamfund med høje uddannelser og indkomster. Vi kan også se i Kina, at det er det, der har virket. Så det skal vi have mere af,” siger Nicolai Boserup, der er senior vice president i IFU.

Verdensmålsfonden er dog ikke et filantropisk foretagende. Investorerne er stillet i udsigt, at de kan få et afkast på 10-12 procent.

"Vi ser positivt på muligheden for at få et fornuftigt afkast, samtidig med at vi fremmer verdensmålene," siger Torben Möger Pedersen.

I Dansk Industri jubler man over den nye investeringsfond.

"Der er ikke nogen tvivl om, at verdensmålene har sat en scene, som også har bragt virksomhederne og regeringen tættere sammen i forhold til at investere i udviklingslande. Og det synes vi selvfølgelig er positivt," siger COO og direktør Thomas Bustrup.

Dokumentation

Sådan bidrager investorerne til SDG-fonden

PKA: 400 millioner
PensionDanmark: 400 millioner
PFA: 400 millioner
ATP: 400 millioner
JØP/DIP: 400 millioner
Pensam: 400 millioner
Navest: 80 millioner
IFU: 1,65 milliarder

I alt: 4,133 milliarder kroner


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Bustrup

Viceadm. direktør, DI, bestyrelsesmedlem, State of Green, Verdens Bedste Nyheder og Investeringsfonden for Udviklingslande
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)

Torben Möger Pedersen

Formand for CBS, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Fonden Danish Society for Education and Business, Gefion Gymnasium samt Klimapartnerskabet for Finanssektoren, fhv. administrerende direktør, PensionDanmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

0:000:00