Ny minister: Har ikke tænkt politik i flere måneder

OVERRASKET: Den nye forsvarsminister, Peter Christensen, havde slet ikke forestillet sig, at han skulle tilbage i politik. "Indtil kl. 21.30 havde jeg slet ikke tænkt en politisk tanke i flere måneder."

Peter Christensen fik onsdag overdraget Forsvarsministeriet, efter Carl Holst har trukket sig fra sin ministerpost. 
Peter Christensen fik onsdag overdraget Forsvarsministeriet, efter Carl Holst har trukket sig fra sin ministerpost. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det var en overrasket Peter Christensen (V), som tirsdag aften fik tilbudt posten som forsvarsminister. Det fortalte den nyudnævnte minister efter, at der traditionen tro var holdt ministerieoverdragelse onsdag eftermiddag.

”Jeg havde slet ikke forestillet mig, at jeg skulle tilbage i politik,” sagde han.

Peter Christensen blev ikke genvalgt til Folketinget ved valget i juni, og da han heller ikke var at finde på Løkkes første ministerliste, tog han konsekvensen i juli og sagde farvel til dansk politik. Et farvel, som varede ret præcist to måneder, ind til han tirsdag aften takkede ja til at blive forsvarsminister efter Carl Holst.

Havde ikke regnet med det
”Jeg havde ikke regnet med, at der var brug for en ny minister efter tre måneder, så da statsministeren ringede mig op klokken 22 i går aftes, skulle jeg først til at indstille tankerne efter, om jeg overhovedet skulle ind i politik igen,” fortalte han og fortsatte:

”Indtil klokken halv ti havde jeg slet ikke tænkt en politisk tanke i flere måneder.”

Der venter den nye forsvarsminister et stort arbejde. Der skal i efteråret tages stilling til, hvilken type kampfly der skal købes og hvor mange, lige som der ikke går lang tid, før forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig går i gang. Og Peter Christensen glæder sig til at komme i gang med arbejdet.

”Jeg er selvfølgelig glad for at få ansvaret for forsvarsområdet, fordi det er så væsentligt et område og har haft så stor betydning for vores land,” lød det.

Skal sikre Danmark
Han pegede på, at det nu handler om at træffe nogle gode beslutninger, så forsvaret også kan levere i udlandet.

”Der skal være en organisation bagved, som er velfungerende, og i det hele taget skal vi være med til at sikre Danmark og danske interesser. Det vil jeg gerne stå i spidsen for,” siger han.

Peter Christensen og Carl Holst er gode venner, og de har kendt hinanden det meste af deres liv. Den nye forsvarsminister gav da også udtryk for, at det er med blandede følelser, at han nu træder ind i politik igen.

Fik et egetræ
I gave gav Peter Christensen et højt egetræ til Carl Holst. Et egetræ bliver nemlig stående, sagde han, og det har stærke rødder.

”Og det har du også,” lød det fra Peter Christensen, der fortsatte:

”Mit håb er, at du vil kigge på træet en gang i mellem og måske også med tiden komme til at holde af det. Og måske en dag også kunne smile, når du ser på det og tænke: Politik er nu også mærkeligt, omskifteligt og totalt uforudsigeligt.”

Holst: Lykkelig tid i ministeriet
Gaven den anden vej var en model af et F16-fly, da netop indkøb af kampfly bliver en af Peter Christensens store opgaver at stå i spidsen for.

”PC, min ven. Den bedste nyhed, jeg har fået længe, var, da jeg hørte, at det var dig, som skal stå her efter mig,” sagde Carl Holst til Peter Christensen.

Samtidig takkede Carl Holst sine medarbejdere for en kort, men god tid.

”Man siger, at en ministers lykkeligste tidspunkter er den første og sidste tur i en ministerbil. Sådan har jeg ikke haft det. Jeg har haft en lykkelig tid i Forsvarets tjeneste. Og jeg ville ønske, at jeg kun skulle have været i Forsvarsministeriet,” sagde han i sin tale.

Chef om Holst: No-nonsense type
Departementschefen i Forsvarsministeriet, Lars Findsen, takkede Carl Holst for tre måneder, hvor Carl Holst var på besøg i både indland og udland, og hvor han ifølge departementschefen har været i øjenhøjde med Forsvarets medarbejdere.

”Som type er du i den grad beslutningskraftig, du er rationel, du er driftsorienteret, og du er en no-nonsense type i forhold til at drive forretning.”

Til sin nye forsvarsminister lød det, at Peter Christensens profil og erfaring giver de bedste forudsætninger for at videreføre det brede samarbejde, som forsvarsområdet er kendt for.

”Og med din fortid som minister og i særlig grad finansordfører har du super gode forudsætninger for at håndtere de sager, der venter.”

Matias Ludvig Littauer har bidraget til denne artikel. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00