Ny politiaftale giver flere betjente

AFTALE: Der vil blive uddannet flere betjente de kommende år, og med den nye politiaftale kommer der også ekstra penge til politiet. Storebæltsbroen kommer til at betale for nogle af de nye betjente.

"Vi har indgået en aftale, der giver det stærkeste politi, vi har haft i Danmark i nyere tid," lød det fra justitsminister Søren Pind, da han sammen med de andre aftaleparter præsenterede den nye politiaftale.&nbsp;<br>
"Vi har indgået en aftale, der giver det stærkeste politi, vi har haft i Danmark i nyere tid," lød det fra justitsminister Søren Pind, da han sammen med de andre aftaleparter præsenterede den nye politiaftale. 
Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Flere betjente, en ny politiskole i Jylland, en langtidsholdbar styrkelse af indsatsen mod terror og styrket kontrol i grænseområderne.

Sådan lyder nogle af hovedpunkterne i den nye politiaftale, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative samt Socialdemokraterne tirsdag har indgået.

Og den nye aftale betyder, at det danske politi vil blive styrket de kommende år, fortæller justitsminister Søren Pind (V).

”Først og fremmest vil jeg godt glæde mig over den brede opbakning, der er bag dansk politi. Vi har indgået en aftale, der giver det stærkeste politi, vi har haft i Danmark i nyere tid,” siger han.

Også finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) glæder sig over den nye aftale, og han pointerer, at aftalen styrker politiets indsats væsentligt.

DF: Starter med 300 nye betjente
Aftalen løber fra 2016 til 2019, og den sikrer, at der i 2016 og 2017 uddannes 300 ekstra betjente, ligesom at der afsættes 480 millioner kroner til politiet hvert af de fire år – omkring 1,9 milliarder kroner i alt.

Dansk Folkeparti har i forhandlingerne slået hårdt på, at de vil have øget politistyrken med 2.000 betjente de næste ti år. Og selvom der kan synes langt fra 300 til 2.000, er Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, glad for den nye aftale.

”Vi sagde i valgkampen, at vi ville kæmpe for 2.000 flere betjente over de næste ti år. Den opgave starter vi på ved at uddanne 150 ekstra betjente næste år og 150 ekstra næste år igen,” siger Peter Skaarup og fortsætter:

”Derefter skal vi mødes igen for at diskutere, hvordan optaget skal være i de kommende år. Men vores mål er, at vi får et øget optag også derefter, så vi har en stærkere politistyrke,” siger han og tilføjer, at han ser ”en god mulighed for”, at politistyrken når at blive øget med 2.000 ekstra betjente i løbet af de næste ti år.

S: Væsentlige V-indrømmelser
Socialdemokraterne er det eneste parti uden for den blå blok, som er med i aftalen. Regeringen havde i forhandlingerne bebudet, at en del af den nye politiaftales finansiering skulle komme fra besparelser på ungdomsuddannelser, hvilket blandt andet fik Radikale til at forlade forhandlingerne mandag.

Men ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Nicolai Wammen, er det lykkedes at få ”en væsentlig indrømmelse fra regeringen”.

”Det bliver Storebælt, der kommer til at betale det, som regeringen mente, at de unge skulle betale. Regeringen har fremlagt, at man vil tage fra Storebæltsforbindelsens økonomi i stedet for at spare på erhvervsuddannelserne,” siger Nicolai Wammen.

Besparelser på andre ungdomsuddannelser end erhvervsskolerne kommer dog stadig til at finansiere en del af den nye aftale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00