Undersøgelse: Nye love bliver ikke evalueret

KLAUSULER: Der bliver i dansk lovgivning uhyre sjældent brugt såkaldte evalueringsklausuler, som tvinger ministerierne til at evaluere nye love efter et par år.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Cecilie Gormsen

Debatten om evaluering af nye love dukker jævnligt op, og senest lagde Venstre i 2014 op til, at partiet i højere grad ville bruge solnedgangs- og evalueringsklausuler.

Solnedgangs- og evalueringsklausuler sikrer, at ny lovgivning efter nogle år bliver evalueret og analyseret, så man kan se, om de nye regler virker efter hensigten. Men nu viser en ny analyse fra Dansk Erhverv, at disse klausuler i uhyre sjælden grad bliver brugt.

Kigger man på stadigt gældende love, som er vedtaget siden 2001, indeholder kun 1,4 procent af disse love en evalueringsklausul.

Bliver næsten aldrig brugt
Morten Jarlbæk Pedersen, som er politisk konsulent hos Dansk Erhverv og ph.d.-stipendiat, har været med til at lave den nye undersøgelse, og ifølge ham er billedet af evalueringsklausuler i dansk lovgivning temmelig ensidigt.

”De bliver stort set aldrig brugt i nye love,” fortæller han og fortsætter:

”En klausul er stærk og forpligtende. Og det er en fordel, for dermed sikrer man, at al ny lovgivning bliver set efter i sømmene efter nogle år – både i forhold til om reglerne virker, og om de stadig har deres berettigelse.”

LÆS OGSÅ: Ministerier afviser fire ud af fem høringssvar

Det kommer ikke bag på Morten Jarlbæk Pedersen, at evalueringsklausulerne ikke bliver brugt i voldsomt omfang, da diskussionen om dem jævnligt dukker op.

”Men det kom bag på mig, at det var i så udtalt grad. For de er på grænsen til ikke-eksisterende,” siger han.

En evalueringsgaranti
Morten Jarlbæk Pedersen fortæller, at det ikke er et problem i sig selv, at man ikke indskriver evalueringsklausuler i lovene.

”Men alt andet lige er det jo altid et gode, når man konsekvensvurderer lovgivning – også efter den er vedtaget,” siger Morten Jarlbæk.

”Ved at skrive det ind i loven – altså gøre det til en decideret klausul – så sikrer man, at evalueringen faktisk bliver gennemført,” siger han.

Han peger på, at jo mere kompleks ny lovgivning er, og jo mere nye og anderledes regler der er tale om, jo større er behovet for evalueringsklausuler.

Ifølge Morten Jarlbæk Pedersen skal den primære forklaring på, hvorfor evalueringsklausuler ikke bliver brugt mere, findes i, at embedsapparatet ikke ser nødvendigheden af disse garanti for evaluering.

”Både ministeren og embedsapparatet har her en meget stærk gatekeeper-rolle. Det er simpelthen et spørgsmål om, at man ikke finder det nødvendigt i embedsapparatet,” siger Morten Jarlbæk Pedersen.

Ikke klausuler i al lovgivning
Han peger på et eksempel med en revision af regnskabsloven i 2013. Her skrev man til at begynde med en evalueringsklausul ind, hvor ministeren skulle undersøge loven tre år senere.

”Så sker der et ministerskifte, og i den forbindelse bliver klausulen pillet ud af lovforslaget. Det sker nogle gange, men her var det med en meget klar argumentation,” siger Jarlbæk.

Argumentationen var, at ministeriet ikke skønnede, at det var nødvendigt, fordi man løbende selv ville holde øje med udviklingen og fremsætte ændringer, revisioner og analyser, når det skønnedes nødvendigt.

”Og det har de selvfølgelig en pointe i. Ideen er jo ikke, at der skal være klausuler på al lovgivning, men det er meget symptomatisk med det her argument om, at ministeriet selv holder øje,” siger han og fortsætter:

”Men man risikerer at stå i en situation, hvor de, som bruger loven i dagligdagen, oplever et problem, som må tages op. Men hvor ministeriet ikke synes, at det er relevant eller en god ide. Og så bliver det ikke taget op,” siger Morgen Jarlbæk Pedersen.

Dansk Erhverv har også kigget på alle de nye love, som siden folketingsvalget i 2015 er kommet fra Erhvervs- og Vækstministeriet, og selvom Venstre i 2014 lovede mere evaluering, kan det ikke ses på lovene på erhvervsområdet.

Siden juni 2015 er der vedtaget 13 nye love, men ikke en eneste indenholder en evalueringsklausul.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Jarlbæk Pedersen

Analysechef, De Samvirkende Købmænd, DSK, medlem, evalueringspanelet vedrørende høringssvar, adjungeret rådgiver, Tænketanken Prospekt
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011), ph.d. statskundskab (Københavns Uni. 2017)

0:000:00