Nye EU-parlamentarikere har første skoledag

SKOLESTART: I dag mødes de nyvalgte medlemmer af Europa-Parlamentet for første gang i Strasbourg. Her er et overblik over, hvem der sidder i den nyvalgte forsamling.

Det er i denne bygning i Strasbourg, at de nyvalgte EU-parlamentarikere mødes for første gang.
Det er i denne bygning i Strasbourg, at de nyvalgte EU-parlamentarikere mødes for første gang. Foto: Europa-Parlamentet
Michael Hjøllund Rikke Albrechtsen

STRASBOURG: 751 parlamentarikere fra 186 nationale partier fordelt på 28 lande samles i denne uge i den franske by Strasbourg for at tage hul på Europa-Parlamentets ottende lovgivningsperiode.

Blandt de nyvalgte er der både en professionel pokerspiller, et satireparti og otte eks-premierministre.

Altinget.dk har samlet de vigtigste fakta om det nye Parlament her.

Mænd dominerer (mindre)
På ligestillingsfronten går det langsomt men sikkert mod mere lige repræsentation i Europa-Parlamentet.

37 procent af forsamlingens medlemmer er kvinder, hvilket er det højeste nogensinde. Sidste gang var tallet 35 procent. Til sammenligning var andelen af kvinder 16 procent tilbage i 1979 ved det første direkte valg til Parlamentet.

Landet med færrest kvinder pr. parlamentariker er Litauen, der stiller med blot én kvinde ud af 11.
I den anden ende af skalaen findes Malta, hvor fire ud af seks politikere er kvinder.

Danmark taber én kvinde i ligestillingsregnskabet i forhold til sidste valg, hvilket giver en fordeling med 38,5 procent kvinder. Det svarer til fem ud af tretten folkevalgte.

Danmark med yngste indslag
Danmark har igen politikeren, der bærer titlen som yngste m/k i Parlamentet. Det er Dansk Folkepartis Anders Vistisen, der med sine 26 år har færrest år på bagen.

Det er anden gang, Danmark løber med den titel, efter Emilie Turunen (S) i en alder af 26 år blev valgt i 2009 - dengang dog for SF. I løbet af samlingen kom Amelia Andersdotter til fra det svenske Piratparti, som var hele tre år yngre end Turunen.

Europa-Parlamentets ældste medlem hedder Emmanouil Glezos, er 91 år gammel og kommer fra Grækenland, hvor han er et modstandsbevægelsesikon kendt for at have revet hagekorsflaget ned fra Akropolis under Anden Verdenskrig.

Halvdelen genvalgt
Blandt de folkevalgte er cirka halvdelen gengangere. 49,5 procent af de politikere, der mødes i Strasbourg huserede i samme bygning i sidste periode.

Den højeste andel af genvalgte parlamentarikere står Tyskland for med 69,8 procent. Derimod stiller Grækenland med det ultimative debutanthold. Ingen af de nyvalgte sad i Europa-Parlamentet i den seneste valgperiode.

Fra Danmark er syv ud af tretten EU-politikere genvalgt.

7 grupper og 20 udvalg
De 751 medlemmer har fordelt sig i de syv eksisterende politiske grupper på tværs af det politiske spektrum med 52 løsgængere uden for grupperne.

Der var forsøg fra en række højrenationale grupper på at få samlet de mindst 25 medlemmer fra mindst syv lande, der kræves for at etablere sig som politisk gruppe.

Det mislykkedes dog i første omgang. Men det står til enhver tid politikerne frit for at prøve igen.

Kilde: Europa-Parlamentet

Dokumentation

Her er de politiske grupper:

EPP: 221 mandater
Kristendemokraterne - eller de Europæiske Folkepartier, som de rettelig hedder - er fortsat Parlamentets ubestridt største gruppe. Deres vægt er dog knapt så knusende som i sidste samling, efter de er gået mere end 50 mandater tilbage. Gruppens nye formand er tyske Manfred Weber fra CSU, hvilket er et udtryk for, at tyskerne har sat sig tungt på gruppen som langt den største nationale delegation. Bendt Bendtsen (K) bliver eneste danske medlem.

S&D: 191 mandater
EU's socialdemokratiske gruppe, S&D, forbliver andenstørst, men kommer til at mærke en anderledes intern magtfordeling, efter at blandt andre François Hollandes franske Socialister led et svidende nederlag ved valget. Pladsen som den største nationale delegation går til italienerne, efter premierminister Matteo Renzis Partito Democratico fik 31 medlemmer af gruppen - hvilket er flere end selv Tyskland kan præstere. De tre danske Socialdemokrater kommer til at sidde her.

ECR: 70 mandater
Parlamentets største overraskelse er den konservative, EU-kritiske gruppe European Conservatives and Reformists (ECR), som blev dannet rundt om de britiske Konservative, da disse trak sig fra EPP i 2009. De erobrer pladsen som Parlamentets tredjestørste gruppe fra de liberale i ALDE. Til gengæld bliver det interessant at følge, hvordan de 18 partier i gruppen skal arbejde sammen, når de skal spænde fra moralkonservative SGP fra Holland over nationalkonservative partier som Dansk Folkeparti og De Sande Finner til de flamske separatister og økonomiske liberale N-VA, som har en fortid blandt De Grønne i Europa.

ALDE: 67 mandater
Det er en svidende lussing til Venstre og De Radikales liberale gruppe, ALDE, at de nu er forvist til pladsen som Parlamentets fjerdestørste parti. Men en tilbagegang i en række lande, og ikke mindst udraderingerne af det tyske FDP-parti, har svækket dem. ALDE har hidtil haft en nøgleposition, når EU's to store politiske grupper ikke har kunnet blive enige. Den særstilling er nu mindre given, ligesom gruppen også vil have mindre adgang til fremtrædende udvalgsposter og ordførerskaber end før.

GUE/NGL: 52 mandater
Ikke mindst på grund af en overbevisende sejr til græske Alexis Tsipras' SYRIZA-parti i Grækenland og tilkomsten af nye spanske protestpartier er det lykkedes Parlamentets mest venstreorienterede gruppe, GUE/NGL at placere sig som Parlamentets femtestørste gruppe. En storsejr til irske Sinn Fein vil også kunne mærkes i gruppen, som også byder velkommen til en irsk løsgænger med tilnavnet Ming den nådesløse og til det hollandske Dyrepartiet. Til gengæld er det græske kommunistparti KKE trådt ud af gruppen og vil hellere være løsgængere. Fra Danmark sidder Folkebevægelsen mod EU's Rina Ronja Kari fortsat i gruppen.

De Grønne: 50 mandater
Fra en plads som Parlamentets fjerdestørste gruppe er De Grønne, hvor SF sidder, blevet henvist til en sjetteplads efter massiv tilbagegang i en række lande. Det tyske Piratparti erstatter det svenske, der ikke opnår genvalg. De Grønne tabte undervejs blandt andre det flamske separatistparti N-VA og dets fire mandater til ECR, mens partiet også blev decimeret i Frankrig, hvor de ellers stod stærkt ved sidste valg.

EFDD: 48 mandater
I sidste øjeblik lykkedes det UK Independence Party-leder Nigel Farage at finde medlemmer fra syv nationaliteter til sin EFD-gruppe,som nu omdøbes til EFDD - Europa for Frihed og Direkte Demokrati. Det sker for at give plads til den italienske komiker Beppe Grillos Femstjernebevægelse, der skatter den slags højt. På trods af et godt valgresultat måtte gruppen vinke farvel til blandt andre Dansk Folkeparti, De Sande Finner og Lega Nord, der valgte at afsøge nye partnerskaber. Derfor holdt det hårdt med at få de påkrævede antal lande repræsenteret i gruppen. Men det lykkedes ved hjælp af Femstjernebevægelsen, de svenske Sverigedemokrater samt en utilfreds afhopper fra franske Front National, der var blevet forsøgt presset af sit parti til at opgive sin plads i Parlamentet.

Løsgængere: 52 mandater
Franske Front National, det hollandske Frihedsparti, det belgiske Vlaams Belang, italienske Lega Nord og østrigske FPÖ har hidtil ikke haft held med at få lokket nok nationaliteter med til at danne den nye højreradikale gruppe, som de ellers allerede i efteråret lagde an til. Det kan stadig lykkes dem at finde sammen med blandt andre det nye polske protestparti KNP, der fik fire mandater. Men partilederens kontroversielle udtalelser om blandt andre kvinder og jøder har gjort dem upopulære. De fem partier har på forhånd afvist at gå sammen med græske Gyldent Daggry, ungarske Jobbik og det tyske nationalkonservative NPD, som heller ikke har fundet nogen at lege med.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion