Nye oplysninger i Tibetsagen: Nu vil Pape kulegrave alle kinesiske besøg

KULEGRAVNING: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil udvide Tibetkommissionen til at undersøge alle officielle besøg fra Kina siden 1995. Det sker efter nye oplysninger fra politiet.

Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Tibetkommissionen skal ikke længere nøjes med at undersøge politiets håndtering af demonstranter i forbindelse med det kinesiske statsbesøg i 2012.

Det oplyser justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i en pressemeddelelse.

Han lægger op til, at kommissionen skal udvides til at granske samtlige officielle kinesiske besøg siden 1995.

Det sker, efter Justitsministeriet har modtaget nye oplysninger fra politiet, der sætter spørgsmålstegn ved politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med besøg fra Kina i 2011, 2002 og 1995.

”Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere. Derfor har jeg besluttet, at der skal gennemføres en kommissionsundersøgelse af forholdene omkring samtlige kinesiske besøg tilbage til i hvert fald 1995. Vi kan ikke stoppe arbejdet, før vi har fået belyst hvert et hjørne, så tilliden til vores politi kan genskabes,” siger Søren Pape Poulsen i pressemeddelelsen.

Derudover har justitsministeren også bedt rigspolitichefen og PET’s chef redegøre for, hvilke tiltag der allerede er taget, og hvilke der bør tages i kølvandet på Tibetkommissionen og de nye oplysninger, den har medført.

”Myndighederne skal kort sagt sikre, at det her aldrig sker igen,” siger han.

Advarsel om støttekomite for Tibet
De nye oplysninger kommer frem, efter DR har anmodet om aktindsigt i operationsanbefalinger i forbindelse med kinesiske statsbesøg i 2011 og 2002. Det skriver Københavns Politi i en notits til Justitsministeriet.

Heri skriver Københavns Politi, at de i forbindelse med et besøg af den kinesiske udenrigsminister i 2011 udsendte en taktisk befaling, hvoraf en formulering om Tibet optræder i afsnittet om efterretninger.

”PET ikke er i besiddelse af oplysninger om konkrete trusler mod den kinesiske udenrigsminister.

Opmærksomheden henledes dog på, at hvis besøget eksponeres tidligt i pressen, vil det øge kendskabet til besøget blandt personer eller grupper som f.eks. støttekomiteen for Tibet, som måtte have en intention om at demonstrere mod besøget.”

Politiet har endvidere gennemgået tre operationsbefalinger fra 2002, men heri optræder ingen lignende formuleringer.

Oprindeligt skulle det nye kommissorium til Tibetkommissionen have været sendt til Folketinget i denne uge, men det bliver nu udskudt for at inkludere de nye undersøgelsespunkter.

Ny koncern it-direktør i Justitsministeriet
Foruden en udvidelse af kommissionen vil Søren Pape også ansætte en koncern it-direktør, der skal referere direkte til Justitsministeriets departementchef.

Han får til opgave at igangsætte en ekstern undersøgelse af politiets, anklagemyndighedens og PET’s håndtering af data.

”Jeg vil have ryddet op, og politiet og PET skal have styr på deres håndtering af data. Der har været for mange sager, og det svækker tilliden til vores politi,” siger Søren Pape og tilføjer:

”Den nye direktørs første opgave bliver at gennemføre en ekstern undersøgelse, hvor samtlige servere skal ses igennem med en tættekam, sådan at vi kan få vished for, at data bliver behandlet korrekt.”

Undersøgelsen skal handle om både opbevaringen og behandlingen af data i de tre myndigheder, og den kommer i kølvandet på en række afsløringer i Tibetsagen om blandt andet slettede e-mails.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00