Nye regler: Folketingsmedlemmer skal dokumentere sygdom ved sygeorlov

Folketingsmedlemmer skal fremover dokumentere årsagen til deres sygeorlov overfor deres egne gruppeformænd, der skal vurdere og godkende dokumentationen.

Folketingets formand præsenterede onsdag de nye regler for folketingsmedlemmer, der søger sygeorlov. (Arkivfoto)
Folketingets formand præsenterede onsdag de nye regler for folketingsmedlemmer, der søger sygeorlov. (Arkivfoto)Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

For fremtiden skal folketingsmedlemmer kunne dokumentere årsagen til deres sygefravær. 

Den gamle ordning

I den gamle ordning er det officielt Folketinget, der bevilger orlov efter at have modtaget en indstilling fra Folketingets formand. I praksis fulgte Folketinget altid formandens indstilling.

Der var ikke krav om dokumentation for årsagen.

Orlovsgrunde i den gamle ordning: 

  • Sygdom, pleje af alvorligt syge børn eller pleje af nærtstående, der ønsker at dø i eget hjem.
  • Midlertidig udsendelse i offentligt hverv.
  • Møder i Færøernes Lagting eller Grønlands Landsting.
  • Andre grunde.
  • Midlertidig ministerorlov i forbindelse med rejser.
  • Barsel, barns fødsel og adoption.

Der blev ikke udbetalt vederlag ved brug af årsagen "andre grunde".

 


Kilde: Folketingets forretningsordens § 41. (FT.dk)

Det er konklusionen, efter at alle Folketingets partier har tilsluttet sig en ny beretning fra Udvalget for Forretningsordenen. 

Udvalget ledes af Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), der udtaler sig i en pressemeddelelse:

”Vi har som udgangspunkt ingen grund til at betvivle, at medlemmer er syge, når de anmoder om at få sygeorlov. Men vi synes, det giver mening at indføre retningslinjer, der minder om dem, som gælder bredt på arbejdsmarkedet. Også selv om man ikke kan sammenligne hvervet som folketingsmedlem med en ansat, der er underlagt en arbejdsgiver.”  

Tidligere skulle folketingsmedlemer meddele deres orlov til formanden for Folketinget. Uden noget krav om dokumentation. Emnet har, efter en stribe af sygemeldinger i kølvandet på skandaler, været heftigt debatteret.

Lægeerklæring til kollegaen og stop for politisk optræden

I den nye ordning skal folketingsmedlemmerne dokumentere årsagen til deres sygefravær. Det skal ske til partiets gruppeformand, der vurderer og godkender dokumentationen for kollegaens sygdom. 

Gruppeformanden skal dog ikke dokumentere årsagen overfor Folketingets formand eller lovsekretariatet, men blot meddele, at folketingsmedlemmet ønsker orlov. Processen er ellers den samme som tidligere. 

Beretningen fastsætter også, at der skal være mulighed for gradvist at vende tilbage til folketingsarbejdet, men det understreges, at der ikke kan sidde en stedfortræder og folketingsmedlem i Folketinget på samme tid. Og som noget nyt indstiller beretningen også til, at folketingsmedlemmer ikke optræder i interviews, debatter eller lignende under deres orlov. 

Den nye ordning

I stedet for, at medlemmet meddeler ønsket om orlov direkte til Folketingets formand, skal årsagen til orloven nu dokumenteres overfor folketingsmedlemmets gruppeformand. Derefter er processen den samme som tidligere.

Der er altså stadigvæk officielt Folketinget, der bevilger orlov efter at have modtaget en indstilling fra Folketingets formand.

  • Dokumentationen skal ikke viderebringes fra gruppeformanden til Folketingets formand eller lovsekretariatet.
  • Det er op til gruppeformanden at vurdere, om der er godtgjort for sygdom eller lign.
  • Hvis folketingsmedlemmet er åbenlyst syg, behøver gruppeformanden ikke indkræve dokumentation.

 

 


Kilde: Beretning om dokumentation for og gradvis tilbagevenden ved folketingsmedlemmers sygdom. Beretning nr. 4 i folketingsåret 2021-2022.

Sygemeldinger efter skandaler skaber debat

En del sygemeldinger har de seneste år skabt stor debat. I flokken kan nævnes Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og socialdemokraten Henrik Sass Larsen samt den tidligere leder for Radikale, Morten Østergaard. Sidstnævnte begærede sygeorlov efter flere sager om krænkende adfærd.

Det er fra flere sider blevet kritiseret, at folketingsmedlemmer kan tage sygeorlov efter en dårlig sag, indtil stormen har lagt sig, eller de nedlægger deres mandat. I ventetiden indkasserer de nemlig vederlag. 

Kristian Hegaard er den anden RV-politikker, som indenfor en kort periode har trukket sig fra dansk politik grundet krænkelsessager. Han valgte dog at nedlægge sit mandat i stedet for at tage orlov.

"Jeg er hverken syg eller stresset. Derfor har jeg ikke planer om at søge orlov. Men udtræder af Folketinget," skrev den tidligere Radikale politiker på Facebook i kølvandet, på hans udtræden af Folketinget.

Hvem har sygemeldt sig?
  • Naser Khader:

Naser Khader blev i april sygemeldt med stress. Det skete på samme tid som Berlingske kunne berette, at en stribe af offentlige debattører angiveligt havde oplevet trusler efter at have udtrykt sig kritisk om den konservative politiker.

  • Morten Østergaard:

Morten Østergaard måtte gå af som formand i Radikale Venstre, efter en række krænkelsessager så offentlighedens lys. Han blev sygemeldt kort efter, og fortsatte som sygemeldt i ti måneder indtil han fik et job som klimarådgiver, og nedlagde sit mandat.

  • Morten Messerschmidt:

Morten Messerschmidt blev under Meld- og Feldsagen sygemeldt fra folketingsarbejdet efter et ildebefindende. Det blev vurderet, at det var en reaktion efter længerevarende stress.

  • Henrik Sass Larsen:

Henrik Sass Larsen blev i 2019 sygemeldt fra sit arbejde i folketinget med en depression, og måtte meddele Mette Frederiksen, at han ikke stod til rådighed som minister. Det skete efter en længere forløb, hvor socialdemokraten offentligt udtalte, at han følte sig chikaneret af pressen.

*Alle sager bør også ses i lyset af den sideløbende debat om det stigende arbejdspres på folketingspolitikere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud









0:000:00