Nye undersøgelser belyser Bjerregaards nedtur fra populær borgmester til politisag

Det startede som et spørgsmål om særbehandling i en byggesag, men er nu endt med en politiundersøgelse af tidligere Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaards forhold til sin kommunaldirektør. Få overblikket over, hvordan det kunne komme så vidt.

Jacob Bjerregaard (S) trådte tilbage som borgmester i Fredericia 8. december sidste år. Nu skal sagen om hans boligkøb og relationen til kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe undersøges af politiet. På billedet klipper den daværende borgmester (tv.) båndet til et nyt Google-datacenter i Fredericia godt en uge før, han trådte tilbage. 
Jacob Bjerregaard (S) trådte tilbage som borgmester i Fredericia 8. december sidste år. Nu skal sagen om hans boligkøb og relationen til kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe undersøges af politiet. På billedet klipper den daværende borgmester (tv.) båndet til et nyt Google-datacenter i Fredericia godt en uge før, han trådte tilbage. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det er ikke en traditionel politiske tango, Fredericia Kommunes tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) måske, måske ikke har danset med kommunens nu hjemsendte kommunaldirektør.

Efter flere måneders forberedelse kunne Fredericia Kommune fredag præsentere tre forskellige redegørelser om forhold vedrørende først og fremmest den tidligere borgmester og den øverste administrative ledelse i kommunen.

Herunder med et særligt fokus på samspillet mellem Jacob Bjerregaard og kommunens kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe.

Afsættet var artikler i Ekstra Bladet, der i starten af december beskrev, hvordan Jacob Bjerregaard som borgmester tilsyneladende kunne se ud til at have fået særbehandling i forbindelse med hans køb af en byggegrund i 2016 og opførslen af hans nye villa på adressen.

Men på pressemødet tog tingene en ny drejning.  

Det handler om rygter om, og oplevelser af, at den tidligere borgmester og kommunaldirektøren skulle have haft en relation af nær karakter.

Steen Wrist (S), Borgmester i Fredericia Kommune

Det skete, da Bjerregaards afløser på borgmesterposten, Steen Wrist (S), nåede til en advokatundersøgelse fra advokatvirksomheden Horten, som belyser mulige habilitetsproblemer for borgmesteren og kommunaldirektøren.

”Det handler om rygter om, og oplevelser af, at den tidligere borgmester og kommunaldirektøren skulle have haft en relation af nær karakter,” sagde Steen Wrist.

Rygter, der har svirret længe
Med de ord gik sagen omkring Jacob Bjerregaard fra at være en nærmest klassisk sag med beskyldninger om magtfordrejning til at åbne for nye endnu uskrevne kapitler i lærebøgerne om forholdet mellem forvaltning og politikere.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybde med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00