Nykredit-formand efter kritik: Vi havde et demokratisk problem

VALGKAMP: Bestyrelse har sat ind for at vække Nykredits slumrende foreningsdemokrati. Men ledelsen møder kritik for utidig indblanding i kampen om pladserne i foreningens repræsentantskab. 

Foto: Scanpix
Rasmus Dahl Løppenthin

“Vi kan godt se, at det var et demokratisk problem."

Formand for foreningen Nykredit Nina Smith er klar i mælet, når hun skal beskrive tilstanden i Nykredits foreningsliv for blot et år siden.

"Medlemsdemokratiet er sandt at sige ikke noget, Nykredit har gjort meget ud af tidligere," siger hun.

Formelt er foreningen Nykredit ellers en magtfuld aktør, som ejer 90 procent af aktierne i en koncern, der både huser Totalkredit, Nybolig og banken Nykredit. Men i praksis var koncern og forening smeltet sammen.

“Foreningens bestyrelse var stort den samme som koncernens bestyrelse, og foreningen fyldte ikke meget,” siger Nina Smith.

Bestyrelsen håndplukkede kandidater
Hun blev valgt som formand i foråret, og i månederne forinden indså den tidligere vismand problemets omfang. Her deltog hun i møder med en række utilfredse medlemmer, som følte, det var umuligt at gøre deres indflydelse gældende.

“Der var flere, som sagde, at de ikke engang kunne komme i kontakt med foreningen. Det går selvfølgelig ikke,” siger Nina Smith.

Indtil for halvandet år siden havde foreningen Nykredit nul ansatte, og derfor foregik valgene til det magtfulde repræsentantskab reelt i det skjulte. Man annoncerede for valgene i de store morgenaviser – alligevel kom meget få til møderne. Derfor håndplukkede bestyrelsen ofte de de kandidater, man gerne så fik sæde.

Men der har været grøde i Nykredits indre civilsamfund de sidste par år; den stærke protestbevægelse Consum vil bekæmpe stigende bidragssatser samt den planlagte børsnotering. Og man går benhårdt efter at overtage styringen af det godt 100 mand store repræsentantskab, som vælger foreningens bestyrelse.

Den massive modstand har fået Nina Smith til at reagere ved at styrke de demokratiske muskler.

“Vi har været nødt til at opbygge en meget mere synlig forening og et foreningssekretariat, som kan håndtere et valg. Og i det hele taget have et meget mere synligt demokrati. For ellers ville Foreningen Nykredit have et kæmpe problem,” siger hun.

Consum: Ledelsen blander sig i valgkampen
Men det halter stadig med demokratiet i Nykredit, hævder flere kritikere. Bestyrelsen i Nykredit har etableret fraktionen Fælles Udvikling, som er varme tilhængere af børsnotering. Man har fået opstillet kandidater til regionsvalgene på Fyn og i Nordjylland i slutningen af februar og starten af marts.

Der er derfor lagt op til decideret kampvalg med Consum, hvilket møder hård kritik fra flere sider.

“Jeg synes ikke, det er en ledelsesopgave at blande sig i foreningsdemokratiet.” siger Consum-kandidat og mangeårig mf’er for Enhedslisten Frank Aaen.

Professor og ledelsesekspert Anders Drejer fra Aalborg Universitet er enig.

“Det er et stort demokratisk problem, for bestyrelsen skal varetage alles interesser i repræsentantskabet, og ikke kun dem man er enig med,” har han tidligere udtalt til finans.dk.

Kritikken preller af på Nina Smith.

“Jeg synes, det er meget udemokratisk at kritisere os politisk valgte for at føre valgkamp og kæmpe for, at den nuværende linje bliver den dominerende,” siger hun.

Efter publiceringen af artiklen har Altinget været i kontakt med professor Anders Drejer. Og han er nu vendt på en tallerken i forhold til sin udtalelse til finans.dk.

"Efter at have nærstuderet det, er jeg ikke sikker på, at der er så stort et demokratisk problem," siger han til Altinget.

Netop fordi der er kampvalg til repræsentantskabet, synes han, det er i orden, at bestyrelsen kæmper for den kurs, de tror på.

"Consum og Fælles Udvikling har jo lige stor ret til at ytre sig. Det centrale er, at der er en diskussion om, hvorvidt Nykredit skal børsnoteres eller ej. Og det må være det væsentligste, at man får taget den debat," siger professoren.

Rettelse 15.41: Forsker har skiftet mening i forhold til udtalelser til finans.dk. Nye citater tilføjet.

Dokumentation

Foreningen Nykredit er en medlemsorganisation, som har 90 procent af aktierne i et stort holdingselskab, der blandt andet ejer Nykredit, Totalkredit og Nybolig.

Et helt centralt organ er repræsentantskabet med godt 104 medlemmer, som vælges i syv regioner. I slutningen af februar og starten af marts skal der vælges i alt 25 personer i Nordjylland og på Fyn. Her har alle med realkreditlån i enten Nykredit eller Totalkredit mulighed for at stemme.

Repræsentantskabet har formelt stor magt, fordi de vælger foreningens bestyrelse, som udstikker kursen for koncernen. Samtidig skal alle centrale beslutninger forbi repræsentantskabet. Blandt var det i februar 2016 repræsentantskabet, som godkendte, at Nykredit skal børsnoteres. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Smith

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, bestyrelsesformand, VIVE, formand, Kommission for 2. generationsreformer, formand, Nykredit
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00