Nyvalgt folketingsmedlem fra Enhedslisten havde Rosenkrantz-Theil som sit politiske forbillede

NY PÅ TINGE: Mai Villadsen fra Enhedslisten vil kæmpe for at reducere klimagasser. Derudover elsker hun Tove Ditlevsen og mener desuden, at Pernille Vermund er den politiker, hun er mest uenig med. Mød hende her, hvor hun fortæller om sine ambitioner som nyt folketingsmedlem. 

Som ung var Mai Villadsen (EL) meget fascineret af politiske skikkelser som Pernille Rosenkrantz-Theil og Ritt Bjerregaard.
Som ung var Mai Villadsen (EL) meget fascineret af politiske skikkelser som Pernille Rosenkrantz-Theil og Ritt Bjerregaard. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Enhedslistens 27-årige Mai Villadsen, der blev valgt ind i Folketinget for første gang i juni, er ikke bange for at have høje politiske ambitioner.

Jeg er ét af de unge mennesker, der har stået nede på gaden og råbt op om, at der skulle ske noget handling.

Mai Villadsen (EL), Klima-, miljø- og naturordfører

Samtidig kan hun dog godt mærke det pres, der lander på ens skuldre, når man har fået 2.572 personlige stemmer og pludselig skal sidde med et stort ansvar som folketingspolitiker, hvor der skal tages stilling til akutte udfordringer som klimaet og samfundsulighed.  

Fakta
Om Mai Villadsen:

  • Født 26. december 1991 i Herning
  • Student, Gefion Gymnasium, 2011
  • Formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, 2012
  • Politisk rådgiver, Enhedslisten, 2015-2019
  • Folketingsmedlem for Enhedslisten i Nordsjællands Storkreds fra 5. juni 2019.

Kilde: ft.dk

Forventningspresset skræmmer dog ikke Mai Villadsen, der er blevet partiets klima-, miljø- og naturordfører.

I forbindelse med Altingets sommerserie ”Mød Folketingets nye ansigter” fortæller hun, at hun er klar til at træde ind på Christiansborg og repræsentere den unge generation i klimakampen.

Fakta
Serie: Mød Folketingets nye ansigter 
5. juni valgte danskerne et nyt Folketing. Altinget har i den forbindelse taget en snak med flere af debutanterne, der betræder den landspolitiske scene for første gang. Hvad forventer de? Hvem glæder de sig til at arbejde sammen med? Hvad er de mest nervøse for?  
Du kan møde Anders Kronborg (S), Samira Nawa (R), Katarina Ammitzbøll (K), Lars Boje Mathiesen (NB), Carl Valentin (SF), Marie Bjerre (V) og Mai Villadsen (EL).

Hvad fik dig ind i politik?

"Jeg kommer fra en familie, hvor man altid har diskuteret meget politik. Min farmor var syerske og meget fagforeningsaktiv, og det, tror jeg, har betydet noget for, at jeg blev venstreorienteret. På et tidspunkt havde jeg en lærer i skolen, som sagde til mig, at jeg måske skulle lade være med at diskutere politik i matematiktimerne, men gå ind i elevrådet i stedet. Og det viste sig at være et meget godt råd."

Hvilken politiker var den første til at inspirere dig?

"Jeg var meget fascineret af Pernille Rosenkrantz-Theil, dengang hun var medlem af Enhedslisten. Jeg syntes, hun var meget skarp og sej. Hun var et ungt kvindeligt forbillede for mig. Hun turde at sige sin mening, selvom det måske ikke var helt vildt populært. Jeg husker også, at jeg syntes, at det var fantastisk, at København fik Ritt Bjerregaard som overborgmester. Det viste ligesom, at kvinder også har en plads i politik."

Hvad bidrager du med, som ikke allerede findes i dansk politik?

"Jeg repræsenterer en generation, som kommer til at leve med konsekvenserne af de klimahandlinger, vi alle sammen har truffet. Jeg er ét af de unge mennesker, der har stået nede på gaden og råbt op om, at der skulle ske noget handling. Og det regner jeg med at kunne bidrage rigtig meget til på Christiansborg. Jeg tror, at mit perspektiv er godt og vigtigt."

Hvad er dine ambitioner for den kommende valgperiode?

"Ambitionerne er store. Det vigtigste for mig er, at vi får sat handling bag ordene, når det gælder klimaet, og lever op til målsætningerne om at få reduceret vores udledning af klimagasser. Og så håber jeg at bidrage til, at vi får et uddannelsessystem, som bliver endnu bedre og kan rumme flere unge mennesker."

Flyver du på sommerferie?

"Det har jeg da gjort før. I den her sommer er jeg i Danmark. Jeg har været meget ude i min kolonihave i Herlev, hvor jeg har en dejlig urtehave og masser af blomster. Og så skal jeg i sommerhus i Vestjylland med min familie. Så der er ikke nogen flyture for mig i år."

Hvem af dine kolleger fra Folketinget er du mest uenig med?

"Der er nok ikke så meget tvivl om, at jeg er klart mest uenig med Pernille Vermund og Nye Borgerlige. De har en meget ultraliberal økonomisk tankegang, og så har de generelt en helt anden tilgang til udlændingepolitikken, end vi har i Enhedslisten."

Har du en yndlingsbog?

"Lige nu er jeg meget optaget af Tove Ditlevsen. For et år eller to siden læste jeg hendes bog, der hedder 'Gift'. Den, synes jeg, er helt fantastisk."

Hvad er du mest nervøs for som nyvalgt folketingsmedlem?

"Det giver en nervøsitet at vide, at der er så stort et ansvar, som ligger på ens skuldre. Det skal man forvalte bedst muligt. Det er jeg klart meget ydmyg over for. Så har jeg selvfølgelig også en frygt for, at det ikke lykkes os at få lavet den grønne omstilling og få sat mere lighed i samfundet. Vores velfærd er efter min mening blevet ødelagt i rigtig høj grad de seneste år."

Enhedslistens rotationsprincip gør, at Pernille Skipper efter den nuværende valgperiode skal udskiftes som politisk ordfører. Kan du se dig selv overtage hendes plads i fremtiden?

"Nu er jeg jo lige blevet valgt i Folketinget for to måneder siden, så det er ikke noget, jeg på den måde har spekuleret over. Men jeg er meget glad for, at vi har et rotationsprincip, som på nogle punkter er rigtig godt, da det betyder, at sådan en som mig fik chancen for at komme i Folketinget. Men det med arvefølgen i Enhedslisten er ikke noget, vi diskuterer endnu. Pernille har lige klaret et skidegodt folketingsvalg og er en super god politisk ordfører."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

Politisk ordfører, MF (EL)