Obamas møde med Putin kan ændre krigen i Syrien

SYRIEN: Der kan være et skred på vej i kampen mod IS, når USA og Rusland i New York skal diskutere, hvordan man bekæmper terrororganisationen. Men det afhænger af Ruslands udspil, mener udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Søndag den 27. september 2016 holdt præsident, Barack Obama, tale om FN's nye mål frem mod 2030. Mandag handler det om nutiden og krigen i Syrien, som han skal diskutere med præsident Vladimir Putin. 
Søndag den 27. september 2016 holdt præsident, Barack Obama, tale om FN's nye mål frem mod 2030. Mandag handler det om nutiden og krigen i Syrien, som han skal diskutere med præsident Vladimir Putin. Foto: UN Photo
Kasper Frandsen

NEW YORK: Det er første gang, de to mødes officielt i over to år. Men nu sker det.

Mandag 28. september mødes USA's præsident, Barack Obama, med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det sker ved det årlige topmøde i New York i FN-regi, hvor Syrien bliver den absolut største dagsorden for de 160 statsleder, der er mødt op.

Og det er netop det, de to præsidenter skal diskutere.

Hvis det kan være med til at skabe musklerne til at klemme ISIL, og de er klar til at lave en permanent løsning uden Assad i Syrien, så kan det her være et gennembrud.

Kristian Jensen (V)
Udenrigsminister

Rusland har den seneste tid oprustet inden for Syriens grænser og har allerede kampfly, tanks og tropper på jorden, der skal hjælpe den hårdt pressede syriske leder Bashar al-Assad.

De to stormagter har været stærkt uenige om, hvordan de skal forholde sig til den over fire år gamle borgerkrig i Syrien, der har drevet millioner af mennesker på flugt.

Blandt andet er de uenige om fremtiden for Assad-styret, som russerne betragter som et bolværk mod ekstrem islamisme.

Kan Assad blive siddende?
USA har støttet en anden part i krigen, nemlig Free Syrian Army, der aldrig blev en reel trussel mod Assad – det gjorde derimod terrororganisationen IS, som bliver bombet fra luften af den koalition af lande, som USA leder.

Men nu har russerne bedt om et møde med amerikanerne, hvor det helt store spørgsmål bliver, om de kan blive enige om at lade Assad blive ved magten, mens man går efter IS.

Russerne ønsker en ”international koalition” i kampen mod terrorisme og ekstremisme. Desuden har de udtrykt ønske om, at Assad bliver ved magten – i hvert fald indtil Syrien er stabilt nok til at starte forhandlinger om et magtskifte.

Det ønsker også iranerne og irakerne. Men det har USA og Vesten ellers ikke været parat til.

Muligt gennembrud
Og mødet mellem de to stormagter er også noget, Danmarks udenrigsminister, Kristian Jensen (V), ser frem til med spænding.

”Min vurdering er, at Rusland optrapper for at blive en del af løsningen i Syrien. Assad er så klemt, at hvis han ikke får hjælp, er han på vej ud. Og hvis han er på vej ud, vil Rusland være på vej ud af hele Mellemøsten,” lyder analysen fra ministeren.

”Russerne gør det ikke nødvendigvis for at holde Assad ved magten, men for at Rusland permanent kan være til stede i Mellemøsten.”

Han mener, at russernes optrapning kan blive et gennembrud i en konflikt, der er gået fra slemt til værre.

”Hvis det kan være med til at skabe musklerne til at klemme IS, og de er klar til at lave en permanent løsning uden Assad i Syrien, så kan det her være et gennembrud. Men vi mangler stadig at se, hvad det er for et kort, Putin har på hånden,” siger Kristian Jensen.

Danmark har indtil videre bidraget med kampfly i kampen mod IS. Men de danske angreb er udelukkende foregået i Irak, hvor IS også er massivt til stede.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00