Økonomiaftaler tvinger sundhedsvæsenet til at spænde livremmen ind

ØKONOMI: Både KL og Danske Regioner blev sent i sidste uge enige med regeringen om økonomiaftaler for 2012. Pengene er få, og det kan ramme patienterne.
Foto: Colourbox
Tyson W. Lyall
"Ikke nogen gylden aftale". Sådan lyder vurderingen fra Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), når han skal sætte ord på regionernes økonomiaftale for 2012. Både Danske Regioner og KL blev i sidste uge enige med regeringen om økonomiaftaler for 2012. Ingen af aftalerne indeholdt gaver, og regionerne og kommunerne må derfor indstille sig på økonomisk smalkost i 2012.

Vil ramme patienter
Hos Danske Regioner er formand Bent Hansen ikke imponeret over den nye aftale, men han ønsker samtidig ikke at pege fingre ad regeringen.

"Vi er en del af finanspolitikken, og den finanspolitiske ramme lægges i dette land af regeringen og støttepartierne. Banen var kridtet op, og det er den bane, vi spiller på. Inden for den bane kunne vi prøve at skabe nogle rimelige spilleregler, og det var så det, vi kunne få," siger Bent Hansen.

En af de væsentligste effekter af den nye aftale bliver, at regionerne i 2012 skal begynde at kigge på retningslinjerne for flere specifikke behandlinger. Ligesom det har været tilfældet med fedme- og rygoperationer, så indebærer den nye aftaletekst, at flere behandlingsformer kan blive ramt af en hårdere prioritering.
Udover de undersøgelser af skulder og knæ-området, der allerede er planlagt, vil regionerne nu igangsætte en analyse af de 10-20 behandlingsområder med størst vækst i antal behandlede patienter.

"Vi går videre med det her på alle relevante fagområder. Der vil foregå en præcisering og opstramning af den måde, vi tilrettelægger arbejdet på. Vi skal undgå, at aktiviteten eksploderer. Det har vi ikke råd til," siger Bent Hansen.

Banen var kridtet op, og det er den bane, vi spiller på. Inden for den bane kunne vi prøve at skabe nogle rimelige spilleregler, og det var så det, vi kunne få.

Bent Hansen (S)
Formand, Danske Regioner

KL er optimistiske
Heller ikke KL fik i sin aftale med regeringen bevilliget ekstra penge til sundhedsområdet. Formand Jan Trøjborg (S) ser dog positivt på fremtiden, selvom den ikke kommer til at indebære et større økonomisk råderum.

Her er man således i første omgang mere optaget af den nye model for kommunernes medfinansiering af sundhedsområdet. Modellen, der træder i kraft i 2012, øger den kommunale aktivitetsafhængige medfinansiering. Modellen skal give kommunerne yderligere tilskyndelse til en effektiv pleje- og forebyggelsesindsats, og derfor er det heller ikke nødvendigt for KL at få pengene med i første omgang, mener Jan Trøjborg.

"Der er ingen, der er interesserede i, at vi får penge til en indsats, der ikke kan dokumenteres. Aftalen bidrager til, at vi får sat et arbejde i gang. Nu har vi et grundlag at bede om penge på. Vi har fået en konkret model, hvor vi kan få penge, hvis det virker," siger han og forklarer, hvad han helt konkret forventer sig på området.

"Vi forestiller os, at vi kan finde modeller, der kan dokumentere, at indsatsen i kommunerne virker, så vi kan få hurtigere genoptræning og færre genindlæggelser. Her er der noget at måle på - trods alt," siger han.

De skuffede læger
Hos Lægeforeningen har man særligt holdt øje med regionernes økonomiaftale, og her stiller man sig på ingen måder tilfredse med det endelige resultat.

"Op til forhandlingerne var der nogle ting i spil, som vi havde håbet var blevet tilgodeset. Det var blandt andet, at regionerne gerne så en sammenhæng imellem økonomi og kvalitet. Man ønskede egentlig at få omorganiseret de økonomiske styringsredskaber. Det er slet ikke taget med i aftalen, selvom det giver rigtig god mening i en økonomisk presset tid," siger Mads Koch Hansen, der er formand i Lægeforeningen.

Mads Koch Hansen mener således ikke, at den nye aftale for alvor kommer patienterne til gode.

"Alt skal ikke laves 100 procent om, men der skal være nogle incitamenter, der tilskynder afdelinger, regioner og hospitaler til at arbejde målrettet med at øge kvaliteten. Det havde rykket noget for patienterne, men det gør det her ikke," siger han og beklager, at regionernes intentioner aldrig blev til noget.

Indlæggelser skal mindskes
En af de områder, hvor aftalen vil sige mod at forbedre forholdene i sundhedsvæsenet, er i forhold til indlæggelser og genindlæggelser.

Her sigter regionernes aftale til, at der igangsættes et udredningsarbejde med deltagelse af KL, Danske Regioner, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet. Arbejdet skal i sidste ende være med til at nedbringe sygehusindlæggelser og genindlæggelser.

Denne del aftalen tager Lægeforeningen godt imod, men samtidig har man svært ved at se de konkrete handleplaner for området.

"Det kan man ikke have noget imod, hvis der er sikkerhed for, at alle får den nødvendige behandling. Det er til gengæld meget lidt konkret, det der står. Hvis man ingenting gør, så sker det alligevel af sig selv. Udviklingen går imod kortere indlæggelsestid og færre indlæggelser, fordi flere og flere behandlinger foregår ambulant," siger Mads Koch Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Trøjborg

Fhv. borgmester (S), Horsens kommune, fhv. minister, fhv. MF
murer, ingeniør

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Mads Koch Hansen

Bestyrelsesformand Det Nationale Sorgcenter, seniorrådgiver, Rud Pedersen,
speciallæge i anæstesiologi

0:000:00