Østergaard: Bagatelgrænse for partistøtte skal halveres

PARTISTØTTE: Der skal være mere åbenhed om pengestrømmene mellem økonomiske donorer og partier, lyder det fra ekspertudvalg. Regeringen indleder opgør med den udskældte partistøtte, men oppositionen stritter imod.

Der skal være mere åbenhed om den økonomiske støtte til politiske partier, og hvor den kommer fra. 

Det er essensen i den betænkning, som regeringen onsdag modtog fra et ekspertudvalg, som siden sidste forår har gransket partistøttereglerne. Udvalget anbefaler blandt andet, at der skal være åbenhed om alle private bidrag over en bestemt beløbsgrænse til politiske partier og enkeltkandidater, som sidder i Folketinget. Det skal både fremgå, hvem der giver bidraget, og hvad bidragets størrelse er.

I dag skal partierne ikke oplyse beløbet, og enkelt-kandidater har hverken pligt til at oplyse beløb eller giver.

Regeringen vil nu se nærmere på Partistøtteudvalgets betænkning, fortæller økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R).

”Reglerne for partistøtte er helt centrale spilleregler i vores demokrati. Partistøtteudvalgets arbejde viser, at vi kan og bør gøre vores regler mere tidssvarende, og jeg siger tak for indsatsen. Nu håber jeg, de andre partier i Folketinget vil være med til at ændre reglerne, så̊ vi får mere åbenhed og gennemsigtighed om partistøtten i dansk politik samtidig med en delvis modregning ved større bidrag,” siger Morten Østergaard i en pressemeddelelse.

Vil nedsætte bagatelgrænse
Partistøtteudvalget foreslår også, at partier skal offentliggøre navne på sponsorer, som betaler mere end 10.000 kroner. Grænsen i dag er 20.000 kroner. Den anbefaling bliver ifølge Berlingske en del af regeringens nye udspil. Men udsigten til en halvering af bagatelgrænsen vækker ikke begejstring i blå blok.

"Nedsættelsen af beløbsgrænsen er vi lodret imod. Jeg synes, det er bemærkelsesværdigt, at regeringen så direkte er gået efter opstramninger på de områder, hvor de borgerlige partier typisk modtager finansieringsbidrag og helt udeladt opstramninger på områder, hvor venstrefløjen får deres finansiering fra,« siger Venstres næstformand, Kristian Jensen, til Berlingske.

Konservative slutter sig til kritikken, og kalder ifølge Berlingske Nyhedsbureau udspillet ”et ekstremt skævt forslag”. Kritikken fra både Venstre og Konservative går på, at det nye udspil straffer de blå partier, mens de røde partier i højere grad går fri. Der lægges nemlig ikke op til, at den indirekte partistøtte, eksempelvis fagbevægelsens støtte i form af annoncekampagner, skal frem i lyset.

Regeringen vil inden længe indlede politiske drøftelser med de øvrige partier i Folketinget.

Forrige artikel Ny formand for Irak-kommissionen er fundet Ny formand for Irak-kommissionen er fundet Næste artikel Her er partistøtte-anbefalingerne Her er partistøtte-anbefalingerne