Østergaard: Gu' er jeg stolt af vores asylforbedringer

FOLKEMØDE: Morten Østergaard havde ét tema, da han holdt sin partiledertale på Folkemødet: udlændingepolitikken. Og han er stolt af det, han selv kalder 45 forbedringer.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Cecilie Gormsen

BORNHOLM: Udlændingepolitik, udlændingepolitik og udlændingepolitik.

Det var temaet, da den radikale leder Morten Østergaard som den første partiformand gik på talerstolen ved dette års Folkemøde.

"Politik kan ikke reduceres til et spil skak eller stratego, til statistik eller meningsmålinger. Politik handler om mennesker. Mennesker af kød og blod," lød det fra Morten Østergaard.

Den radikale leder fortalte, at han i søndags fulgte tv-duellen mellem de to statsministerkandidater, Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V).

"Jeg noterede mig, at Lars Løkke Rasmussen i diskussionen om udlændingepolitik og asylansøgere i Danmark lidt hånligt sagde til Helle, at 'I har lempet udlændingepolitikken, og din vicestatsminister er jo stolt af det'," fortalte Morten Østergaard.

"Gu' er jeg stolt"
Han fortalte også om en pige, som havde skrevet til ham og fortalt om sin opvækst i et asylcenter, og at hun var så bange, at hun droppede at gå på toilettet om natten og i stedet tissede i sengen.

"Hun har fået en tilværelse i Danmark, hendes familie har fået en tilværelse i Danmark, og som hun skrev, var hendes søskende heldigvis for små til at huske, hvordan det var," lød det fra Morten Østergaard.

”Så derfor: Ja, Lars Løkke Rasmussen. Gu' er jeg da stolt af de forbedringer, vi har lavet i det danske asylsystem," tilføjede han til store klapsalver fra publikum, hvor hans forgænger som partiformand, EU-kommissær Margrethe Vestager, blandt andre klappede med.

S med eget udlændingeudspil
Tidligere torsdag præsenterede Socialdemokraterne sit eget udlændingeudspil, ”Vi skal kunne følge med”. Her inviterede Socialdemokraterne Venstre til et bredt samarbejde om udlændingepolitikken. Det kommenterede Morten Østergaard ikke med ét ord i sin tale, hvor han erkendte, at regeringens udlændingepolitik er et radikalt og socialdemokratisk kompromis.

”Vi har en anden udlændingepolitik i dag. En ny balance. Den udlændingepolitik er jo ikke skrevet ud af det radikale partiprogram og er ikke 110 procent radikal,” sagde Morten Østergaard.

Han pegede dog på en række forbedringer i asylsystemet, som regeringen har stået for, blandt andet at afskaffe pointsystemet, lette vejen til bedre integration, forbedre asylsystemet og afskaffe starthjælpen.

”Disse ting er der nogle, som har skrevet op på en liste med 31 lempelser. Jeg ved ikke, hvad det er med de ord, lempelser og stramninger. Jeg synes, det er 31 forbedringer. Og det er faktisk 45 forbedringer, hvis man tæller alt med,” sagde Morten Østergaard med henvisning til, at blå blok i valgkampen har brugt en del tid på regeringens 31 lempelser i udlændingepolitikken.

”Vi har flyttet hegnspælene 45 skridt fremad, ofte i bredt samarbejde i Folketinget, mange gange med Venstre. Og jeg kan love jer, at jeg står solidt med hånden på den hegnspæl, som ikke skal rykkes tilbage,” sagde Morten Østergaard.

 

Morten Østergaard - FM 2015 Radikale Venstre (B) from Good people on Vimeo.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)









0:000:00