Østergaard til Løkke: Hvor småt kan det blive?

KRITIK: Danmark skal gå allerforrest i Europa, når det kommer til at finde løsninger på flygtningekrisen. Sådan lyder det fra den radikale leder Morten Østergaard, der revser Lars Løkke Rasmussen for at have glemt det politiske lederskab. 

Foto: Johnny Anthon Wichmann/Scanpix
Cecilie Gormsen

NYBORG: ”Hold nu op, hvor er der meget at kæmpe for.”

Sådan lyder det fra Radikales leder, Morten Østergaard, der lørdag formiddag holdt tale på Radikales landsmøde i Nyborg. I den halve time lange tale var der et emne, som fyldte mere end de andre – nemlig flygtningekrisen.

”Da der var valgkamp, var diskussionen, at alle I hele verden ville vælge at komme til Danmark, hvis de havde frit valg. Nu har vi kunnet se med vores egne øjne, at det så langt fra er tilfældet. Hvem havde troet, at vi skulle se flygtninge gå på landeveje og motorveje i Danmark for at komme videre,” siger Morten Østergaard.

Savner lederskab
Han efterlyser lederskab fra regeringen i flygtningespørgsmålet. Han er nemlig langt fra stolt af det politiske lederskab, man har set den seneste tid.

”Jeg er som regel stolt af at være politiker. Men jeg er ikke specielt stolt af det svar, vi på Christiansborg i fællesskab har kunnet manifestere på den udfordring, vi har stået over for i de seneste uger,” siger han og fortsætter:

”Jeg synes ikke, at det er et stærkt politisk lederskab, som har taget bestik af de udfordringer. Der, hvor vi har set det stærke lederskab, er i befolkningen – hos danskere over hele landet,” siger han og henviser til de mange private danskere, som har hjulpet flygtninge og migranter de seneste uger.

Løkke indhenter virkeligheden
Morten Østergaard revser også Lars Løkke Rasmussen for under valgkampen at give SR-regeringen skylden for det stigende antal flygtninge, der kom til Danmark, i stedet for at erkende, at der ikke siden Anden Verdenskrig har været flere mennesker på flugt i verden.

”Lars Løkke Rasmussen har sagt, at vi er blevet overhalet af virkeligheden. Men overhalet af virkeligheden kan man vel ikke tillade sig at sige. Det er måske snarere sådan, at Lars Løkke Rasmussen er ved at indhente virkeligheden,” siger Morten Østergaard.

Han peger på, at danskernes svar på flygtningestrømmen står i skarp kontrast til regeringens flygtningeannoncer.

”Danskernes svar er et helt andet end Støjbergs flygtningeannoncer. De annoncer lever slet ikke op til den varme og det storsind, som danskerne i så enormt omfang har vist de mennesker i nød, der har stået på vores dørtrin de seneste uger,” siger han.

Østergaards lille ros
En lille ros er der dog fra den radikale formand til Lars Løkke Rasmussen, nemlig for at have meldt ud, at Danmark er klar til at tage 1000 flygtninge, hvis EU-landene finder en fælles fordelingsløsning. Og det var ifølge Morten Østergaard på høje tid, at den udmelding kom.

”Politisk lederskab er ikke en engangssolidaritet. Det er en forpligtende solidaritet, der betyder, at vi i fællesskab løser opgaverne på en permanent og forpligtende måde,” siger han og tilføjer:

”Det er det, som der er brug for, og Danmark bør melde sig ind i de lande, som går forrest.”

Meget af Morten Østergaards kritik handler om prioriteringer – eller forkerte prioriteringer, som han mener regeringen laver. For eksempel forstår den radikale formand ikke, hvordan der kan være råd til at genindføre håndværkerfradraget, mens en mor med tre børn, der kommer til Danmark, skal klare sig på en ydelse på størrelse med en SU.

”Det er at tage muligheder fra folk. Og derfor bliver jeg, indtil prioriteringerne kommer i orden, ved med at spørge: Lars Løkke Rasmussen, hvor småt kan det egentlig blive.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00