Ole Birk trækker upopulært lovforslag

RETRÆTE: Misforståelser mellem regeringen og KL betyder, at forslagene fra kommuneaftalen på boligområdet ikke bliver til noget. Boligministeren vil genfremsætte forslag om afhændelse senere.

Bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) har valgt at droppe fire ud af fem elementer i udskældt forslag.
Bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) har valgt at droppe fire ud af fem elementer i udskældt forslag.Foto: /ritzau/Nanna Navntoft
Kasper Kaasgaard

Et uskønt forløb omkring et lovforslag om almene boliger kulminerer nu med, at forslaget bliver trukket tilbage.

L62, som forslaget hed, skulle blandt andet implementere en række elementer fra aftalen om kommunernes økonomi for 2018.

KL bakkede dog ikke op om formuleringen af den del af forslaget, der skulle give kommunerne mere fleksible muligheder for at anvise borgere til ledige almene boliger.

Det fik først bygnings- og boligminister, Ole Birk Olesen (LA) til sige, at forslaget ikke var stillet for regeringens skyld, og altså nu til at trække forslaget tilbage.

”Jeg har den 10. november sendt et brev til Folketingets formand og Transport-, Bygnings- og Boligudvalget, hvor jeg trækker L62 tilbage. Forslagene fra kommuneaftalen på boligområdet gennemføres dermed ikke,” skriver ministeren i et skriftligt svar til Altinget og fortsætter:

”Det skal ses i lyset af, at KL med et brev til boligordførerne tilkendegav at være imod forslaget om anvisning. Jeg agter at fremsætte et nyt lovforslag om afhændelse og salg af almene boliger på et senere tidspunkt.”

Ministeren henviser her til det sidste af de fem delelementer, som forslaget bestod af:

  • Fleksibel kommunal anvisningsret til almene familieboliger
  • Etablering af udslusningsboliger i almene ældreboliger
  • Forenkling af krav til indretning af alment nybyggeri
  • Kommunal dækning for skader forvoldt af visse lejere i almene plejeboliger
  • Lovfæstelse og udvidelse af praksis vedrørende afhændelse og nedrivning af ejendomme omfattende almene boliger

De første tre de dele stammer fra økonomiaftalen, der altså nu ikke bliver til noget. KL oplyser ellers, at kommunernes organisation fortsat bakkede op om de dele. Heller ikke det fjerde punkt om kommunal dækning står til at blive genfremsat.

Et mærkværdigt forløb
Kaare Dybvad, boligordfører for Socialdemokratiet, undrer sig over forløbet. Han mener, at forslaget, der altså indeholder fem forskellige ændringsforslag, var sat forkert sammen.

”Fra starten har det været mærkværdigt, at de skulle puljes sammen på den måde. At han nu begynder at pille dele ud og lukke ned, viser bare, hvor fejlagtigt det forslag var,” siger Kaare Dybvad

S-ordføreren kalder det ærgerligt, at ellers gode forslag så ikke bliver til noget og opfordrer regeringen og KL til at finde ud af, hvad de har aftalt.

Venstres boligordfører, Britt Bager, bruger også ordet mærkværdig om processen, som hun ærgrer sig over. Hun mener, i lighed med ministeren, at ansvaret ligger hos KL.

”Vi var af den klare overbevisning, at KL havde ønske om at få gennemført det her. Det er ikke noget, vi fra Christiansborg har villet trække ned over hovedet på kommunerne,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Britt Bager

Seniorrådgiver, Kraka Advisory, fhv. MF (K), fhv. politisk ordfører 2018-19 (V), fhv. statsrevisor 2018-21
master i journalistik (SDU 2011), cand.jur. (Aarhus Uni. 2012), cand.soc. (CBS 2013)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

0:000:00