Olsen Dyhr revser venstrefløjen i kønsdebat

FEMINISME: Både politikere og kvinderetsforkæmpere på venstrefløjen har været for berøringsangste, når det kommer til etnicitet i debatten om kvindeundertrykkelse, mener SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Kasper Kaasgaard

I kølvandet på en stribe organiserede overgreb på kvinder kommer SF's formand nu med kritik af sine meddebattører på venstrefløjen.

Pia Olsen Dyhr mener, at feminister og politikere har været for dårlige til at adressere problemerne med det kvindesyn, som man finder hos enkelte af de flygtninge, der i tiden kommer til Europa.

”Vi er nødt til at diskutere den kulturelt betinget sexisme. Vi kommer ikke uden om at have en diskussion af, at nogle af de nye medborgere, vi får til landet som flygtninge og indvandrere, importerer et kvindesyn, som ikke hører til i et frit og demokratisk samfund,” siger Pia Olsen Dyhr til Jyllands-Posten.

Diskussionen har fyldt meget, efter en række europæiske storbyer har oplevet, hvad der fremstår som koordinerede angreb på kvinder tilsyneladende begået af flygtninge. Værst gik det til i Köln nytårsnat, hvor politiet mistede kontrollen med situationen, og over 500 kvinder efterfølgende har anmeldt overgreb.

Vi kommer ikke uden om at have en diskussion af, at nogle af de nye medborgere, vi får til landet som flygtninge og indvandrere, importerer et kvindesyn, som ikke hører til i et frit og demokratisk samfund.

Pia Olsen Dyhr (SF)
Partiformand

Svær diskussion
I den efterfølgende debat mener Pia Olsen Dyhr, at venstrefløjsstemmer har været for berøringsangste. For selvom man gerne vil være åben for flygtninge og andre kulturer, er der noget, der må siges, mener hun.

”Der er bare noget i visse andre kulturer, som ikke er spændende, og som skal udfordres og bekæmpes,” siger hun til Jyllands-Posten og understreger, at hun ikke mener, at alle arabiske mænd har et forstokket kvindesyn.

En anden aktiv politiker i debatten er Enhedslistens Pernille Skipper. Hun er enig i, at det er en vanskelig diskussion, men afviser SF-formandens kritik.

"Jeg mener egentlig ikke, at vi er berøringsangste. Eller det vil sige, nogle gange har vi måske på venstrefløjen haft berøringsangst i forhold til disse spørgsmål. Men det er en vanvittigt svær diskussion, fordi det at diskutere sexisme og racisme i én stor pærevælling bare er rigtig svært," siger Pernille Skipper til avisen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00