Olsen Dyhr: Vi vil en helt anden vej

SKAT: SF vil hæve skatten og skærpe indsatsen mod skattesnyd for at finansiere velfærdssamfundet. S, V og SFU skyder forslaget ned.

Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Frederik Tillitz

SLANGERUP: Alt imens resten af det politiske Danmark diskuterer skattelettelser i toppen eller bunden, går SF imod strømmen.

Det gjorde SF-formand Pia Olsen Dyhr klart på SF's sommergruppemøde, som bliver holdt på Jørlunde Metalskole i Slangerup. 

”SF vil en helt anden vej. Vi vil styrke velfærden, vi vil investere i hinanden og i fællesskabet,” sagde Pia Olsen Dyhr på sommergruppemødet.

Her lancerede hun partiets nye udspil, som i ti år vil hæve skatten med 0,21 procentpoint og samtidig øge indsatsen mod skattesnyd. 

LÆS OGSÅ: SF efterlyser velfærdsgarantier fra S og DF

En skattestigning på 0,21 procentpoint vil ifølge partiets egne beregninger betyde en månedlig øget skat på 48 kroner for en LO-medarbejder, direktørlønnen bliver skåret med 146 kroner, mens en pensionist kommer af med 22 kroner.

2 milliarder i velfærdsbidrag
SF kalder den nye skat et velfærdsbidrag og skal indbringe statskassen næsten to milliarder kroner om året.

”Et velfærdsbidrag vil betyde, at dem, der har mindst, bidrager med lidt, og dem, der har mere, bidrager med en større del,” sagde Pia Olsen Dyhr og fortsatte:

”Mange af os vil gerne bidrage med en flad halvtredser mere, hvis det betyder, at vi får flere pædagoger i vuggestuen, at alle børn får en sund frokost og at dem, som har fået mindst uddannelse, kan opkvalificere sig og blive en del af vores arbejdsfællesskab.”

Samtidig skal den øgede indsats mod skatteunddragelse og snyd med udbytteskat være med til at finansiere partiets velfærdsindsats med over fire milliarder kroner. 

”Vi lægger op til at lukke en masse skattehuller. Det er ikke de fattigste i vores samfund, der benytter sig af Luxembourg-finten. Det er de allerrigeste,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Indsatserne skal være med til at finansiere en styrket forebyggende indsats, herunder bedre arbejdsmiljø, flere voksne i daginstitutionerne, frokost i folkeskolen og mindre frafald på uddannelserne.

Massiv modstand
Udspillets finansiering møder modstand fra både partiets egen ungdomsafdeling, SFU, og andre politiske partier. 

I SFU er man glad for udspillets indsatser, men utilfreds med at hæve skatten i bunden. 

"Bundskatten skal under ingen omstændigheder hæves, men tværtimod sættes ned," siger landsformand for SFU, Nanna Bonde, i en pressemeddelelse. 

På Christiansborg skal man også lede længe efter politisk opbakning til at hæve skatten.

”Vi har det hårdest beskattede arbejdende folk i verden, og dem vil SF nu øge trykket på. Det vil vil ikke,” siger Jakob Elleman-Jensen (V) til DR Nyheder.

Heller ikke Socialdemokraterne bakker op om udspillet. Politisk ordfører Nicolai Wammen fortæller, at Folketingets største parti ikke har nogen planer om at øge skattetrykket, og derfor heller ikke støtter SF’s forslag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00