Ombudsmand: Offentlighedslov indskrænker ret til aktindsigt

OFFENTLIGHEDSLOV: Den såkaldte ministerbetjeningsregel i offentlighedsloven har ført til væsentlige indskrænkninger i retten til aktindsigt, konkluderer Folketingets Ombudsmand i ny undersøgelse.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen retter kritik af ministeriernes benyttelse af offentlighedsloven.
Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen retter kritik af ministeriernes benyttelse af offentlighedsloven.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Frederik Tillitz

Den nye offentlighedslov har med den såkaldte ministerbetjeningsregel ført til indskrænkninger i retten til aktindsigt, mener Folketingets Ombudsmand.

”Det har den virkning, at offentlighedens ret til aktindsigt på området indskrænkes. Denne indskrænkning har efter min vurdering i praksis vist sig at være væsentlig”, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Reglen har til formål at styrke beskyttelsen af den interne og politiske beslutningsproces i centraladministrationen.

Ubrugelig meroffentlighed
Samtidig mener ombudsmanden heller ikke, at princippet om meroffentlighed i realiteten giver adgang til dokumenter og oplysninger af særlig interesse for offentligheden. Og han bemærker, at ministerierne med fordel kan overveje, om der er mulighed for at give meroffentlighedsprincippet mere vægt end i dag.

Undersøgelsen viser dog, at ministerierne gennemgående anvender ministerbetjeningsreglen juridisk korrekt.

Ombudsmandens undersøgelse bygger på erfaringer fra et stort antal konkrete klagesager, der er behandlet i ombudsmandsinstitutionen - og på en gennemgang af 30 særligt udvalgte aktindsigtssager fra 4 ministerier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00