Ombudsmanden kritiserer regeringens flygtningeannoncer

KRITIK: Regeringens omstridte flygtningeannonce, der i september blev bragt i libanesiske aviser, får kritik af Folketingets Ombudsmand for at være misvisende. Den konklusion er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg ikke enig i.

Foto: Asger Ladefoged/Scanpix
Cecilie Gormsen

De annoncer, som regeringen i september indrykkede i fire libanesiske aviser, gav misvisende information.

Sådan lyder konklusionen fra Folketingets Ombudsmand, der har undersøgt sagen.

”Det er nærliggende, at annoncen har givet syriske flygtninge en fejlagtig opfattelse af, hvad deres situation ville være i Danmark. Annoncen kunne meget let få dem til på forkert grundlag at beslutte, hvor de skulle søge at opnå asyl,” siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Irrelevant for syrere
Venstre lancerede under valgkampen i sommer, at partiet ønskede at indrykke annoncer i mellemøstlige medier, der skulle være med til at gøre Danmark mindre attraktivt som asylland. Den omstridte flygtningeannonce blev bragt 7. september i fire libanesiske aviser med syv punkter.

Regeringens flygtningeannonce, som blev bragt i libanesiske medier:
Artiklen fortsætter under billedet

Annoncen blev fra flere sider kaldt vildledende, og det fik Ombudsmanden til at gå ind i sagen.

Efter at have undersøgt sagen peger Jørgen Steen Sørensen på, at flygtningeannoncen fokuserer på dele af den danske asylordning, som i vidt omfang er irrelevante for syriske flygtninge.

Støjberg: Jeg er uenig
Det gælder for eksempel, at et af punkterne i annoncen lyder, at afviste asylansøgere hurtigt sendes hjem. Men det er kun omkring to procent af asylansøgerne fra Syrien, der lige nu afvises.

Et andet sted fremhæves det, at flygtninge risikerer at få inddraget sin opholdstilladelse. Det sker dog i praksis meget sjældent – og er ikke sket for syriske flygtninge.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, som har haft ansvaret for flygtningeannoncerne, er ikke enig i Ombudsmandens vurdering. Hun peger på, at formålet med annoncekampagnen var at informere flest mulige om dansk asylpolitik.

”Annoncerne var ikke særligt målrettet syriske flygtninge – sådan som Ombudsmanden har lagt til grund. Annoncerne var målrettet den store mængde af flygtninge fra mange forskellige lande, som på det tidspunkt kom til Europa. Vi annoncerede i Libanon, fordi det er et mediemæssigt centrum for Mellemøsten,” siger hun.

Henvender sig til alle flygtninge
Støjberg fortæller, at annoncerne blev oversat til ti sprog, så borgere af mange forskellige nationaliteter kunne forstå informationerne og dele dem på blandt andet de sociale medier.

”Vi er ikke enige i, at annoncens tekst alene skal vurderes i forhold til syriske flygtninge. Men nu har Ombudsmanden altså draget en konklusion,” siger hun.

Hun vil nu sammen med sit ministerium læse Ombudsmandens udtalelse nøje igennem.

Ombudsmanden understreger, at udlændingemyndighederne kan annoncere i udenlandske medier også med fokus på restriktive dele af den danske asylordning. Men informationen skal være retvisende. 

”Annoncen kan efter min vurdering let give syriske flygtninge en opfattelse, der ikke stemmer med virkeligheden,” siger Jørgen Steen Sørensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jørgen Steen Sørensen

Højesteretsdommer, fhv. Folketingets Ombudsmand
cand.jur. (København Uni. 1990)

0:000:00