Opposition: Hvad sagde vi om vandmiljøplanen?

VAND: Regeringen har udsat arbejdet med at implementere vandrammedirektivet. Angiveligt fordi vandmiljøplan III ikke har virket efter hensigten. Oppositionen raser.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Arbejdet med at genoprette de danske vandområder som følge af vandrammedirektivet bliver udsat nogle måneder.

"De kommende vand- og naturplaner er sammen med regeringens udspil om Grøn Vækst en historisk mulighed for at forbedre det danske miljø. De to ting skal ses i en samlet helhed for at få det bedst mulige resultat med den størst tænkelige effekt. Derfor har ministerudvalget bag Grøn Vækst besluttet at udsætte forhøringen af vand- og naturplanerne til umiddelbart efter offentliggørelsen (februar '09, red.) af Grøn Vækst," sagde miljøminister Troels Lund Poulsen (V) om udsættelsen.

Ifølge en Ritzau-artikel i Politiken og en central kilde, som Altinget har talt med, er der dog flere grunde til, at regeringen bremser udrulningen af vandrammedirektivet.

Det er mere og mere åbenlyst, at vandmiljøplan III ikke har mindsket landbrugets forurening af vandmiljøet med fosfor og kvælstof som besluttet.

Vandplaner skal måske ændres
Derfor må regeringen efter alt at dømme korrigere vandplanerne, som skal sikre de mål, som er stillet op med vandrammedirektivet.

Oppositionen beklager forsinkelsen, men mener ikke, at dette er regeringens største brøde.

Det er derimod, at vandmiljøplan III efter alt at dømme ikke har virket ordentligt.

"Da regeringen og Dansk Folkeparti i 2004 vedtog denne plan, der advarede vi og de grønne organisationer om, at tiltagene for at nå målene var alt for vage til, at de ville have effekt," siger Torben Hansen (S).

R: Der skal skrappere midler til
SF's miljøordfører, Ida Auken, er helt enig i denne udlægning. Også De Radikale, der de seneste to år har indgået en række forlig og aftaler med regeringen og Dansk Folkeparti på miljøområdet, har skruet bissen på.

"Der er efterhånden et fast mønster i regeringens miljøarbejde. Nemlig udsættelse, forsinkelse, manglende konkret indsats. Alt sammen garneret med løs snak om store ambitioner. I mellemtiden forarmes den danske natur," siger Johs. Poulsen, der er partiets miljøordfører.

Han rækker dog en arm frem, fordi han tidligere i år fik aftalt med regeringen, at han skal med i arbejdet med at revidere vandmiljøplan III dette efterår.

"Vi vil gerne hjælpe regeringen med at udvikle effektive redskaber, der på en gang kan forbedre naturen og samtidig udvikle miljøteknologier, skabe nye udviklingsorienterede arbejdspladser og bidrage til en ægte grøn vækst. Men en indsats kræver, at arbejdet skydes i gang i stedet for evindelige udsættelser," siger Johs. Poulsen.

SF: DF må vedkende sig ansvar
Dansk Folkepartis miljøordfører mener ikke, at de som støtteparti har noget ansvar for at have lagt stemmer til det, der mere og mere ligner en fejlslagen miljøplan.

"Lyset skal rettes mod de eksperter, som sagde god for de tiltag, vi tog i anvendelse for at nå målene i vandmiljøplan III. De må jo ikke have gjort deres arbejde godt nok," siger Jørn Dohrmann.

SF's Ida Auken ryster på hovedet af denne udtalelse.

"Der var jo så mange, som inden vedtagelsen sagde, at vandmiljøplanen ikke ville fungere. Dansk Folkeparti kan umuligt virke overraskede. De er nødt til at erkende deres ansvar for problemerne og fremover lytte, når de bliver advaret så massivt," siger Ida Auken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00