Opposition: Klimaministeren vil bremse vindmøller

VIND: Det er en dårlig idé, når klimaministeren vil give kommunerne bedre mulighed for at stoppe opførelsen af vindmøller, lyder det fra Radikale og Enhedslisten. Konservative bakker ministeren op.

Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt vil give kommunerne bedre mulighed for at blokere kystnære vindmøller.
Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt vil give kommunerne bedre mulighed for at blokere kystnære vindmøller.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Klimaministeren er på helt forkert kurs.

Fakta
Det er Energistyrelsen, der er planlæggende myndighed for alle havvindmøller, også de kystnære havvindmøller. Kystnære møller er betegnelse for havvindmøller bygget mellem 4 og 20 km fra kysten.    

Energiaftalen fra 2012 besluttede alle Folketingets partiet med undtagelse af Liberal Alliance, at der i 2020 skal være opstillet 450 MW kystnære havvindmøller. 
I vækstaftalen fra 2014 blev udbudet reduceret til 350 MW. Den samlede mængde kystnære havvindmøller vil kunne producere, hvad der svarer til 350.000 husstandes elforbrug. 

Åben dør-princippet betyder, at retten til placering i et bestemt område – om muligt – går til den, der først ansøger om retten til at udnytte området til vindenergiproduktion. Produktionen afregnes som ved landmøller – dvs. at møllerne vil opnå et markedspristillæg på 25 øre oven i markedsprisen, men at der bliver et loft for markedspris + pristillæg på 58 øre/kWh. Historisk set er ordningen mest brugt til udbygning med forsøgs- og demonstrationsmøller.
Ved åben dør-projekter stilles der krav om, at 20 procent af parken skal udbydes til lokalt medejerskab.

Det mener Enhedslisten og Radikale, efter klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) torsdag meldte ud i Jyllands-Posten, at kommunerne skal have bedre mulighed for at stoppe de kystnære vindmølle-projekter, der bliver stillet op via den såkaldte åben-dør-procedure (se faktaboks til højre).

”Jeg er ikke enig med ministeren. Vi skal ikke lave procedurer, der gør det sværere at lave grøn energi. Jeg synes, det lugter meget af, at ministeren er modstander af flere vindmøller,” siger energi- og klimaordfører Andreas Steenberg (R) og fortsætter: 

”Det ser ud til, at ministeren hellere vil ud og imødekomme kritik, end at han vil vise godt lederskab.”

Man gør udbygningen af vedvarende energi en bjørnetjeneste ved at presse det ned over hovedet på borgerne og kommunerne.

Mette Abildgaard (K)
Energi- og klimaordfører

Andreas Steenberg ser ikke nogen synderlige problemer med de nuværende regler, fordi kommunerne allerede i dag – ifølge Steenberg - bliver inddraget rigeligt. Men i nogle enkelte tilfælde kunne kommunerne godt være blevet informeret bedre, tilføjer han.

Lægger gift ud
Sommeren har budt på protester imod en række vindmølleprojekter, hvor Energistyrelsen har givet tilladelse til en for-undersøgelse, uden at kommunerne har kunnet sige fra.

Og derfor er den nye energi- og klimaminister altså klar til at ændre reglerne:

“Man lægger gift ud for den grønne omstilling, når man trækker store vindmølleprojekter ned over hovedet på lokale borgere, som ikke ønsker dem,” siger Lars Christian Lilleholt til Jyllands-Posten.

EL: Ingen grund til panik
Enhedslisten energi- og klimaordfører Søren Egge Rasmussen mener som Radikale, at ministeren bør slå koldt vand i blodet. 

”Det er ganske naturligt, at der nu er en offentlig debat om det. Men det skal ikke give anledning til, at politikerne går i panik over det,” siger han.

Søren Egge Rasmussen erklærer sig villig til at drøfte problemstillingen med ministeren, men mener som udgangspunkt, at den nuværende ordning fungerer fint. Han frygter, at det kan bremse udbygningen af vindmøller unødigt, hvis kommunerne får for meget at skulle have sagt.

”Hvis du giver kommunerne for meget indflydelse, så vil du opleve det samme som med landvindmøller. At der er store dele af Danmark, hvor kommunerne blokerer for, at der kan opføres vindmøller,” siger Søren Egge Rasmussen.

Konservativ opbakning
Konservative er omvendt helt på linje med ministeren. Energi- og klimaordfører Mette Abildgaard (K) mener, at man hæmmer den grønne omstilling, hvis man fortsætter med den nuværende ordning. 

”Man gør udbygningen af vedvarende energi en bjørnetjeneste ved at presse det ned over hovedet på borgerne og kommunerne. Derfor er det meget fornuftigt, at vi ser på, om det er rigtigt, når Energistyrelsen selv kan give tilladelsen,” siger Mette Abildgaard og fortsætter:

”Det er trods alt kun fire kilometer ud fra kysten, at de bliver opstillet, så de vil have stor påvirkning på dem, der bor ud til kysten.”

Så længe det ikke går ud over målene for udbygningen af vedvarende energi, er hun klar til at se på ordningen.

”Vi vil ikke være med til at slække på vores mål for vedvarende energi. Men vi er også ret godt på vej til at nå de mål, vi har sat,” siger Mette Abildgaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Steenberg

Public affairs executive, Systematic, fhv. MF og politisk ordfører (R)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2011)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00