Oppositionen harcelerer over forsinket klimastrategi

HANDLINGSPLAN: Selvom ministeren tidligere har meldt ud, at regeringen satsede på at fremlægge en klimastrategi inden COP16, er handlingsplanen nu foreløbigt udskudt til begyndelsen af det nye år. Oppositionen raser, mens Dansk Energi slår koldt vand i blodet.
Oppositionen er ude med riven, fordi regeringens klimastrategi først bliver lanceret i starten af det nye år i stedet for i løbet af efteråret, som klima- og energiminister Lykke Friis (V) ellers havde satset på.
Oppositionen er ude med riven, fordi regeringens klimastrategi først bliver lanceret i starten af det nye år i stedet for i løbet af efteråret, som klima- og energiminister Lykke Friis (V) ellers havde satset på.
Anne Burlund

Regeringen er fuldstændig uden handlekraft på klimaområdet.

Per Clausen (EL)
Klima- og energiordfører
Tålmodigheden er ved at slippe op hos oppositionen, efter at regeringens klimastrategi er blevet yderligere forsinket - foreløbig til starten af det nye år. Tidshorisonten vækker ikke glæde i oppositionen, der kritiserer regeringen for nøl.

"Det er et udtryk for, at regeringen er fuldstændig uden handlekraft på klimaområdet," siger Per Clausen, der er klima- og energiordfører i Enhedslisten, og bliver bakket op af Mette Gjerskov (S), der mener, at "det er regeringen i en nøddeskal at komme hele klimaspørgsmålet i en syltekrukke".

Mette Gjerskov mener, at det er meget kendetegnende for regeringens klimapolitik, at "jo mindre den kan slippe af sted med, jo bedre".

Ambition om strategi i november
Klima- og energiminister Lykke Friis (V) har ellers op til flere gange givet udtryk for, at ambitionen var, at regeringen inden COP16 var i stand til at fremlægge en plan for, hvordan og hvornår Danmark bliver fri af fossile brændsler. En ambition, der efterfølgende er blevet fremrykket til "inden årets udgang" og nu "i starten af det nye år".

SF's klima- og energiordfører, Anne Grete Holmsgaard, synes, at det er "bemærkelsesværdigt, at regeringen er så langt fra at kunne fremvise noget konkret". Hun havde forventet, at regeringen havde arbejdet parallelt med Klimakommissionen, og gætter derfor på, at der må være relativt stor uenighed internt i regeringen, siden handlingsplanen ikke ligger klar allerede nu.

Lykke Friis udtalte i forbindelse med offentliggørelsen af Klimakommissionens rapport i september, at regeringen havde fået en værktøjskasse, og at hun nu skulle "hjem og regne grundigt på forslagene, før vi vil fremlægge regeringens egen strategi". Men det argument holder ikke ifølge oppositionen, der mener, at regeringen trækker tingene i unødigt langdrag.

"Jeg sætter pris på, at regeringen ønsker at gøre arbejdet ordentligt, men det var jo faktisk det, Klimakommissionen gjorde for den. Hele pointen var jo, at Klimakommissionen skulle inddrage de bedste eksperter og komme med nogle konkrete forslag. Så det arbejde er langt hen ad vejen gjort," siger Mette Gjerskov, der derfor ikke kan forstå, hvordan det kan tage regeringen så lang tid at fremlægge en handlingsplan.

Oppositionen kræver dato
Oppositionen kræver derfor, at regeringen sætter en dato på, hvornår den vil komme med et konkret udspil til en klimastrategi. Ifølge Mette Gjerskov bør der allerede inden COP16 i Cancún i slutningen af november komme en konkret politisk udmelding, selvom hverken hun eller resten af oppositionen har store forventninger om, at det kommer til at ske.

"Jeg har ikke gode erfaringer med regeringen og datoer - de bliver simpelthen ikke overholdt. Jeg kan konstatere, at man kan prøve at få hesten til at bevæge sig, men man kan ikke tvinge den til at drikke af truget," siger ligeledes Anne Grete Holmsgaard, der kræver, at regeringen som minimum fremlægger noget inden jul - selvom hun tvivler på, at det er realistisk:

"Nu er det så blevet skubbet, og lur mig, om det ikke bliver skubbet igen."

Lovning om klimastrategi i 2009
I regeringens klimapolitiske redegørelse fra april 2009 fremgår det, at regeringen i efteråret 2009 vil fremlægge en samlet dansk klimastrategi, der blandt andet skal præsentere de virkemidler, der kan tages i brug i hele det ikke-kvotebelagte område (landbrug, transport og bygninger). Eftersom en sådan strategi endnu ikke har set dagens lys, har Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg i et brev til klima- og energiministeren den 18. oktober i år bedt ministeren svare på, hvornår hun er parat til at præsentere regeringens plan på området.

I sit svar til Udvalget henviser Lykke Friis til den klimapolitiske redegørelse fra april 2010 samt regeringens kommende opfølgning på Klimakommissionens rapport - der altså endnu lader vente på sig. Ifølge Per Clausen, der sidder i Miljø- og Planlægningsudvalget, er ministerens svar utrolig tyndt, og han mener derfor, at det "tilsyneladende er umuligt at drive et klart svar ud af regeringen på det her område."

DE: Handlingsplan senest til januar
I Dansk Energi ser man ikke behov for at presse regeringen så hårdt for en handlingsplan inden jul. Lars Aagaard, der er administrerende direktør, ser ikke det store problem i, at handlingsplanen bliver skubbet en måned eller to. Han påpeger, at ministeren og de fleste af ordførerne alligevel er i Cancún i december, og at det derfor er begrænset, hvor meget konkret politik, der kan laves før årsskiftet. Hans tålmodighed med regeringen rækker dog kun til starten af det nye år:

"Hvis der ikke kommet noget fra regeringen midt i januar, så begynder vi at blive nervøse. Tiden, man taber i den ene ende, skal man hente i den anden, ved at man relativt hurtigt skal komme frem til konkrete beslutninger," siger Lars Aagaard og understreger, at vi allerede nu godt kan gå i gang med de områder, der er politisk enighed om eksempelvis at få biomasse ind på centrale værker.

Friis: Grundigt arbejde tager tid
Lykke Friis er uforstående over for oppositionens kritik af nøl, som hun mener er skudt helt ved siden af.

"Jeg har sagt, at jeg håbede, at jeg kunne have en samlet handlingsplan med til Cancún, men at det blev svært. Og det er svært. Den danske regering er - så vidt jeg ved - den første i verden, der vil præsentere en samlet plan for at omstille et helt samfund til at være uafhængig af fossile brændsler," siger Lykke Friis og understreger, at regeringen vil bruge den tid, der er nødvendig for at sikre, at udspillet er gennemarbejdet.

"Men hvis oppositionen allerede har en samlet plan klar, så vil vi da meget gerne se den," siger ministeren.

Til oppositionens kritik af, at regeringen er så længe om at udarbejde en klimastrategi, på trods af at Klimakommissionens eksperter har regnet på sagen i to et halvt år, svarer Lykke Friis:

"Jeg har svært ved at tro, at oppositionen mener, at vi fra politisk hold bare skulle sætte os ned og skrive af efter Klimakommissionen fra A til Z. Ikke mindst fordi oppositionen jo selv var ude og skyde flere af kommissionens forslag ned, få timer efter at rapporten blev præsenteret."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)









0:000:00