(Foto: Colourbox)

Oppositionen: NOx-udskydelse hjælper ikke

30. november 2011 kl. 10:25
NOX: Regeringens udskydelse dæmper ikke oppositionens kritik af den bebudede femdobling af NOx-afgiften. Vi lytter til erhvervslivet, lyder det fra skatteministeren.
| Flere

Oppositionens kamp mod regeringens omstridte NOx-afgift fortsætter med uformindsket styrke, selvom skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har valgt at udskyde stigningen et halvt år

Det kom frem under tirsdagens førstebehandling af lovforslaget.

"Selvom skatteministeren nu har valgt at udskyde ikrafttrædelsen i seks måneder, så forsvinder problemerne ikke. Dem udskyder vi blot," sagde Venstres skatteordfører, Torsten Schack Pedersen.

Tirsdagens førstebehandling er en del af finanslovsaftalen med Enhedslisten, som med regeringen blev enige om at femdoble NOx-afgiften fra 1. januar 2012. Formålet er bedre miljø og luftkvalitet.

Men allerede inden behandlingen i folketingssalen meddelte skatteminister Thor Möger Pedersen, at forhøjelsen af afgiften bliver udskudt et halvt år. Et budskab han gentog fra talerstolen:

"Årsagen, til at regeringen i dag har valgt at udskyde NOx-afgiften, er, at vi tager dialogen med erhvervslivet alvorligt. For virksomhederne ønsker rent faktisk at mindske sin udledning af NOx, men der er brug for lidt længere tid til at investere i det udstyr, der kan reducere udledningerne," sagde Thor Möger Pedersen.

Frygter for arbejdspladser
Regeringen reagerer således på de seneste ugers kritik fra dele af dansk erhvervsliv, der frygter for tab af arbejdspladser. Afgiften har været kritiseret af blandt andet Dansk Energi og Danske Gartnerier for ikke at følge princippet om, at forureneren betaler. Specielt fordi transportsektoren går fri.

Men selvom regeringen nu mener at komme erhvervslivet i møde, er det slet ikke nok for oppositionen, der stadig forudser tab af arbejdspladser.

"Virksomheder flytter ud af Danmark, og så mister vi arbejdspladser. For virksomhederne har gjort, hvad de kan for at reducere NOx-udledningen," sagde Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

Luftforureningen skal ned
Men det bider hverken på ministeren eller resten af partierne i rød blok, der fastholder, at afgiften er nødvendig for at forbedre luftkvaliteten. Og Socialdemokraternes skatteordfører ledte efter svar på, hvordan oppositionspartierne egentlig har tænkt sig at forbedre luftkvaliteten:

"Vi skal gøre langt mere for at sænke luftforureningen, og Venstres ordfører har intet svar på, hvordan de selv vil gøre det. Det er en noget stedmoderlig behandling af kloden og sine medmennesker," sagde Thomas Jensen.

Og mens Venstre peger på, at man ønsker, at NOx-reduktion kommer til at foregå i internationalt regi, så mener Konservative, at VK-regeringen lykkes med at sænke udledningen uden at forringe virksomhedernes konkurrenceevne.

"Så det er interessant, at det godt kan lade sig gøre at forbedre miljøindsatsen uden at hæve skatter og afgifter i det danske samfund," sagde Brian Mikkelsen.

Socialdemokrat: Brug flyafgift i stedet
Op til førstebehandlingen har der i regeringens egne rækker været kritik af NOx-afgiften, som medlem af Folketinget for Socialdemokraterne Rasmus Prehn helt vil have taget af bordet. I stedet skal pengene findes via den omdiskuterede flyafgift.

Han begrunder sin kritik på samme måde som oppositionen, med at NOx-afgiften rammer erhvervslivet hårdt, og især de virksomheder der ligger i yderområderne. Mens en flyafgift rammer storbyerne, lyder det fra Prehn.

Men Socialdemokraternes skatteordfører gjorde det under behandlingen af lovforslaget klart, at Rasmus Prehns udmeldinger ikke er partiets holdning.

 
Altinget | Miljø

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
LÆS NYESTE ARTIKLER:
LÆS OGSÅ:
Nyeste artikler med Thor Möger Pedersen:
Sort pil 13/12/2018: Thor Möger forlader S på Christiansborg
Sort pil 9/4/2014: Socialdemokraterne ansætter Thor Möger