Optræk til EU-magtkamp om Vestagers ønskejob

TOPMØDE: Der er ballade både i Europa-Parlamentet og blandt EU-cheferne før topmøde tirsdag aften, der skal forsøge at skabe klarhed om, hvem der skal i spil til EU’s fineste job.

Vestagers navn er stadig hot på rygtebørsen i spillet om den næste kommissionsformand. Men der er ikke en afgørelse i sigte lige om hjørnet.
Vestagers navn er stadig hot på rygtebørsen i spillet om den næste kommissionsformand. Men der er ikke en afgørelse i sigte lige om hjørnet.Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Uenighed og politiske magtkampe præger dagsordenen forud for det topmøde tirsdag aften, der kan være afgørende for Margrethe Vestagers chancer for at få kørt sig selv i stilling som den næste EU-kommissionsformand.

Både Europa-Parlamentet og EU-cheferne er uenige om, hvordan udpegelsen til EU-topposten skal foregå.

Ved et møde tirsdag formiddag mellem formændene for de politiske grupper i Parlamentet stod det klart, at den liberale Alde-gruppe, som Venstre og Radikale er med i, ikke vil være med til at gøre det til et krav fra parlamentarikerne til EU-lederne, at de tager en af de spidskandidater, som de europæiske politiske partier stillede med før valget.

Det ville give serveretten til de europæiske kristendemokrater, EPP, som fik det bedste valg.

”En spidskandidat, som man ikke kan stemme på i hele Europa, kan man simpelthen ikke tage alvorligt,” tweetede Alde-leder Guy Verhofstadt efter mødet.

Skal tage Parlamentet alvorligt
Det ødelægger Parlamentets chance for at sende et klart signal til EU's stats- og regeringschefer, inden de samles i Bruxelles tirsdag aften for at diskutere udpegelsen af det næste kuld af EU-chefer. Nemlig at de kun vil acceptere en kandidat, der har ført offentlig kampagne forud for EU-valget.

Det skaber stor irritation hos kristendemokraterne i EPP, den store socialdemokratiske gruppe, S&D, venstrefløjsgruppen GUE og De Grønne, som støtter den såkaldte spitzenkandidatproces og tilsammen udgør et flertal uden om de liberale.

De holder fast i, at lederne skal vælge én fra deres rækker.

”Vi har brug for at se fra Rådet, at det tager Parlamentets rolle alvorligt og ikke bare går uden om os,” sagde Ska Keller, der er én af to spidskandidater fra De Grønne, efter mødet.

Aldes lunkne holdning til spidskandidatspillet er ikke nogen hemmelighed, hvilket blandt andet gav sig udslag i, at partiet stillede med syv kandidater i stedet for én, herunder den danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

Traktaten siger noget andet
EU-regelbøgerne er ellers forholdsvis klare. Der står, at det er en opgave for EU-cheferne at komme med et navn, hvor de tager udfaldet af valget til Europa-Parlamentet i betragtning. Bagefter er det op til europaparlamentarikerne at godkende denne kandidat.

Længe har EU-chefernes linje derfor været, at der ”ingen automatik” er mellem spidskandidatprocessen, og hvem der får jobbet. 

Men der er stor forskel på, hvor villige de enkelte EU-ledere er til at sætte hårdt mod hårdt over for Parlamentet.

Ved en middag, som de 28 EU-landes chefer mødes til tirsdag, er der derfor lagt op til en ”ærlig” diskussion af, hvordan sagen skal gribes an.

Undgå lammelse
Ifølge EU-kilder er der ikke appetit på på nuværende tidspunkt at kaste sig ind i en institutionel magtkamp med de folkevalgte.

”Der er ikke nogen, der tror på, at spitzenkandidatprocessen bærer igennem. Men der er heller ikke nogen, der tør affærdige den endnu,” som en kilde formulerer det.

EU-Kommissionens magtfulde generalsekretær, Martin Selmayr, advarede inden mødet EU-lederne mod at feje parlamentarikerne helt af bordet og opfordrede til at finde frem til en kandidat, der er spiselig både for EU-cheferne og for parlamentarikerne.

”Hvis vi vil have Unionen til at fungere og ikke blive lammet, så skal ingenting ekskluderes,” sagde Selmayr ved et debatmøde i Bruxelles mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00