Ordførere er klar til store investeringer i psykiatrien

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til en plan for psykiatrien er spot on, siger ordførere, men hvad der kan realiseres og hvor hurtigt afhænger af de politiske forhandlinger. Regeringen vil komme med et udspil på baggrund af det faglige oplæg, oplyser Sundhedsministeriet.

Venstre ser frem til forhandlinger om en 10-årsplan for psykiatrien, siger Jane Heitmann (V), der blandt andet er optaget af at sikre hjælp til pårørende.
Venstre ser frem til forhandlinger om en 10-årsplan for psykiatrien, siger Jane Heitmann (V), der blandt andet er optaget af at sikre hjælp til pårørende.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Et godt fagligt afsæt. Sådan lyder reaktionen fra Christiansborgs psykiatriordførere, efter at Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen torsdag præsenterer anbefalingerne til en 10-årsplan for psykiatrien.

"Det er et godt grundlag og nogle gode målsætninger. Hvad vi kan tage fat på og i hvilket tempo, afhænger jo så af, hvor stor en pose penge der afsættes. Det er det springende punkt," siger Trine Torp (SF).

"De her anbefalinger er spot on på psykiatriens udfordringer. Så nu er vi spændt på at se regeringens udspil," siger Jane Heitmann (V).

Sundhedsstyrelsen og Socialstyrelsen har med input fra blandt andet patient- og pårørendeforeninger, faglige selskaber, KL, Danske Regioner med flere udarbejdet det faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien. Oplægget indeholder 37 konkrete anbefalinger, samlet i en ny rapport.

De 37 anbefalinger skal mindske antallet af genindlæggelser, nedbringe ventetiden og øge gennemsnitslevealderen for mennesker med psykisk lidelse.

Sundhedsordførerne hæfter sig ved anbefalingernes brede fokus.

Flere tilbud til børn og unge med psykisk sygdom er en høj prioritet hos alle partier. Der er desuden enighed om, at den samlede aftale skal indeholde både kort- og langsigtede initiativer.

Jane Heitmann (V) glæder sig over, at en af anbefalingerne drejer sig om indsatser for pårørende:

"Det er noget af det, vi faktisk kan gå til her og nu. Vi ved, at de pårørende bliver slidt og er i risikogruppen for at gå ned med stress og depression, og vi har faktisk nogle værktøjer, som virker, som vi kan gå i gang med at rulle ud på kort sigt," siger hun.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00