Organisationer frygter dårligere hjælp til socialt udsatte med sundhedsreform

KRITIK: Sundhedsreformen fører til yderligere afspecialisering af indsatser på psykiatri- og handicapområdet, frygter organisationer. Socialministeren og kommunerne deler ikke den bekymring.

Der er bekymring blandt de store organisationer på psykiatri- og handicapområdet for, at regeringens udspil til en sundhedsreform vil betyde en afspecialisering af området.

Sådan lyder kritikken fra Bedre Psykiatris formand, Knud Aarup.

”Udviklingen bliver værre med den her reform,” siger Knud Aarup med henvisning til, at strukturreformen fra 2007 allerede er blevet kritiseret for at have ført til en afspecialisering og dermed dårligere hjælp på eksempelvis handicapområdet.

Med reformen lægger regeringen op til, at dele af behandlingen af personer med angst og depression, men også KOL-patienter og personer med diabetes, skal foregå ude i kommunerne i stedet for på sygehusene. Det skal reducere antallet af sygehusbesøg med 25 procent, håber regeringen.

Den ”sammenblanding” bekymrer Knud Aarup, der tvivler på, at kommunerne er i stand til at håndtere opgaven med den fornødne ekspertise.

Mercado inviterer til dialog
Regeringens sundhedsreform betyder også, at 60 specialiserede tilbud på socialområdet, der blandt andet består af en række handicaptilbud og botilbud for børn og unge, flyttes til kommunerne.

Det huer hverken Danske Handicaporganisationer eller Det Centrale Handicapråd.

”Det betyder en dårligere hjælp til mennesker med de mest omfattende handicap,” siger formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen.

Minister og KL afviser
KL-formand Jacob Bundsgaard deler ikke bekymringen for, at sundhedsreformen vil føre til afspecialisering.

”Tanken er, at man skal løse sundhedsopgaverne med det specialiseringsniveau, der er nødvendigt for at løse opgaven på en kvalificeret måde,” siger han.

”Det vil være mit fuldstændigt klare fokus, at specialiseringen fortsætter,” supplerer social- og børneminister Mai Mercado (K).

Ministeren vil invitere aktører på området til en diskussion af, hvordan specialiseringen kan bibeholdes.

Læs hele historien på Altinget: social.

Forrige artikel Indflydelse, penge og opmærksomhed: Her er sundhedsreformens vindere og tabere Indflydelse, penge og opmærksomhed: Her er sundhedsreformens vindere og tabere Næste artikel Dagens overblik: Regeringen vil lokke flere yngre læger ud i landet Dagens overblik: Regeringen vil lokke flere yngre læger ud i landet