Organisationer om terrorrisiko: Psykisk syge flygtninge skal hjælpes

RISIKO: Danmark kan blive ramt af terror, hvis psykisk syge flygtninge ikke får bedre hjælp, siger to organisationer. SF vil finde flere penge, mens Venstre mener, at myndigheder skal samarbejde mere.

Foto: Friebe/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Psykisk syge flygtninge har brug for hjælp, ellers kan Danmark også risikere angreb ligesom i Tyskland.

Det advarer Røde Kors og Dansk Institut mod Tortur om ifølge TV 2.

Tyskland har i løbet af den seneste uge oplevet fire angreb, hvoraf tre af dem er blevet udført af flygtninge.

Søndag aften sprængte en syrisk flygtning en bombe ved en musikfestival i Ansbach i Sydtyskland. Gerningsmanden var ifølge TV 2 præget af psykiske problemer.

Den samme risiko gør sig gældende i Danmark, mener de to organisationer. Ifølge internationale og nationale undersøgelser, så har 30 procent af asylansøgerne i Danmark psykiske problemer, hvilket svarer til omkring 7.500 personer.

”Men vi har ikke tidligere stået over for så stor, øjeblikkelig tilstrømning, som vi gør lige nu og har gjort de sidste to år. Og det giver nogle udfordringer for systemet med at tilvejebringe tilstrækkeligt mange ydelser for en meget stor gruppe, der efterspørger de samme ydelser på samme tid,” siger Henrik Rønsbo til TV 2.

Der mangler ressourcer
Danske regioner bekræfter overfor TV 2 News, at der i øjeblikket er stor efterspørgsel efter hjælp til psykisk syge flygtninge, så der opstår ventetid på behandling.

Regionerne har brug for flere ressourcer. Det mener SF's flygtningeordfører, Jacob Mark, der er klar til at finde flere penge.

”Det er ret alvorligt, hvis flygtninge går med traumer, der er ubehandlet. Der er lavet nogle ret store reformer på det her område, hvor man har lavet store besparelser på flygtningeområdet. Regeringen kunne tage nogen af de penge og kanalisere dem ud til regionerne, så de kan give hurtigere hjælp,” siger han til TV 2 News.

Det er regeringspartiet Venstre dog ikke helt klar til endnu. Ifølge Jacob Jensen, der er fungerede politisk ordfører, kan løsningen også findes i mere samarbejde.

”Her er vi i en situation, hvor man bliver nødt til at samarbejde meget på tværs mellem de forskellige myndigheder, mellem sociale indsatser, sundhedsmæssige indsatser - og politiet, som selvfølgelig også arbejder med de her ting,” siger han til TV 2 News og tilføjer:

”Det handler ikke kun om, som jeg hører andre sige, at det er et ressourcemæssigt spørgsmål. Det handler selvfølgelig også om, hvordan man arbejder sammen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00