Outsideren fra frysehuset i Esbjerg er nu helt inde i varmen

Han er en legendarisk ølkasse-taler og vidt respekteret for sit faglige arbejde. Henning Overgaard er 3F classic, men fortiden i Enhedslisten spøger, og der sættes spørgsmålstegn ved, om han ejer forgængerens politiske snilde. Altinget tegner et portræt af den nye rorgænger for Danmarks største fagforbund.

Henning Overgaard var den eneste kandidat til 3Fs formandspost til forbundets ekstraordinære kongres 8. april, efter Per Christensens afgang tidligere i år. Henning Overgaard er fra Esbjerg, hvor han er opvokset og blev formand for lokalafdelingen 3F Transport Esbjerg. 
Henning Overgaard var den eneste kandidat til 3Fs formandspost til forbundets ekstraordinære kongres 8. april, efter Per Christensens afgang tidligere i år. Henning Overgaard er fra Esbjerg, hvor han er opvokset og blev formand for lokalafdelingen 3F Transport Esbjerg. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Søren Dahl

Væggene i lokalet hos 3F Transport Esbjerg er prydet af tunge, røde faner broderet med våbenskjold og teksten “Havnearbejdernes klub”. Ved siden af et magen til, med teksten “Fiskernes fagforening”.

På et billede i indgangen er en kutter ved at blive slugt af en enorm bølge.

Det vil nok være en journalistisk overdrivelse at påstå, at Henning Overgaard som 3F-formand står overfor samme udfordringer som det uheldige skib på fotografiet.

Men der er næppe tvivl om, at han arver et fagforbund, der har været igennem et blæsevejr, som selv i den vejrbidte vestjyske havneby ville gøre indtryk.

Sagen om Per Christensens dobbeltliv kostede i januar formanden posten som 3F’s øverste leder.

Siden har 3F været martret af flere historier om mobning og krænkelser, der har betydet, at endnu en tillidsvalgt chef i forbundets øverste ledelse har måtte forlade sin stilling.

Udover de aktuelle ridser i lakken skal den nye formand også forholde sig til et problem, der som uønsket arvesølv er blevet overleveret til nye 3F-formænd siden de glade dage i 80’erne:

Medlemmerne forlader skuden til fordel for de billigere, gule fagforeninger.

Et faktum, der presser selvforståelsen hos landets største fagforbund, og på sigt kan ende med at koste politisk legitimitet og forhandlingskraft. 

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

0:000:00