Overblik: Disse pressechefer har forbindelser til S og ministrene

Ansættelsen af Michael Dahl som pressechef i Klimaministeriet blev endnu en embedsmand i rækken med tråde til Socialdemokratiet eller S-ministre. Få overblikket her.

Dan Jørgensen (S) er den seneste minister i rækken, der har fået en pressechef, som har bånd til Socialdemokratiet.
Dan Jørgensen (S) er den seneste minister i rækken, der har fået en pressechef, som har bånd til Socialdemokratiet.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Mads Mose Vikkelsø

Det skabte forargelse, særlig blandt de blå partier, da tidligere pressechef i Finansministeriet Sigga Nolsøe måtte forlade posten i 2020 og sagde, at "det er en svær stilling at have, hvis man ikke er professionel socialdemokrat".

Regeringens ansættelser af pressechefer med bånd til partiet eller ministrene har vakt debat, fordi pressechefer er ansat som neutrale embedsmænd og skal kunne arbejde for den til enhver tid siddende regering. Ansættelserne har fået kritikere til at spørge, om regeringen så småt er ved at gøre embedsapparatet mere politisk.

I maj var det ansættelsen af en ny pressechef i Beskæftigelsesministeriet, der trak overskrifter, da det kom frem, at forhenværende pressechef i Dansk Metal Mads Hersbøll tog posten.

I 2019 var han opstillet som kandidat til europaparlamentsvalget for Socialdemokratiet og har skrevet et debatindlæg med Peter Hummelgaard.

Det nyeste skud på stammen er Michael Dahl, der tidligere har været pressechef for Joy Mogensen (S) i både Kulturministeriet og under hendes tid som borgmester i Roskilde kommune.

Læs her, hvilke baggrunde og bånd som ministeriernes presse og kommunikationschefer bærer rundt på.

Presse og kommunikationschefer med forbindelser til regeringen:

 • Thomas Bro Sæhl, pressechef i Børne- og Undervisningsministeriet 
  Han blev ansat oktober 2019 og er tidligere særlig rådgiver for den nuværende social- og ældrerigsminister Astrid Krag (S) og tidligere udenrigsminister Villy Søvndahl (SF).  Derudover er han privat ven
  med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). 

 • Jens Anton Tingstrøm Klinken, Kontorchef for Kommunikation, Presse og Politisk sekretariat i Social- og Ældreministeriet
  Han blev ansat i oktober 2019, men skifter 1. august 2021 ministeriet ud med et job som afdelingschef for Politik, Natur og Miljø i Danmarks Naturfredningsforening. Han er tidligere formand for SF på Østerbro, hvor han i 2012 støttede nuværende social- og indenrigsminister Astrid Krag (S). Han har derudover arbejdet på Radio 24syv og Politiken.  

 • Pelle Dam, pressechef i Udlændinge og Integrationsministeriet
  Han blev ansat i november 2019 og var fra 2009-2011 formand for SF Ungdom, mens udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye var medlem af SFs landsledelse.  Derudover tidligere redaktionschef på Radio 24syv.  

 • Sten Kristensen, pressechef i Skatteministeriet
  Han blev ansat i august 2019 og arbejdede igennem en længere årrække som pressechef for Socialdemokratiet og var særlig rådgiver for Bjarne Corydon (S) fra 2011-2015. Derudover tidligere pressechef i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. 

 • Gry Möger Poulsen (Barsel), Kommunikationschef i Klima,- Energi,- og Forsyningsministeriet
  Hun blev ansat i november 2019 og er tidligere formand for SF Ungdom og arbejdede som politisk rådgiver for Dan Jørgensen (S), da han sad i Europa-Parlamentet.  Hendes bror er Thor Möger, tidligere chefstrateg i Socialdemokratiet. 

 • Michael Dahl Nielsen, pressechef i Klima,- Energi,- og Forsyningsministeriet
  Han blev pressechef i august 2021 og blev tidligere hentet som pressechef til kulturministeriet af kulturminister Joy Mogensen (S), der også havde ham som pressechef i Roskilde kommune. Før det var han pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet.

 • Mads Hersbøll, pressechef i Beskæftigelsesministeriet
  Han ansættes pr. 1. juni 2021 og var i 2019 opstillet for Socialdemokratiet til Europa-Parlamentsvalget og har skrevet et debatindlæg sammen med Peter Hummelgaard. Derudover har han været praktikant og studentermedhjælper i Socialdemokratiet. Han kom fra en stilling som pressechef i Dansk Metal og har også været i Danske Spil og LEAD Agency.  

 

Presse og kommunikationschefer uden forbindelse til regeringen

De øvrige presse- og kommunikationschefer i ministerierne har umiddelbart ikke baggrund i Socialdemokratiet eller nogen særlig relation til ministrene. Enkelte af dem har dog relation til andre partier.

De har alle baggrund som enten journalister eller embedsmænd.

Følgende har tidligere arbejdet som journalister:

 • Sophie Bremer, pressechef i Statsministeriet
  Hun kom fra et job på DR, hvor hun blandt andet sad som vært på "DR Dagen" og "P1 Morgen". Hun er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og har også været på Ekstra bladet og TV2. Sophie Bremer har vundet Kravling-prisen og Den Fynske Bladfonds legat.

 • Oliver Routhe Skov, pressechef i Udenrigsministeriet
  Han var nyhedsjournalist på DR, hvor han endte med at være i 11 år. Han er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole, og ud over sin tid i Danmarks Radio har han været freelancejournalist ved Politiken, Weekendavisen, Magasin K og Ræson. Siden 2015 har han været gift med Pernille Skipper fra Enhedslisten. 

 • Poul Aarøe Pedersen, pressechef i Indenrigs- og Boligministeriet
  Kom fra Politiken, hvor han havde været i 13 år som analyseredaktør, lederskribent og anmelder. Før det var han journalist ved Mandag Morgen og TV2-regionernes Christiansborgredaktion. Han er uddannet cand. mag. i medievidenskab fra Københavns Universitet. 

 • Jakob Sejr Teichert, pressechef i Miljøministeriet
  Han har tidligere været pressesekretær i Uddannelses- og Forskningsministeriet fra 2016 til 2019. Derudover var han Christiansborgredaktør ved TV2 Regionerne fra 2014-2016 og er uddannet ved Danmarks Journalisthøjskole. 

 • Katja Brandt Andersen, fungerende pressechef i  Fødevare,- Landbrug,- og Fiskeriministeriet
  Hun er tidligere journalist ved TV2 fra 2015 til 2020 og har også været ved DR og Jyllands-Posten. Hun er uddannet journalist ved Roskilde Universitet.

 • Lise Mailand, pressechef i Uddannelses, og Forskningsministeriet
  Hun kom fra en lang karriere på TV2 fra 2005 til 2019 og er uddannet journalist ved Roskilde Universitet.

 • Karen Clement, pressechef i Forsvarsministeriet
  Hun er tidligere ledende pressesekretær i Statsministeriet og har siddet som presserådgiver i udviklingsministeriet. Derudover har hun været journalist på TV2 og Berlingske Nyhedsbureau. Hun er uddannet ved Danmarks Journalisthøjskole.

 • Morten Mærsk, pressechef i Social- og Ældreministeriet
  Han har en fortid hos Dansk Folkeparti, hvor han har været presserådgiver for både Anders Vistisen og Peter Kofod. Før det var han både undersøgende- og nyhedsjournalistik ved BT. Han er uddannet journalist ved Danmarks Journalisthøjskole. 


Følgende har andre baggrunde:

 • Sille Beck-Hansen, pressechef i Finansministeriet
  Hun er tidligere særlig rådgiver for Rasmus Jarlov, da han var erhvervsminister. Hun har været Head of Public Affairs i SAS og chefkonsulent i Dansk Energi. Hun er uddannet markedsføringsøkonom fra CPH Business og civiløkonom fra Copenhagen Business Academy.

 • Emil Melchior, pressechef i Justitsministeriet
  Han har været i Justitsministeriet i 10 år, hvor de ni af dem har været i spidsen for presse og kommunikations afdelingen i ministeriet. Han har en Master of Public Governance fra CBS. 

 • Martin Lünell Christensen, pressechef i Erhvervsministeriet
  Han har en baggrund i Venstre, hvor han fra 2014 til 2017 startede som kommunikationskonsulent og stoppede som souschef i pressetjenesten. Han har derudover arbejdet i Udenrigsministeriet og var politisk chefkonsulent i Dansk Erhverv inden han blev ansat i Erhvervsministeriet. Han har læst kommunikation ved Danmarks Journalisthøjskole og Aarhus Universitet.  

 • Rikke Skaarup Schødt, pressechef i Sundhedsministeriet
  Hun har haft flere stillinger i Sundhedsministeriet, hvor hun startede som fuldmægtig, blev presserådgiver og nu pressechef. Før det har hun været KL og har en Master of Public Health ved Københavns Universitet.

 • Laura Sørensen, pressechef i Udviklingsministeriet
  Hun har været fem år i Udenrigsministeriet herunder presserådgiver og nu pressechef for udviklingsministeren. Hun har tidligere været ved DJØF og har en Master of International Business and Politics ved CBS. 

 • Daniel Durst-Andersen, pressechef i Kulturministeriet
  Han kom fra en stilling som kommunikationsrådgiver i Justitsministeriet og overtog stillingen efter Morten Dahl Nielsen, der sagde op efter et presset år med corona. Daniel Durst-Andersen har ikke nogen umiddelbare bånd til Socialdemokratiet, men Morten Dahl Nielsen var pressechef for kulturminister Joy Mogensen, da hun sad som borgmester i Roskilde. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Rattenborg Hersbøll

Presse- og kommunikationschef og souschef for minister- og ledelsessekretariatet, Beskæftigelsesministeriet
cand.scient.pol. (Syddansk Uni. 2014)

Gry Möger Poulsen

Chef for ESG-strategi og rapportering, Novo Nordisk, fhv. kontorchef, Klima,- Energi- og Forsyningsministeriet
MSc of Political Economy of Europe (London School of Economics and Political Science 2016), Ba i international økonomi og politik (CBS 2011)

Sten Kristensen

Presse- og kommunikationschef, Finansministeriet
journalist

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024