Overblik: Her er Carl Holsts møgsager

FARVEL: Carl Holst har tirsdag eftermiddag trukket sig som minister efter en række dårlige sager. Få overblikket over de mange sager her. 

I løbet af sine 93 dage som minister har Carl Holst måttet forklare sig igen og igen i medierne. 
I løbet af sine 93 dage som minister har Carl Holst måttet forklare sig igen og igen i medierne. Foto: Simon Skipper/Scanpix
Anne Justesen

Carl Holst bliver udnævnt til forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde ved regeringsdannelsen 28. juni.

Men allerede i løbet af sommeren begynder den nye minister at komme i modvind.

Sag 1: Sommerferien
I slutningen af juli advarer Forsvarets flymekanikere i et åbnet brev om, at arbejdspresset for F16-mekanikere på mission mod IS er ved at være så stort, og at de ikke kan forsætte kampen. 

Holst får hård kritik for at holde sommerferie og ikke at reagere på brevet. En række faglige organisationer i Forsvaret kritiserer, at Carl Holst godt kunne udtale sig fra sin ferie i sagen om eftervederlag, men ikke om de pressede F16-mekanikere. Det møder også kritik fra Dansk Folkeparti. 

Sag 2: Eftervederlaget
I slutningen af juli begynder flere medier at skrive om Carls Holsts eftervederlag fra hans tid som formand for Region Syddanmark. Vejle Amts Folkeblad kan 24. juli fortælle, at Holst vil få 833.040 kroner i såkaldt "efterløn" fra regionen. Det er på trods af, at han forlod posten efter eget valg. Carl Holst forsvarer sig på Facebook og i flere medier, hvor han fastholder, at alt var foregået efter reglerne.

6. august vender Holst så på en tallerken og giver efter for presset. Han frasiger sig den del af eftervederlaget, som endnu ikke er udbetalt.

Sag 3: Masseødelæggelsesvåben
Der går ikke mange dage, før Carl Holst igen er på glatis. Denne gang handler det om Irak-krigen og nedlæggelsen af Irakkommissionen. I et interview med Ritzau siger Carl Holst, at Danmark gik i krig, fordi der var masseødelæggelsesvåben. Men da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) gik med i Irak-krigen, var den officielle begrundelse fra VK-regeringen, at Irak i årevis havde overtrådt FN-resolutioner. Holsts udtalelse om masseødelæggelsesvåben vækker stor opsigt og ender med et samråd 17. september, hvor Holst må forklare sine udtalelser. 

Sag 4: Den personlige assistent
Men 11. september er den gal igen. Carl Holst beskyldes nu for at misbruge offentlige midler i sin personlige valgkamp. Det er den sag, som ender med, at han 29. september trækker sig som minister.

Sagen handler om Carl Holsts spindoktor, Christian Ingemann Nielsen, som var ansat i Region Syddanmark til at varetage kommunikationsopgaver for regionen. Dokumenter, mails og sms'er peger dog i retning af, at Christian Ingemann under valgkampen har ageret som personlig rådgiver – imod reglerne.

16. september går Statsforvaltningen så ind i sagen. 

Dagen efter beklager Holst, at han har udtrykt sig forkert. Han indrømmer, at Christian Ingemann Nielsen også fungerede som hans personlige assistent i Region Syddanmark.

Sagen stopper dog ikke her. Efter hårdt pres indvilger Carl Holst 25. september i at stille sin private kampagnemail til rådighed for statsforvaltningens undersøgelse.

Mandag aften 28. september skærper Region Syddanmarks forretningsudvalg kritikken af Carl Holsts brug af sin personlige assistent. Region Syddanmark skønner, at Carl Holsts personlige assistent, Christian Ingemann Nielsen, brugte mindst halvdelen af sin arbejdsindsats på Carl Holsts valgkamp.

Sag 5: De skjulte bilag
Sent mandag aften kan BT så berette, at Region Syddanmark med fuldt overlæg fik ændret en faktura, så den skjulte udgifter for 16.000 kr. til en ekstern konsulent, som Carl Holst i 2012 og 2013 havde hyret til at skrive et indlæg og tre taler.

Tirsdag 29. september er det så slut. Efter 93 dage som minister meddeler Carl Holst, at han trækker sig. 

 

---

Efter 18 måneders efterforskning besluttede Rigsadvokaten 31. marts 2017 ikke at rejse en straffesag om stillingsmisbrug og mandatsvig mod Carl Holst. 

Læs også: Carl Holst slipper for straffesag

Dokumentation

Blå bog: Carl Holst

Født 29. april 1970 i Rødding. 

Carl Holst har siddet i Folketinget siden valget i juni, hvor han med 12.135 personlige stemmer blev valgt i Sydjyllands Storkreds. 

Holst blev udnævnt til forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde 28. juni og nåede dermed at side 93 dage på posten.  

Carl Holst var regionsrådsformand i Region Syddanmark fra 2006 og indtil valget i 2015. Han var desuden næstformand i Danske Regioner 2010-2015.

Han var medlem af Sønderjyllands Amtsråd 1994-2006 og amtsborgmester i Sønderjyllands Amt 2000-2006.

Carl Holst er uddannet lærer. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00