Overleveren May holder fast i sin hårde Brexit-linje

TALE: Den britiske premierminister sætter hårdt mod hårdt både over for EU og sit eget Brexit-bagland forud for slutspurt i forhandlingerne om en britisk exit fra Unionen. Onsdag talte hun ved de konservatives kongres.

Den britiske premierminister viste sine bedste moves til ABBA's Dancing Queen, da hun gik på scenen ved Konservatives partikongres. 
Den britiske premierminister viste sine bedste moves til ABBA's Dancing Queen, da hun gik på scenen ved Konservatives partikongres. Foto: Oli Scarff/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Vi vil ikke forråde afstemningsresultatet. Og vi vil ikke slå vores land i stykker.”

Den britiske premierminister, Theresa May, fik malet sine røde linjer op over for EU-siden, da hun onsdag gav sin store tale ved et af højdepunkterne i den britiske politiske kalender, hendes Konservative Partis kongres i Birmingham.

Samtidig sendte hun en streng advarsel i retningen af sit eget oprørske EU-skeptiske bagland om at rette ind. Det gælder særligt tidligere udenrigsminister Boris Johnson, der har kaldt Mays egen Brexit-plan for afsporet og latterlig og bagatelliseret risikoen for ikke at nå frem til en aftale.

”Hvis vi alle sætter af sted i forskellige retninger i jagten på vores egne visioner for den perfekte Brexit, risikerer vi slet ikke at få en Brexit,” sagde May og advarede samtidig om, at en sådan hård afsked med Unionen vil få store konsekvenser.

”En Brexit, som gør Storbritannien stærkere 50 år ude i fremtiden, hjælper ikke, hvis det gør livet hårdere i dag,” sagde hun.

Dancing Queen
Mays tale gik betydeligt bedre end på sidste års kongres, hvor alt gik galt, der kunne gå galt. I år var der ingen aktivistiske happenings, bogstaver, der faldt af bagbeklædningen, eller langvarige hosteanfald.

Hun entrerede scenen vuggende til tonerne af ABBA’s Dancing Queen i et lille selvironisk nik til de nu globalt kendte tv-billeder fra sit besøg i Afrika for nylig, hvor hun flere gange viste sine helt særlige danseevner frem. Mod forventningerne lykkedes det hende at fremstå som en stærkere leder end længe, på trods af at den fire dage lange partikongres var blevet blæst op til at kunne blive en beskidt magtkamp i partiet.

I Bruxelles ses det som positivt, at May ikke ser så svag ud, som hun har gjort oven på et par mildest talt besværlige måneder, siden hun lagde sit såkaldte Chequers-forslag på bordet, der fik hele Brexit-inderkredsen på hendes ministerhold til at desertere.

”Det er positivt, hvis hun sidder lidt sikrere i sadlen,” lyder vurderingen i Bruxelles.

Til gengæld blev ingen særligt meget klogere på, hvordan hun har tænkt sig at gribe den slutspurt i forhandlingerne an, som nu for alvor går i gang inden et afgørende topmøde om to uger.

Ingen grænse i Det Irske Hav
Premierministeren afviste endnu engang blankt de modeller, som EU-siden har lagt på bordet, for hvordan et fremtidigt forhold kan se ud, hvis det skal undgå at lede til en hård fysisk grænse mellem Irland og Nordirland.

I stedet gjorde hun klart, at hun ikke vil tvinges ud i det, hun beskrev som et valg mellem ”en aftale, der holder os inden for EU i alt andet end navn” og en, der i praksis ”skræller Nordirland af” resten af Storbritannien.

Det sidste er en henvisning til den nødbremse, som begge sider i princippet sagde ja til sidste december, og som vil beholde Nordirland inden for EU’s regelsæt, så EU’s ydre grænse de facto lægges i Det Irske Hav, hvis der ikke findes en anden måde at omgå behovet for kontrol med varer og toldpapirer.

Til gengæld nævnte hun ikke med et ord de forslag, som britisk presse har døbt ”Chequers 2.0”, og som de britiske forhandlere forventes at medbringe til Bruxelles inden for kort tid. Blandt andet med et ønske om at lade hele Storbritannien blive i EU’s toldunion et godt stykke ind i fremtiden som en del af løsningen på det irske problem.

Hvad gør vi nu?
Forhandlingerne har stået på standby i små to uger siden et topmøde i Salzburg, hvor parterne skiltes i vrede, efter at EU-siden afviste Mays Brexit-plan. Nu hvor partikongressen er ovre, forventes det, at der sættes turbo på igen med intens mødeaktivitet i Bruxelles frem mod en afgørende middag blandt EU-lederne 17. oktober.

Samtidig er det forventningen, at EU's chefforhandler, Michel Barnier, allerede i næste uge vil fremlægge sit udkast til den politiske erklæring om det fremtidige forhold mellem parterne, der skal vedtages sammen med selve skilsmisseaftalen.

I Bruxelles sætter flere insiderkilder nu deres lid til, at Mays uforsonlige tone i talen først og fremmest var ment til et hjemligt publikum, og at hendes folk kommer til forhandlingsbordet med et mere åbent sind.

Samtidig er der en accept af, at hun er placeret i en skruetvinge mellem sit eget skeptiske bagland, sit nordirske støtteparti, DUP, der nægter at høre tale om nogen som helst aftale, der lader Nordirland være tættere på Unionen end resten af Storbritannien, og et EU, der har sine egne klare spilleregler for, hvad der er muligt.

Selv, hvis der kan findes en aftale, skal hun også have den gennem sit eget parlament.

”Den største risiko for no deal er stadig på britisk side,” siger en højtstående EU-diplomat.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00