Oversætterens stemme knækkede, da præsident Zelenskyj talte til europæiske politikere: "Vis os, at I ikke vil svigte os"

Ukraines præsident Zelenskyj beder i en følelsesladet tale i Europa-Parlamentet om at indlemme Ukraine i "den europæiske familie". EU-ledere hilser Ukraines ansøgning om medlemskab velkommen – men der kan være lang vej endnu.

Alle i Europa-Parlamentet rejste sig og klappede, da Ukraines præsident havde holdt sin tale. Flere parlamentsmedlemmer var iklædt blå-gult tøj, der støttede Ukraine.
Alle i Europa-Parlamentet rejste sig og klappede, da Ukraines præsident havde holdt sin tale. Flere parlamentsmedlemmer var iklædt blå-gult tøj, der støttede Ukraine.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

BRUXELLES: I det, som Ukraines præsident selv kaldte for "en pause mellem missilangrebene", slog han igen fast, at Ukraine hurtigst muligt vil optages som medlem af EU.

Volodymyr Zelenskyj gav i en tale i Europa-Parlamentet en beretning om de mange kampe, ukrainerne har kæmpet de seneste fem dage under den russiske invasion. Og sagde herefter:

"Vi kæmper også for at blive medlem af den europæiske familie. Vi viser i dag, at det er det, vi er – europæere. EU bliver stærkere med os, og uden jer står Ukraine alene. Vi er ligesom jer, så vis os, at I står sammen med os. Vis os, at I ikke vil svigte os. Vis os, at I virkelig er europæere. Og så vil livet vinde over døden, og lyset vil overleve mørket."

Undervejs i Zelenskyjs tale blev det følelsesladet for Parlamentets ukrainsk-engelske oversætter.

Hans stemme knækkede således flere gange under talen – og dermed synliggjorde han for dem, der havde valgt at høre talen på engelsk, at det ukrainske folk går igennem en svær tid. 

Inden hans budskab om EU-medlemskab kom han ind på situationens alvorlighed – og hvad ukrainerne inderst inde kæmper for.

"Hver dag kan for mange mennesker være deres sidste dag. Mine medborgere forsvarer deres land og betaler en høj pris. De forsvarer friheden. Jeg er glad for at føle, at alle EU’s lande står sammen med os," sagde han og slog fast:

"Vi giver vores liv for at have de samme rettigheder, som I har."

Kommissionsformand: Ukraine tilhører vores europæiske familie

Inden den ukrainske præsidents tale kom formanden for Europa-Parlamentet, Roberta Metsola, også ind på Ukraines ansøgning om EU-medlemskab.

"Vi anerkender Ukraines europæiske perspektiv. Vi hilser Ukraines ansøgning om kandidatstatus velkommen, og vi vil arbejde imod, at det sker, for vi må og skal møde fremtiden sammen," sagde hun.

Fakta

Ukraine er hverken medlem af EU eller Nato

  • Ukraine har cirka 44 millioner indbyggere og er det andetstørste land på det europæiske kontinent med et areal lidt større end Frankrig.
  • Ud af de 44 millioner indbyggere er lidt under 80 procent etniske ukrainere, mens russere udgør den største etniske minoritet med lidt under 20 procent.
  • Landet grænser op til Rusland, Belarus, Polen, Ungarn, Slovakiet, Rumænien og Moldova.
  • Da Sovjetunionen i 1991 blev opløst, erklærede Ukraine sig som en selvstændig stat, efter 90 procent af befolkningen stemte for uafhængighed.
  • De fleste i det vestlige Ukraine har størst tilknytning til EU/Vesten, mens det for nogle borgere i det østlige Ukraine omvendt gælder, at de er mest knyttet til Rusland. Landet har både haft prorussiske og provestlige regeringer.
  • Ukraine er hverken medlem af EU eller Nato. Landet har dog flere gange inden for de sidste par år ytret ønske om at blive medlem af begge organisationer.

Det er imidlertid EU-Kommissionen, der for at starte processen om et eventuelt EU-medlemskab til Ukraine, skal vurdere landets egnethed for optagelse.

Kommissionsformand Ursula von der Leyen var også til stede i Parlamentet og sagde om Volodymyr Zelenskyjs anmodning:

"Da jeg sidst talte med præsident Zelenskij, fortalte han mig endnu en gang om hans befolknings drøm om at blive en del af EU. Og i dag står Ukraine og EU tættere end nogensinde før. Men der er sandelig lang vej endnu. Vi må slutte krigen – og så tale om de kommende skridt."

"Men et folk, der er så modige i forsvaret af vores værdier, tilhører vores europæiske familie," lød det.

Rådsformand Charles Michel understregede i sin tale, at det er et "svært emne", og at der er "forskellige holdninger til en udvidelse af EU", men at Rådet nu vil se på ansøgningen, som Ukraine sendte mandag.

Metsola: EU skal blive en sikkerheds- og forsvarsunion

Europæisk sikkerhedspolitik fyldte naturligvis også en hel del i EU-ledernes taler til Parlamentet.

Ursula von der Leyen konstaterede, at EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik har rykket sig mere i de seneste seks dage end de seneste to årtier tilsammen.

"Det her er et vigtigt øjeblik for vores union, for vi kan ikke tage vores sikkerhed for givet. Det må vi investere i," sagde hun.

Parlamentsformand Roberta Metsola sagde direkte, at Europa nu skal gå imod en reel sikkerheds- og forsvarsunion.

"Sidste uge viste vi, at det er muligt og nødvendigt," lød det. 

Læs også

Anledningen til at tale til parlamentsmedlemmerne brugte EU’s udenrigschef, Josep Borell, til at give dem en opfordring.

"Når næste budget skal vedtages, så brug dog budgetkompetencen i Parlamentet til at afsætte de nødvendige midler, så vi er forberedt på en kommende krise," sagde han og fortsatte:

"Vi skal afskrække fremover, så vi kan forhindre krig. Vi har ikke haft de nødvendige afskrækkende instrumenter til at forhindre den russiske invasion. Men efter invasionen begyndte, har vi reageret på en måde, som Putin ikke havde regnet med. Frihed er vigtigere end velstand og økonomisk fremskridt."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Volodymyr Zelenskyj

Præsident, Ukraine
jura (Kyivs Nationale Økonomiske Uni.)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

Roberta Metsola

Formand, Europa-Parlamentet, MEP (EPP)
cand.jur. (University of Malta 2003), MA law (College of Europe, Brügge 2004)

0:000:00