På få år er Danmark gået fra mangel på lærepladser til mangel på lærlinge

99 procent af erhvervsskoleelever kommer nu i lære på en virksomhed i løbet af uddannelsen. "Udviklingen er vendt på hovedet," siger erhvervsskoleformand. Der er blandt andet tomme lærepladser i industrien, byggeriet og detailhandlen. 

Snedkerelever i skolepraktik i 2016. I dag kommer langt de fleste EUD-elever i lære i en virksomhed i løbet af deres uddannelse. Det er dog stadig svært at skaffe lærepladser nok til møbelsnedkere.
Snedkerelever i skolepraktik i 2016. I dag kommer langt de fleste EUD-elever i lære i en virksomhed i løbet af deres uddannelse. Det er dog stadig svært at skaffe lærepladser nok til møbelsnedkere.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Aldrig har det været så let at få en læreplads for elever på landets erhvervsuddannelser, viser nye tal.

I 2022 blev der indgået 38.707 nye lærepladsaftaler, når man ser bort fra SOSU-uddannelserne og den pædagogiske assistentuddannelse (PAU). 

Det er 4.472 flere aftaler end i 2016, hvor der blev indgået en trepartsaftale med et mål om 8.000-10.000 flere praktik-pladsaftaler i 2025 end i 2016. 

{{toplink}}
Læs også

"Udviklingen er vendt på hovedet. Der er rigtig mange brancher, hvor der er massiv efterspørgsel på lærlinge, så vi slet ikke kan følge med," siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -gymnasier – Lederne.

Han nævner industrien, byggeriet og detailhandlen som brancher, hvor der er mange tomme lærepladser. 

"Der mangler procesoperatører, industriteknikere, kokke, tjenere, tømrere, murere og struktører," siger han.

Udviklingen glæder Jannik Bay, der er uddannelseschef i Dansk Arbejdsgiverforening:

”Det er en rigtig positiv situation. Faktisk er det sådan lige nu, at virksomhederne slet ikke kan få lærlinge nok. For eksempel på det tekniske område, hvor 70 procent af virksomhederne går forgæves efter elever. Så på relativt kort tid er vi gået fra mangel på lærepladser til mangel på elever,” siger han.

Der mangler procesoperatører, industriteknikere, kokke, tjenere, tømrere, murere og struktører.

Ole Heinager
Formand, Danske Erhvervsskoler og -gymnasier – Lederne

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024