Paludan vender tilbage til Folkemødet og overvejer at afbryde åbningstale

I år er der intet politiforbud, der forhindrer Rasmus Paludan i at lægge vejen forbi Folkemødet. Han overvejer at afbryde folkemødeforeningens åbningstale med en moddemonstration.

Folkemødet kan i år forvente igen at få besøg af Rasmus Paludan, efter at han sidste år blev forhindret i at deltage af et politiforbud.
Folkemødet kan i år forvente igen at få besøg af Rasmus Paludan, efter at han sidste år blev forhindret i at deltage af et politiforbud.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Martin Mauricio

Sidste år forhindrede et politiforbud Rasmus Paludan i at deltage i Folkemødet på Bornholm. I år bliver det anderledes.

For når Folkemødet i næste uge løber af stablen, får Stram Kurs-stifteren ligesom alle andre fri adgang til de mange debatter og events, der afholdes i Allinges gader. 

Det bekræfter både han og Bornholms Politi til Altinget. Ifølge begge parter skyldes det et ændret trusselsbillede mod Rasmus Paludans person.

Til gengæld ser Rasmus Paludan og Stram Kurs ikke ud til at få deres eget telt i år, som de ellers har haft i både 2019, 2022 og 2023. 

"Det, synes jeg, er udemokratisk. Vi kommer selvfølgelig alligevel, og vi vil selvfølgelig have vores arrangementer," siger Rasmus Paludan.

Den eneste grund til, at Rasmus Paludan ikke har fået en stand, er, at han ikke har betalt sin regning fra sidste år

Peter Christiansen
Direktør, Folkemødet

Direktør afviser politisk motiv

Folkemødets direktør, Peter Christiansen, afviser, at der skulle ligge et politisk motiv bag beslutningen om ikke at tildele Rasmus Paludan en teltstand. Han forklarer, at det handler om et økonomisk udestående. 

"Den eneste grund til, at Rasmus Paludan ikke har fået en stand, er, at han ikke har betalt sin regning fra sidste år på mere end 40.000 kroner. Vi har sendt ham flere rykkere og mails, men han har ikke betalt pengene inden tilmeldingsfristen," siger han og tilføjer:

"Hvis han havde gjort det, så havde han uden problemer fået en stand. Rasmus Paludan har ytringsfrihed og er velkommen på Folkemødet som alle andre. Det her er ikke politisk motiveret."

Altinget har set de rykkere, som Folkemødet oplyser, at de har sendt til Rasmus Paludan og Stram Kurs. Ifølge Rasmus Paludan har han aldrig modtaget dem. 

Han forklarer, at Stram Kurs ikke betalte den oprindelige faktura, fordi det opkrævede beløb ikke stemte overens med de faciliteter, der blev stillet Stram Kurs til rådighed under sidste års folkemøde. De var ifølge Rasmus Paludan mangelfulde. 

Altinget har set en mail fra Folkemødets sekretariat til Rasmus Paludan, hvor de anerkender en række fejl og mangler i det leverede udstyr. Der blev her tilbudt et nedslag i prisen.

Overvejer at afbryde tale

Beslutningen om ikke at tildele Stram Kurs en teltstand får nu Rasmus Paludan til at overveje en moddemonstration, når folkemødeforeningens repræsentant ved åbningsceremonien, formand Vibe Klarup, skal holde sin tale. 

"Jeg er ikke tilhænger af, at man afbryder andres arrangementer, selvom jeg tit oplever, at nogen prøver at afbryde mine. Men lige i det her tilfælde kunne jeg da godt finde på at holde en tale samme tid og samme sted. Det, synes jeg, faktisk vil være meget, meget passende," siger han.

Læs også

Hvorfor vil du gøre det, når du siger, du ikke er tilhænger af den slags?

"Det er ikke noget, jeg ellers vil gøre. Jeg vil lave en helt specifik undtagelse, fordi de selv har opfordret til det. Intet ville være mere passende, end at de følger deres egne ord og inviterer mig med op på scenen," siger Rasmus Paludan med henvisning til en pressemeddelelse fra Folkemødet, hvor foreningen opfordrede arrangører til at overveje at invitere demonstranter og aktivister op på deres scene. 

Det er en udmelding, der har mødt kritik fra flere sider, og som folkemødeforeningen efterfølgende har justeret

Er det her noget, du ved, at du vil gøre? Eller er det noget, du overvejer at gøre?

"Det er noget, jeg overvejer at gøre," siger Rasmus Paludan.

Hvordan vil du gøre det? Med en megafon?

"Ja, eller et højtaleranlæg måske," siger Rasmus Paludan og tilføjer:

"Vi overvejer faktisk også at lancere en generalprøve på vores teaterstykke, som handler om, at Mette Frederiksen og Lars Løkke brænder koranen af. Det ville måske også være en passende anledning at gøre det på Folkemødet."

Jeg tager meget gerne en debat eller en kop kaffe med Rasmus Paludan

Vibe Klarup
Formand, Foreningen Folkemødet

Formand taler "meget gerne" med Paludan

I Folkemødets forening understreger formand Vibe Klarup, at Rasmus Paludan "er velkommen, ligesom han har været det alle de andre år".

"Han er også velkommen til at anmelde sin demonstration hos politiet, som han har gjort de andre år, og som alle andre også kan gøre. Men jeg vil stærkt opfordre Rasmus Paludan til at respektere Folkemødets grundregel, og den er, at vi mødes for at samtale," siger hun. 

Han håber at blive inviteret op på scenen. Vil du gøre det, hvis han afbryder din tale? I har selv opfordret til at søge dialog med demonstranter og aktivister.

"Hovedscenen er underlagt særlige retningslinjer og selve åbningen er en tv-produktion. Men jeg tager meget gerne en debat eller en kop kaffe med Rasmus Paludan om det, han er optaget af bagefter."

Så han kommer ikke op på scenen? 

"Der er som sagt nogle særlige retningslinjer for hovedscenen, og derfor er det ikke mig, der kan tage stilling til det. Men jeg vil først og fremmest opfordre ham til ikke at afbryde, ligesom jeg opfordrer alle andre til ikke at gøre det."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Paludan

Stifter, Stram Kurs, advokat
cand.jur. (Københavns Uni. 2008)

Peter Christiansen

Direktør, Foreningen Folkemødet
MA i oplevelsesledelse, MA i Education Management

Vibe Klarup

Generalsekretær, Amnesty International Danmark, fhv. formand, Foreningen Folkemødet
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024